söndag, november 21, 2010
En socialdemokrati i sönderfall inte nödvändigtvis bra för alliansen
Nu ska det väljas en ny socialdemokratisk ledare och vem aspirerar på partiledarposten i detta parti? Två personer har väl rakt ut förklarat att de står till förfogande för jobbet. Veronica Palm och Mikael Damberg åsyftar jag. Främst är det Veronica Palm av dessa bägge som det skrivits om i veckan. Jag kan konstatera att om hon blir vald till s-ledare kan alliansen mer eller mindre luta sig tillbaka för ytterligare fyra år vid makten 2014. Förutom det faktum att Veronica är relativt ung finns där inga som helst tendenser mot förnyelse. Inga av de punkter som väljarna har förklarat att de ratade sossarna på grund av har Veronica givit stöd åt omprövning. Veronica vill återinföra förmögenhetsskatten, avskaffa rut och höja inkomstskatten för alla som jobbar. Är det någon som känner igen politiken? Japp, det var denna politik s förlorade valet på. Mest komiskt blir det när Veronica ska förklara sitt ställningstagande kring förmögenhetsskatten i dagens industri " Ett passivt kapital som gör ingen nytta" är Veronicas definition av förmögenhet. Nejmen så bra då, nu har sosseritet än en gång förklarat för oss hur vi ska leva våra liv och vad som gör nytta och vad som inte hör nytta. Vänta bara till de börjar peka ut annat som inte gör nytta och annat som gör nytta. Det kan ju aldrig någonsin vara så att jag bestämmer huruvida de pengar jag sparat ihop gör nytta eller inte. Vilken oerhörd tur vi svenskar har som har blivit försedda men en så godhjärtad socialdemokrati som på ett förtjänstullt sätt framlägger fakta kring vad som gör nytta och inte. Då slipper jag ju det besutet själv.
Jag är kluven till hur sossarna bör hantera Palm. Å ena sidan garanterar hennes partiledarskap en fortsatt alliansregering men å andra sidan är jag av den uppfattningen att de svenska borgerliga partierna behöver ett starkt motstånd från sossarna och vänsterpartierna för att utvecklas och komma med nya idéer. Inom några veckor bör det stå klart vem valberedningen nominerar och då kan vi mer ingående dra slutsatser kring politikens riktning och innehåll. Det här är ju bättre än den bästa sit-com. Tur att man betrakar eländet från utsidan.
söndag, november 07, 2010
Den ofrivillige monarken
För flera år sedan var jag en övertygad rojalist och ansåg att kungen var en utmärkt symbol för vårt land och demokratiskt vald indirekt genom sitt breda folkliga stöd. Nu har jag fock ändrat uppfattning. Kungahuset må fortfarande vara en svenskt tradition och en bra symbol i världen men om man tänker lite längre, lite bortanför de glittrande medaljerna eller ståtliga slotten kan man se det ur ett helt annat perspektiv. För mig har maktdelningsprinciperna blivit allt viktigare. I dagsläget ligger all politisk makt hos de politiska partierna och dess kanslier. Under förra mandatperiod kan vi nog säga att makten låg enbart hos regeringen med tanke på att vi hade en majoritetsregering och under innevarande mandatperiod har makten mer flyttats till riksdagen eftersom vi numera sitter med en minoritetsregering. Men detta är enligt mitt sätt att se den otillräckligt. Vi behöver ha ytterligare maktdelningsinstrument och kungahuset sitter i vägen för detta.
Allra helst hade jag velat se ett politiskt system där vi hade riksdagen (uppdelad i två kammare: en direktvald och en med regionala representanter), regeringen (tillsatt av riksdagen) och en direktvald president. Allt detta skulle knytas samman av en ny konstitution eller grundlag som förutom att beskriva ovan nämnda maktfördelning definierade våra medborgerliga rättigheter såsom okränkbara i förhållande till staten. En sådan konstitution skall i princip inte kunna förändras utan ska vara bestående och inte föremål för den dagsaktuella politiken. Presidentens roll blir i förhållande till riksdag och regering är extremt spännande och ingenting jag tänker redogöra för här och nu utan bjuder in dig till ett bloggsamtal kring detta. Jag uppmanar läsekretsen att bidra med tankar och idéer kring detta och tillsammans kan vi nog komma fram till något klokt. Posta idéerna genom kommentatorsfunktionen. Jag ser fram emot era tankar.
lördag, november 06, 2010
Bara tre av tio LO-medlemmar stödjer bidrag till s
tisdag, november 02, 2010
1e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden...
I måndags höll vi nomineringsstämma i Centerpartet i Ronneby kommun. Resultatet blev en oerhörd bredd. Kenneth Michaelsson blir nominerad till kommunstyrelsens 1e vice ordförande, Kristina Valtersson, ordförande i socialnämnden och jag nomineras till 1e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, vilket är en helt ny nämnd som är en sammanslagning av tidigare För- och grundskolenämnden och gymnasienämnden. Det innebär att det blir en oerhörd stor nämnd som tar ca 40 % av kostnadsbudgeten. Det är naturligtvis en stor framgång för Centerpartiet att för vara med i ledningen av denna nämnd. Jag ser verkligen fram emot arbetet. Nämndens verksamhet startar den 1 januari och tiden fram till dess kommer att användas till att bekanta sig närmare med verksamheten och tillämpliga lagrum. Nu är ju iofs inte namnen klubbade av fullmäktige då detta sker i december förutom kommunstyrelsen som klubbas denna vecka såvitt jag förstår, men inget talar för att nominerade namn inte också väljs då partierna av hävd accepterar varandras nomineringar.
Vidare får vi också vice ordförandeposten i Miljö- och byggnadsnämnden, valnämnden och helsobrunnen. Vi får också ordförandeposten i Miljöteknik, Överförmyndarnämnden,och Miljö. och Energirådet. Hela laguppställningen finns presenterad i länken ovan. Det blir ett enormt taggat och energirikt gäng som drar igång arbetet efter nyår.
söndag, oktober 31, 2010
USA-Val
Men nu är det inte presidentval utan kongressval och det är dags för lite drygt en tredjedel av senatorplatserna och alla representathusplatserna att sättas på spel. Valet kommer troligtvis användas för att protestera mot de uteblivna förändringarna genom att republikanerna tar hem ett stort antal platser. Efter tisdagens val kommer Obama att få väldigt svårt att få igenom sina förslag och republikanerna har stora möjligheter att hänga på många av sina förslag på Obamas "propositioner" samt initiera en hel del republikanska tankegångar och förslag. Obama har hittils i kampanjen fått använda mycket av sin tid till att försvara många demokraters platser däribland Harry Reid och därigenom hela sin egna politiska framtid. Det finns en stor risk att Obama blir parantes i USAs presidenthistoria om valet går republikanernas väg på tisdag.
Allt är naturligtvis inte nattsvart för demokraterna utan det finns faktiskt något som kan bli Obamas räddning och räddningen stavas tea-party. En extremkonservativ rörelse men Sarah Palin som frontfigur. Tea-party har vunnit enorma framgångar bland republikanerna och i flera delstater ligger deras kandidater väldigt bra till. Men mycket större än så här kan antagligen inte rörelsen bli - average Joe kommer man aldrig att nå, snarare skrämma bort. Beroende på hur stora framgångar dessa gör kommer de att spela olika stora roller i nästa presidentval. Om framgångarna blir stora kommer folket att sluta upp bakom Obama och en ny period kan läggas till hans politiska historia. Efter tisdag har vi nog svaret.
onsdag, oktober 27, 2010
Sd är inte konsekventa
söndag, oktober 24, 2010
Socialistiska hydran i utrikespolitiken
måndag, oktober 18, 2010
Insatsen i Afghanistan
söndag, oktober 17, 2010
Nytt utseende på bloggen.
Debatt: Framtiden tillhör den som vågar
söndag, oktober 10, 2010
alliansregeringen
Detta gör sig självklart inte. av sig själv. Vi saknar inte utmaningar. Framförallt måste vi titta närmare på hur vi kan minska trösklarna för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden. Med hårt jobb och innovativa lösningar kan vi nog lyckas
måndag, september 27, 2010
Tusen tack för allt i valet.
Jag kan konstatera att min kampanj skapat mycket uppmärksamhet, debatt och inte minst uppslitna skosulor. Jag arbetade större delen av min lediga tid med min kampanj med förhoppning om att förändra Ronneby till det bättre. Vi har skapat en grund som är väldigt stabil inför framtiden, ett liberalt värderingsskifte är på gång även i röda Blekinge. Och även om mina kryss räckte till att ta mig från 30e plats till 8e plats på listan om det inte hade funnits några spärrar, så räckte det inte hela vägen till kommunfullmäktige. Jag är faktiskt fantastiskt nöjd. Självklart är jag medveten om att mina möjligheter att påverka dagspolitiken blir begränsade och att jag inte kommer att kunna vara med där politik omsätts till verklighet. Detta är jag inte nöjd med. Men med tanke på förutsättningarna får man nog ändå säga att resultatet är över mångas förväntningar. Jag har varit utflyttad ur kommunen i flera år och kommer tillbaka 3 månader före valet, vilket gör att jag placeras på sista plats då listan redan var spikad. Jag har alltså inte varit delaktig i Ronnebydebatten på tre år och kommer tillbaka med ambitionen att kryssa mig in i kommunfullmäktige från sista plats på listan. På pappret är detta mycket svårt och nu kan vi konstatera att det även är svårt i verkligheten. Med en mycket kompetent gruppledare som förstanamn på listan är det inte upplagt för att kryssa sig upp. Jag kan konstatera att jag inte blev vald till kommunfullmäktige men nu är det dags att ta nya tag.
Jag kommer nämligen aldrig att sluta slåss för det jag tror på: Ett öppet och tolerant samhälle där mångfald och frihet bejakas. Vår frihet får aldrig begränsas av vad staten tror att vi ska använda vår frihet till. Min frihet är inte beroende av att staten förväntar sig att jag ska använda den förnuftigt eller i ena eller andra riktningen. Det är upp till mig. Männskor måste också få möjlighet att fatta fel beslut ibland. Frihet får aldrig, aldrig någonsin vara ett medel för att uppnå ett högre mål. Frihet är alltid det högsta målet i vilken vi själva skapar det liv vi vill. Vi får aldrig huka för staten, staten ska huka för oss.
Nu när valet är avklarat finns det definitivt utrymme att bredda bloggens innehåll betydligt. Utrikespolitik, mänskliga rättigheter och större samhällsfilosofi kommer ges ett mycket stort utrymme. Bloggen är min plattform i mitt fortsatta politiska arbete. Om detta i ett senare skede omvandlas till konkret politiskt arbete för min del återstår att se men just nu är det fokus på värderingspolitik.
Tusen tack alla som har stöttat mig i valet. Alla som kryssat mig, diskuterat sakfrågor och värderingar, hjälpt mig med teknik och annat ska ha en riktigt stor eloge från mig. Tusen tusen tack. Jag har haft riktigt roligt i valrörelsen.
måndag, september 20, 2010
Lite kommentarer om valet
Vänsterpartiet: Lars Ohly förde ner sitt post-kommunistiska parti till ännu lägre nivåer än 2006 och med en oerhörd bitterhet i rösten såg man en besviken Lars Ohly tala på valvakan. Lars Ohly ska ha en eloge av mig, det ska han. Han har varit oerhört ideologisk under valrörelsen. Jag håller absolut inte med Ohly över huvud taget, men han är ideologisk. Kamrat Lasse blev inte första vänsterpartist i regeringen.
Socialdemokraterna: Det är fullk0mligt historiska att detta parti som så totalt har dominerat den politiska debatten i stort sett i 100 år kollapsat och rasat till nivåer som vi får gå tillbaka till 1914 för att hitta. Jag har hela valrörelsen påpekat att sossarna kommer att backa mycket i valet. Det beror dels på att moderaterna har tagit många socialdemokratiska väljare, på Mona Sahlin, socialdemokraters verklighetsfrånvändning samt samarbetet med post-kommunister. Björn Fries, Thomas Östros med flera är utmärkt exempel på ren Bagdag-Bob kommentarer. Förnyelsen av s som utlovades i förra valet har det blivit noll och inget av. De har trampat på i samma gamla spår med samma gamla figurer. De har ett annat problem och det är att om de nu ska börja förnya sig kommer Vänsterpartiet att slå bakut. De är helt enkelt inlåsta i en panisk situation.
Miljöpartiet: Stora framgångar i valet som dock blev betydligt lägre än vad de räknat med. Det beror antagligen på att många valde att lägga sin röst på alliansen istället för mp för att inte släppa fram Lars Ohly till makten. Men det ska sägas att mp gör ett väldigt bra val. frågan är vad som händer nu? Tar mp ansvar för Sverige eller ska de sura?
Centerpartiet: Jag är ledsen för att partiet backade och får ett sämre resultat än 2006 men vi ska inte glömma att många sade att vi skulle trilla ur Riksdagen och så blev det verkligen inte, vi blev betydligt större än vad man tidigare trott. Vi kommer dessutom att sitta kvar i regeringen och får fortsätta bygga vår gröna företagspolitik.
Folkpartiet: Blir näst största borgerliga parti men gör ett sämre val än 2006. Den förväntade Björklund-effekten kom av sig. Vad kommer Björklund nu att kräva i regeringsförhandlingarna?
Kristdemokraterna De backar, tappar en del från förra valet men kan vara glada att alliansen sitter kvar. Kd hade svårt att sticka ut valrörelsen, och det visade sig.
Moderaterna: det är uppenbart att moderaterna är detta valets stora vinnare. De går kraftigt framåt och är lika stora som socialdemokraterna. Jag är självklart mycket glad över moderaternas framgångar och det som gynnar ett alliansparti gynnar alla allianspartier. Reinfeldt och Borg är antagligen en del av förklaringen till att de går så starkt framåt.
Sverigedemokraterna: Dessa krafter går i Sverige liksom i övriga Europa framåt. Vi har hittils varit förskonade från detta men det är ett faktum och det måste vi förhålla oss till. Jimmie Åkesson är nog riktigt glad idag. Men han kommer inte att få något inflytande.
Slutsatsen är att Alliansen sitter kvar, de rödgröna har förlorat och sd kommer in i Riksdagen. Vad gäller Ronneby kommun väntar jag med att ge några som helst kommentarer, innan vi vet vad som händer.
torsdag, september 16, 2010
Min avsky för det politiska vålet
Vi som älsar det demokratiska samhället måste alla ta avstånd.
onsdag, september 15, 2010
Ronneby behöver nytänkande
Rösta på Centerpartiet och kryssa gärna Tim Svanberg på söndag. Sedan börjar det stora arbetet med att vandra mot toppen.
tisdag, september 14, 2010
Vad valet nu handlar om.
I stort sett varje opinionsmätning pekar på att Alliansen har över 50 % av rösterna medan det rödgrna samarbetet sjunker som en sten och hamnar runt 40 %. Nu måste varje person ta sig en funderare på hur de ska rösta. Röstar de på Alliansen kommer de att stärka en majoritetsregering och ge möjlighet för regeringen att styra landet på effektivt sätt, vilket är mycket viktigt då finanskrisen inte med säkerhet är utagerad. Hur skulle det då se ut med ett populistiskt parti som vågmästare. Då kan man som rödgrön väljare välja två alternativ. Antingen röstar man på de rödgröna efter sin övertygelse som en symbolhandling med priset att sd troligtvis kommmer att få en vågmästarställning. Eller så väljer man att rösta på Alliansen för att inte försätta Sverige i en sits med populistpartiet som vågmästare. Det är otroligt viktigt att var och en funderar på detta innan de ställer sig vid valurnan. Det är ditt val.
Är sossarna rädda för granskning?
Jag presenterade i somras en undersökning där jag visade hur aktiva de olika personerna som idag sitter i kommunfullmäktige är. Det visade sig att en stor del av socialdemokraternas ledamöter aldrig yppat ett ord, likaså var det för en moderat och ett par Sverigedemokrater. Häromdagen stötte jag på en lokal socialdemokrat i Ronneby som uttryckte sitt ogillande om dylika undersökningar. Det var enligt denne ett utpekande av enskila personer och var icke acceptabelt. Pga av vissa skäl kunde en del av kommunfullmäktigeledamöterna inte framföra sina åsikter och blir därmed immuna mot granskning enligt denne socialdemokrat. Jag menar att så inte får vara fallet. Alla som innehar maktpositioner får räkna med att bli granskade. Oerhört viktigt.
Jag granskade makten i Ronneby för att visa på att det finns ett flertal av ledamöterna i kommunfullmäktige som inte gör särskilt mycket väsen av sig. Detta är en mycket viktig demokratisk fråga. Jag presenterade mitt matial och sedan får väljarna avgöra om de vill ha aktiva eller inte aktiva politiker. Jag är medveten om att detta inte är populärt i maktens korridorer men en sak ska socialdemokraterna ha klart för sig: Jag kandiderar inte till kommunfullmäktige för att bli populär i maktens korridorer utan för att jag vill göra skillnad och jag kan lova att en röst på mig är en röst för ett mer aktivt debattklimat i Ronneby. Och de som är rädda för att bli granskade kanske ska ta sig en funderare på sin politiska framtid.
söndag, september 12, 2010
Kampanjen fortsätter
- Visst "gaur" det
Med rätt inställning kan alla i Ronneby växa och utvecklas - Framgång föder framgång
Vi behöver locka framgångsrika människor och företag till Ronneby - Principfasthet
Jag står alltid fast vid mina grundläggande gröna liberala värderingar
Det är alltid roligt att få vara ute och prata med människor, det ger mycket input till mitt politiska arbete. Idag kommer jag också att vara ute bland människor och dela ut mina kampanjvisitkort. Det är stenhårt arbete fram till valdagen som gäller nu. Jag är fullkomligt övertygad om att vi har samlat tillräckligt med stöd för min kampanj för att få mig inkryssad i kommunfullmäktige. Titta gärna på mitt kontrakt.
Ha en fortsatt trevlig söndag.
torsdag, september 09, 2010
konsten att utvärdera en utvärdering och mäta en mätning
Det finns självklart en anledning till detta. Undersökningen är inget annat än ett rent beställningsjobb från Lena melin/Sossarna. I nästa vecka kommer troligtvis rubriker i Aftonbladet om att de rödgröna har kraftig medvind till följd av att v och mp får starta siffror. Det har de redan lagt grunden för genom dagens rubrik om att v nästan är lika stort som mp, medan sanningen snarare är att mp är lika små som v, eller att de har mötts halvvägs. Lena Melin inser naturligtvis att sossarna är förlorade och att hoppet står till v och mp och därmed är det passande rubriker att skicka ut att dessa partier stärker sin ställning. Men eftersom alla andra mätningar visar så klara utslag för en fortsatt alliansregering räcker inte Lena Melins vackra ord om att Sahlin är nära att bli nästa statsminister. Det blir platt fall för deras undersökning.
Nu ska vi också betänka det att väljarna inte är särskilt intresserade av undersökningar hit och undersökningar dit utan vill ha besked i jobbfrågan och vill veta vilket alternativ man kan hålla i handen när världens finansiella orkander drar fram. Till syvende och sist blir valet mycket en förtroendefråga. Är det Mona Sahlin och Lars Ohly i de rödgröna man vill hålla i handen eller är det Fredrik Reinfeldt och Anders Borg med alliansen. Jag vet vad jag väljer. Jag väljer alliansen och röstar på alliansens gröna röst Centerpartiet. Gör det du också.
måndag, september 06, 2010
Du kan kryssa mig idag
söndag, september 05, 2010
Verklighetens folk
Bo Johansson (s) ondgör sig över regeringen som enligt honom vill sänka människors löner. Bosse kan inte direkt anklagas för att vara en del av ”verklighetens folk”. För i så fall hade han märkt att LO-medlemmarna fått ca 17 000 kronor mer i plånboken per år med regeringens politik. Hur långt måste vi inte gå tillbaka för att hitta exempel på när LO-facken förhandlade upp lönen motsvarande? Bo borde tillsammans med Wanja och co ta sig ur LO-borgen och titta efter hur mycket en metallarbetare eller undersköterska fått av regeringens politik. Medan regeringen är bäst på att gynna arbetande människor är sossarna bäst på att gynna fackpamparnas makt. Ett fortstatt stöd till Alliansen innebär fortsatt stöd till hårt arbetande människor.
Tim Svanberg (c)
Kandidat till kommunfullmäktige
söndag, augusti 29, 2010
Ronneby efter valet
Det säkraste kortet är Ronnebyalliansen som är beredda att ta över styret i höst och styra om Ronneby på rätt spår. Rekommenderar specifikt en röst på Centerpartiet ;-)
söndag, augusti 22, 2010
Folkpartiet Ronneby har en del att bevisa
Året var 2006 och i Sverige hade alliansen vunnit en seger i riksdagsvalet. I Ronneby kommun var läget inte likadant. Förvisso hade centerparitet och moderaterna gått fram kraftigt men det fanns inte tillräckligt politiskt stöd för att bilda ett alliansstyre i kommunen. Istället bildades ett socialistiskt minoritetsstyre med sossarna, folkpartiet och kristdemokraterna. De flesta skulle nog även säga att vänsterpartiet ingick i denna styrande konstellation. Folkpartiets Nils-Ingmar Thorell blev kommunfullmäktiges ordförande och Socialdemokraternas Jan-Anders Palmqvist sitter kvar som kommunstyrelsens ordförande. Kristdemokraternas utdelning i samarbetet kan nog sammanfattas till 0. Här har vi alltså två till synes borgerliga partier som på maktens altare offrar sin politiska själ för lite makt. Så har läget varit. Folkpartiet beskriver flera gånger under mandatperioden samarbetet som konstruktivt och lyhört. Sossarna och det lokala partiet "folkpartiet socialdemokraterna" sitter alltså och myser ihop under fyra år.
Är det något som tror folkpartiet när de nu går ut och vill samarbeta med de borgerliga. Inte jag iallafall. De har en del att bevisa först. Som borgerlig väljare skulle jag tänka efter borde två och tre gånger innan jag lade en röst på folkpartiets lokala företrädare.
söndag, augusti 15, 2010
Succé för timsvanberg.se
onsdag, augusti 11, 2010
Arorna är igång
Märk väl att den påstådda finansministerkandidaten Thomas Östros aka Bagdad Bob inte fanns med på presskonferensen. Vad kan detta bero på. Det är möjligtvis inte så att varje gång Mona Sahlin eller Thomas Östros visar sig så sjunker deras opinionsiffror med någon procent. Ärligt talat tror jag att nuvarande opposition är den sämsta vi någonsin haft i detta land. Det blir inte många rätt när någon ur oppositionen likt papegojan upprepar sina inövade fraser. Med den här oppositionen kommer regeringen att gå segrande ur valrörelsen den 19 September.
Att Sveriges regering hanterat krisen förededömligt och att resten av världen är överrens om detta verkar inte röra sossarna.
söndag, augusti 08, 2010
Mitt kontrakt med dig

Kryssa Tim Svanberg (c) den 19 September i valet till kommunfullmäktige i Ronneby
lördag, augusti 07, 2010
Hvad hvilja Socialdemokratin ?

"-Vattenfall är kronjuvelen i det statliga ägandet. Det säger Thomas Östros (S) som svar på Maud Olofssons utspel om att sälja delar av bolaget"
"-En utförsäljning kommer att leda till högre elpriser och att vinsterna hamnar i utländska koncernernas bolag i stället för i Sverige. Det är ett riktigt dåligt förslag och det kommer det att bli strid om, säger Thomas Östros, ekonomipolitisk talesman för Socialdemokraterna."
"Enligt Östros är Centerpartiets utspel om Vattenfall ett tydligt besked om att utförsäljningarna kommer att fortsätta om alliansen vinner valet."
Om statligt ägande i tysk kolkraft hör till kronjuvelerna så blir jag orolig. Varför det skulle leda till högre elpriser lyckas inte Östros förklara. Socialister brukar säga att när man skrotar monopol så leder det till högre priser och då slänger man gärna fram just elmarknaden som exempel. Men kanske skulle dessa istället ta en titt på telefonmarknaden. Per Ericsson beskriver bra hur det statliga televerket fungerade. Nu för tiden har vi en uppsjö med telebolag och du ringer i princip gratis till hela Sverige. Det kallar jag lyckad avmonopolisering. Nåja över till sossarna igen. Fyra dagar senare låter det helt annorlunda från Östros:
Socialdemokraterna välkomnar att Centerpartiet vill sälja vissa utländska delar av Vattenfall eftersom bolaget "förköpt sig" på kol och gas.
"-Jag delar Maud Olofssons bedömning att Vattenfall har förköpt sig på kol och gas i Europa, säger Thomas Östros, S ekonomipolitiske talesman, till TT."
Okej, nu blir det ju lite virrigt och som väljare kan det vara riktigt svårt att hänga med i Östros verbala saltomortaler. Fyra dagar tidigare var det ett riktigt dåligt förslag som hotade den statliga kronjuvelen och nu delar han Mauds bedömning. Jag får verkligen inte ihop detta. Men nåväl om socialdemorkaterna verkligen har insett nyttan med att sälja av delar av vattenfall så välkomnar jag givetvis detta. Men vad händer nu? Nu svänger sossarna igen likt en verbal jitterbugg. Denna gången är det Ibrahim Baylan som levererar beskeden.
"Den hastiga utförsäljningen drivs fram av den borgerliga ideologin. Men regeringen vet att idén om att vi inte ska äga vattenkraften genom Vattenfall, våra gruvor genom LKAB och vår skog genom Sveaskog har svagt stöd. Den bygger på idén om en minimal nattväktarstat, den där tanken som Moderaterna påstår sig ha kastat överbord"
Nu blir det riktigt kul. Nu är det idén om nattväktarstat som ligger bakom varje försäljning av statliga bolag. Det skulle vara roligt att se Ibrahim förklara för Östros hur han håller på att skapa en nattväktarstat. Men det riktigt roliga är hur Ibrahim menar att en försäljning av LKAB, vattenfall och sveaskog leder till en nattväktarstat. Plötsligt är det alltså statens viktigaste uppgift att äga skog och gruvor, annars hamnar vi i en nattväktarstat tydligen. Vi fortsätter:
"Nu vill regeringen sälja av ännu mer. Högst upp på listan står Vattenfall. Maud Olofsson vill nu släppa in privata ägare. Riktigt vad man ska tro om skälen för försäljning är svårt att veta. Men man kan nog vara helt säker på att den blir av om de borgerliga vinner valet, för under de sista veckorna har företrädare efter företrädare för de borgerliga partierna anslutit sig till idén att på olika sätt sälja Vattenfall."
Det är inte bara Maud Olofsson som vill detta utan tydligen också Thomas Östros. Skälen angavs ju av östros häromdagen, vi ska inte äga tysk kolkraft och gas. Tydligen gick debattartikeln från Baylan iväg innan östrsos hade ändrat sig och då blev det ju lite fel kan man lugnt säga. Vilket besked som gäller från sossarna är omöjligt att säga men det som är tydligt är att med en alliansregering så äger inte staten tysk kol och gaskraft.
onsdag, juli 28, 2010
Kommunister och skatter
Tänk dig att du arbetar 10 timmar och för detta får en ersättning från uppdragsgivaren på 100 kr per timme. Snabbt uträknat får du in 1 000kr för detta arbete. Av dessa 1 000kr betalar du 300kr i skatt. Du får alltså bara behålla 700 kr. Detta innebär att de första tre timmarna jobbar du, men skörda frukten av ditt arbete får någon annan (läs staten). Att staten kräver ett dina tre första timmar i detta fallet tillfaller dem mot din vilja är vad man kallar för tvångsarbete.
Det var en avstickare men ändå viktig i sammanhanget. När alliansen tillträde 2006 var jobbskatteavdraget bland det mest centrala i politiken och ett sätt att belöna arbete och flit. Det har inneburit att exempelvis en metallarbetare eller förskollärare har nästan 17 000kr mer om året, inte långt ifrån en extra månadslön. Nu vill socialisterna och kommunisterna med miljöpartiet riva upp detta och plocka dessa pengar från förskoleläraren och metallarbetaren. Undrar just vad de kommer att skära ned på när de får 1 500 kr mindre varje månad i plånboken. Saken är dessutom den att det finns ingen egentlig anledning till att plocka dessa pengar från vanligt folk förutom en våt dröm från kommunisterna att ta varje tillfälle som finns att ta människors pengar för att slänga in i den ofantliga sektorn. Att beskatta vanligt folk har aldrig varit något problem för socialister, det är ideologi för dem men problemet med socialism är att till slut har de gjort av med andra människors pengar.
Medan kommunisterna på kuba äntligen börjar flytta över verksamheter från det offentliga till det privata vill de svenska kommunisterna gå raka motsatta hållet, tillbaka till 80-talet.
Lars Ohly och Peter Bowin är väldigt duktiga på att prata om hur mycket pengar de ska ta från oss vanliga människor men vad händer den dagen alla produktiva människor tröttnar på byråkrater och skatter och lägger ned arbetet? Var får då Bowin och Ohly pengarna ifrån? Det är dags att säga nej till kommunism och socialism en gång för alla och dags att säga hej och välkommen till människans frigörelse från stat.
söndag, juli 18, 2010
Tankar kring ett framgångsrikt Ronneby
Om man sätter frågan om et levande Ronenby i ett större perspektiv bör vi fråga oss vad det egentligen handlar om. Frågan kan ju inte stanna vid ett levande stadscentrum. Det handlar givetvis också om hur människorna känner att de kan skapa sig ett liv i Ronneby och vad de har för möjligheter att genomföra drömmar. Det handlar också om vilken känsla Ronneby ska förmedla och utstråla gentemot invånare och besökare. Här kommer vi in på svåra frågor som egentligen inte kan besvaras med ökade öppetider för butiker eller krogar eller med nya planteringar längs med ett promenadstråk. Jag tror ändå att här är ett viktigt avsnitt att titta närmare på för oss alla. Det är inte säkert och tillochmed mindre troligt att svaret finns i politiken. Politik får aldrig förståras upp och vara lösningen på all världens problem. Det är vi människor som skapar det samhälle vi vill ha och politiken ska underlätta för oss, inte försvåra. Men att tro att politiken med beslut ska skapa det perfekta samhället är fel.
Något jag också tycker är viktigt är att diskutera hur vi ska göra det attraktivt för unga framgånsrika människor att flytta till vårt Ronneby. Medelinkomsten i Ronneby är mycket låg
(203 000kr/år) och ger oss en 190:e placering bland landets kommuner. Det är uppenbart att vi behöver ha fler med hög inkomst och med akademisk utbildning som väljer att flytta till Ronneby. Förutom att detta är direkt ekonomiskt bra för Ronneby är det dessutom bra såtillvida att fler idéer möts som kan ge ännu fler bra tankar kring hur vi skapar ett bra Ronneby att bo och arbeta i och förmodligen höjer statusen kring Ronneby i akademikers ögon. Då blir också Ronnebys övergång från bruksort till en modern tjänsteekonomi smidigare och mer framgångsrik.
Det är tydligt att vi alla behöver samverka för att komma fram till lösningar för vår stad. Jag känner ändå någonting i luften som tyder på att något håller på att hända. Medvetenheten om vad som behöver göras stiger hela tiden och flera facebook-nätverk tar direkt upp problematiken på ett högst välkommet sätt. Tack för allas insatser.
torsdag, juli 15, 2010
En ren valrörelse
rädda Ronneby ett bra initiativ
onsdag, juli 14, 2010
Vad förlorar du på slopat jobbskatteavdrag?

tisdag, juli 13, 2010
Reaktioner på undersökningen
Vidare till det huvudsakliga. Flera ledamöter sitter alltså tysta på Ronneby kommunfullmäktiges möten. 10 personer, de flesta sosar, en moderat och två sverigedemokrater har inte aht ett knyst på hela mandatperioden. Detta är ett demokratiskt problem. Ann-Margret Olofsson (s) förklarar i sydöstran att anledningen är att Jan Anders Palmqvist (kommunalråd) för deras talan. Det var den absolut sämsta bortförkalring jag någonsin hört. Ska vi då kanske titta på ett system med endast en företrädare per parti som får en röstmängd tilldelad efter hur många röster partiet fick i valet? Jag kan garantera att ett kryss på mig i valet till kommunfullmäktige leder till aktivitet i kommunfullmäktig. Om du inte vill ha aktivitet utan istället lydiga knähundar finns det som sagt alternativ .
söndag, juli 11, 2010
I Nilsson (s), Andersson(s), Olofsson(s),Håkansson(s), Svensson(s),Hansson(s),Gylling(s), Karstensson(m) är era platser lediga?
Kommunfullmäktige är demokratins centrum i en kommun. Det är här olika åsikter stöts och blöts. Förslag och idéer lämnas in, behandlas och diskuteras av våra folkvalda politiker. Som ledamot i fullmäktige förväntas du föra fram de åsikter då framfört i valrörelsen och omvandla dessa åsikter till konkreta förslag. Du förväntas försvara och slåss för dina åsikter.
Det finns flera ledamöter i kommunfullmäktige i Ronneby som inte verkar tycka någonting, vad beror er tystnad på? Jag har under en tid "granskat" fullmäktigeledamöterna i Ronneby. Jag har tittat på deras aktivitet i form av hur många motioner de lagt och hur många fullmäktigemöten de har framfört sin åsikt på genom att närvara i debatterna. Resultetet visar att 10 ledamöter aldrig har yppat sin åsikt under perioden 2007-01-01 till 2010-07-01. Det ligger ett tungt ansvar på dessa att förklara och framhäva var de har gjort sina insatser. Tilläggas ska att exempelvis Lena Karstensson (m) har varit mycket aktiv i exempelvis byggnadsnämnden. Det är en demokratisk rättighet för väljarna i Ronneby att få se hur detta ser ut.
Om jag blir inkryssad i kommunfullmäktige kommer jag inte att sitta tyst. Jag kommer att vara väldigt aktiv och företräde alla de som valt mig.
Nedan följer lite statistik från min granskning. Om du vill ha hela granskningen kan du få den via mail. tim.svanbergsnabelacenterpartiet.se
Sämst deltagande i debatter, samtliga 0 % deltagande:
Ingrid Nilsson (s)
Birgitta Andersson (s)
Ann-Margret Olofsson(s)
Johnny Håkansson (s)
Eva Svensson (s)
Börje Hansson (s)
Thomas Gylling (s)
Lena Karstensson (m)
Magne Mjåtvedt (sd), dock 4 motioner
Jan Rume (sd), dock 4 motioner.
Bäst deltagande i debatter:
Jan Anders palmqvist, (s) 95%
Sune håkansson (rp) 82,5 %
Ronny Pettersson (v)82,5 %
Kenneth Micharlsson (c) 80 %
Roger Fredriksson (m) 77,5 %
Viktat per parti:
S 15,39 %
m 32,22 %
C 31,25 %
RP 43,13 %
FP 53,33 %
V 51,67 %
SD 4,17 %
MP 45 %
--------------------------------------------------------------------------------------------
Uppdatering: Som metod ha jag gått igenom samtliga protokoll från fullmäktige. Jag har fått kommentarer om att protokollen i vissa fall skulle vara ofullständiga. Vänligen meddela mig det i så fall så rättar jag genast undersökningen. tim.svanbergsnabelacenterpartiet.se
Kelgrisen Wetterstrand
lördag, juli 10, 2010
Ternströms avhopp
Ternström bör vara mycket medvten om att hennes riksdagsplats hade hon bara kunnat drömma om, om inte Federley och övriga personer som lett förnyelsen av paritet inte funnits eller inte givits utrymme i debatten. Förnyelsen av Centerpartet gjorde att vi växte från 6 % till ca 8 %. En stor del av denna framväxt kom i Stockholm
Det är också rättså märkligt att Ternström pratar om samvete och ryggrad när hon för lite mer än ett år sedan tryckte på ja-knappen i FRA-omröstningen. Var fanns ryggraden då? Jag har faktiskt ingen respekt för hennes politiska gärning och känner en stor lättnad att hon inte längre är en del av Centerpartiet.
lördag, juli 03, 2010
Livsstilsläger valfråga för Blekingesossarna
- Vinner vi valet lovar jag att det blir pengar till sådana mottagningar, säger landstingspolitikern Jeanette Andreasson-Sjödin.
Hur vore det om våra högt aktade poltiker i landstingets folkförsamling istället för att lova vad de ska göra med våra pengar kunde beskriva hur de ska göra för att allt mindre av våra surt förvärvade pengar ska gå till sosseelitens egna små prestigeprojekt. Då kan jag passa på att lova att jag aldrig kommer att rösta på någon som lovar bort andras pengar.
- En god hälsa är ofta grunden till ett gott liv, säger Jeanette Andreasson-Sjödin. Inte alla har den lyckan, men många av oss kan med små medel göra en hel del för vår hälsa.
Så kan det vara. Det kan också vara så att ju mer våra klåfingrigaste politiker bestämmer hur vi ska leva våra liv, ju sämre mår vi. Min definition på ett gott liv behöver ju inte nödvändigtvis sammanfalla med landstingssossarnas. Många kan med små medel göra mycket för vår hälsa och vet du Jeanette vad som är det bästa? Det bästa är att detta sköter vi mycket bra även utan dina allmosor.
- Vi kan behöva hjälp för att förändra livsstilen och det är där de speciella mottagningarna kommer in i bilden.
Specialla mottagningarna? Hjälp med att förändra livsstilen? Nu är det dags att dra öronen åt sig. När sossar pratar om att det är dags att förändra livsstilen bör man bli orolig. Har borgerliga värderingar börjat sätta sig för mycket i den tidigare så sossiga folksjälen? Är det dags att med alla till buds stående statliga medel bekämpa dessa cansersvulster på samhällskroppen?
-Kultur på recept är Blekinge ibland de första i landet att testa, vi startade för med det under hösten, fortsätter Jeanette Andreasson-Sjödin. Kultur kan hjälpa oss att mentalt komma ur svåra sjukdomsbilder om vi haft turen att tillfriskna fysiskt.
Och vad är kultur? Är det nationalförsamlingens barnkör eller sovjetisk poesi som avses? personligen kan jag konstatera att det mesta som politiker brukar kalla kultur ger mig ångest snarare än själslig återhämtning.
- Vi är väl medvetna om att graden av hälsa både är en könsfråga och en klassfråga. En överviktig, rökande arbetarklasskvinna som dessutom stressar, ligger sämst till.
Skicka henne genast till ett socialistiskt livsstilsläger med sovjetisk arbetarklassretorik på recept.
Är lite sugen på kebab idag men eftersom jag inser att jag idag dessutom kommer att slappa en hel del inser jag att det vore detsamma som att be om en enkelbiljett till livssstilsläger lägger jag nog det på hyllan.
onsdag, juni 30, 2010
Därför ska SD vara med i slutdebatten
Den första punkten är jag ännu mer tveksam till. Opinionsmätningarna visar att sd ligger strax över riksdagsspärren och i svts inex strax under 5 %. Det visar att det finns en reell risk(eller chans för sd) att sd sitter i riksdagen efter valet. Då är det inte mer än rätt att väljarna också får ta del av vad detta partiet tycker och hur de argumenterar. Om partiet kommer in i riksdagen utan att ha varit med i slutdebatten har vi inte fått samma möjligheter att granska deras argument och framförallt inte bemöta dem.
Jag tror att riksdagspartiernas partiledare skulle sköta en debatt gentemot Åkesson på ett mycket bra sätt och på så vis bemöta Sverigedemokratenas argument. Så låt SD medverka i partiledardebatten och våga stå upp för argumenten mot SD
onsdag, juni 23, 2010
Budgetfascism och försäkringskassan
Den nya koalitionen mellan liberaldemokraterna och Tories presenterar en mycket ansvarsfull budget som är den enda rimliga vägen ur krisen för landet. På fem ska landets budget vara i balans och skulden kan börja minska. Vi snackar inga småbelopp utan Storbritannien är nära kollaps. Europas samtliga socialistiska politiker bär en enormt tung skuldbörda i form av kapsejsade ekonomier som nu andra regeringar får reda upp. Budgetsaneringen kommer inte att bli lätt och kommer att svida hårt i britternas privatekonomi, men när väl denna är färdig borde man lägga socialismen åt sidan för gott och övergå till en libertariansk samhällsmodell.
Det är nämligen socialismens budgetfascism som skapat de problem vi har och ger staten en enorm makt över våra liv. Alla problem människor har haft med exempelvis försäkringskassan de senaste åren är budgetsocialismens ansvar. Många är berättelserna om hur människor mötts av besked i brevlådan om att olika typer av socialförsäkringar inte längre är aktuella för vederbörande. Privata lösningar däremot arbetar enbart och fullt ut för konsumenternas bästa och kan inte överleva utan ett serviceinriktat arbetssätt. Därför bör vi inom kort titta på hur vi kan gå över till ett socialförsäkringssystem som inte bygger på staten och inte finansieras av staten utan av oss själva. Det skulle öppna för ett humanare försäkringssystem som dessutom slår oss fria från budgetfascismens försäkringskassor. Redan nästa mandatperiod bör Sverige titta på hur vi kan gå vidare med detta medan andra länder såsom Storbritannien och Grekland får vänta några år. Jag är dock helt övertygad om att framtiden är libertariansk.
söndag, juni 20, 2010
Krav på sommarjobb vid upphandlingar
söndag, juni 13, 2010
Mätningar hit och dit
onsdag, maj 26, 2010
Idioti från den rödgröna röran.
söndag, maj 23, 2010
Reinfeldt och Sahlin
torsdag, maj 20, 2010
Miljöpartiet de arbetsskygga
torsdag, maj 13, 2010
Två alternativ
För mig är det faktiskt helt obegripligt hur man kan föreslå höjd skatt i ett läge där statens ekonomi är otroligt välskött. Det finns liksom inte behov av det.
Nu har vi alltså ett läge där regeringen och alliansen har presenterat sina respektive budgetar. Det finns alltså två alternativ som står emot varandra. Ett tydligt alternativ i alliansen som garanterar att arbetslinjen bibehålls och utvecklas och ett vänsteralternativ som inte kan enas om många av de viktiga frågorna och där de kan enas blir det höjd skatt och mer bidrag.
Den som inte vill ha en skattehöjning på tusenlappar gör klokast i att rösta på alliansen.
söndag, maj 02, 2010
Utgiftskaruseller och politikermutor
Problemet är mycket svårt att komma tillrätta med. utgiftskapplöpningen är som en drog, man dras längre och längre ned i missbruket. Har man lovar en grupp en särbehandling eller extra pengar kan man omöjligt dra tillbaka detta utan högljudda protester. I nästa valrörelse kommer alla röster mot detta att mötas med största möjliga kraft. istället tvingas politikerna lova ännu mer till ännu fler grupper och så håller det på. Det är därför en grupp politiker från samtliga partier i Sveriges kommuner och landsting anser att vi måste höja skatten med minst 13 kronor per intjänad hundralapp inom 20 år. Det kommer naturligtvis inte att stanna där. Skattetrycket har succesivt höjts från låga nivåer till svindlande höjder på antal år och kommer självklart att fortsätta på det spåret. Jag tror det var luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker som yttrade något i stil med " Vi vet vad som måste höras men vi vet inte hur vi då ska bli omvalda". Det ligger extremt mycket i detta.
För min del är det helt klart att det måste vara slut med detta nu. Hur ser du på det hela?
lördag, maj 01, 2010
Dyra vanor?
De är ungefär som att utlova en fest till alla vänner och släktningar.På festen kommer det att serveras oxfile med tryffel, rysk kaviar och äkta champagne. Festlokal är dagen till ära det inhyrda drottningholms slott, alla vänner bjuds naturligtvis skjuts med valfri helikopter. Festen kommer att bjuda på en tävling med en miljon i potten. Frågan är bara hur Karl ska betala detta, han har ju aldrig haft någa pengar direkt. Strunt samma, vi åker till festen så får vi se. Festdagen kommer, vi har tackar ja till inbjudan och när helikoptern ska komma visar det sig att helikopter fanns det ju inte pengar till, drottningholm var lite i dyraste laget och maten blev det ingenting med. Men Karl behöver inte oroa sig för det; alla hade ju tackat ja till festen och för en stund fick Karl vara den mest populära i bekantskapskretsen.
Skillnaden mellan detta och de rödgrönas löften är nog att det blir tobleronekortet som åker fram. Det blir du och jag och våra barn som får betala detta. Tragiskt är ordet.
fredag, april 30, 2010
Kommunfullmäktige here i come
Välkommen att vara med mig på vår väg till fullmäktige.
lördag, mars 13, 2010
Kvotering

Mp-trubbel
Förklaringen är antagligen mycket enkel att svara på och bygger på klassisk maktanalys. Tanken med att ha ett delat partiledarskap (språkrör), vilket de också har i stockholm är att makten ska delas mellan man och kvinna för att uppnå maximal jämställdhet. En sådan lösning fungerar säkert för ett parti som balanserar runt 4% men miljöpartiet har i opinionsmätningar mer än det dubbla. Då växer motsättningarna och makten blirr allt viktigare. Större värden står på spel. Självklart vill vissa personer få en allt större del av den växande kakan. Min gissning är att miljöpartiets explosionsartade uppsving i opinionen gått för snabbt och kommit för tidigt innan valet. I september kommer framgångsbubblan vara punkterad och det av de egna.
söndag, februari 28, 2010
RUT
Om alliansen får förtroende att fortsätta ytterligare en mandatperiod kommer självklart avdraget att finnas kvar och utvecklas så att ytterligare fler människor kan ta del av reformen. Om däremot de röda tar över rodret i höst kommer avdraget att försvinna. Mona Sahlin kan tänka sig att ha det kvar under vissa försutsättningar trots att hennes kongress vill avveckla det, Lars ohly säger blankt nej och kräver ett det tas bort och miljöpartiet vill ha det kvar under vissa förutsättningar. För der första prata de om att ska vara mer inriktat mot pensionärer som ett komplement till hemtjänsten och för det andra ska det vara konjunkturberoende, dvs man ska kunna göra ett visst avdrag i sämre tider men i bättre tider behövs inte de människornas arbetsinsatser för att dra in pengar till de röda så då får de anställda hitta något som Sahlin och Ohly tycker bättre om. Det är djupt cyniskt och direkt farligt. RUT hjälper otroligt många hårt arbetande familjer att kunna hålla ordning hemma och när de väl är hemma kan de fokusera på annat än städning. Jag förstår allvarligt talat inte varför ROT-avdraget som riktar sig främst till typiskt manliga yrken ska få finna kvar medan RUT-avdraget som riktar sig till typiskt kvinnliga yrken ska bort. Detta talar en del för det röda gängets kvinnosyn. Jag tror det är otroligt viktigt att reformen får fortsätta.