måndag, september 20, 2010

Lite kommentarer om valet

Så här efter några få timmars sömn är det svårt att skapa en klar bild av valresultatet i huvudet. Helt klart är att Alliansen vann över de rödgröna, gick framåt men når inte egen majoritet eftersom Sverigedemokratena kommer in i Riksdagen med 5,7 % av rösterna. Sd är därmed större än både Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Självklart ska Alliansen regera vidare men frågan är hur ansvarstagande oppositionen är. Här kommer lite kommentarer till de olika partiernas resultat



Vänsterpartiet: Lars Ohly förde ner sitt post-kommunistiska parti till ännu lägre nivåer än 2006 och med en oerhörd bitterhet i rösten såg man en besviken Lars Ohly tala på valvakan. Lars Ohly ska ha en eloge av mig, det ska han. Han har varit oerhört ideologisk under valrörelsen. Jag håller absolut inte med Ohly över huvud taget, men han är ideologisk. Kamrat Lasse blev inte första vänsterpartist i regeringen.



Socialdemokraterna: Det är fullk0mligt historiska att detta parti som så totalt har dominerat den politiska debatten i stort sett i 100 år kollapsat och rasat till nivåer som vi får gå tillbaka till 1914 för att hitta. Jag har hela valrörelsen påpekat att sossarna kommer att backa mycket i valet. Det beror dels på att moderaterna har tagit många socialdemokratiska väljare, på Mona Sahlin, socialdemokraters verklighetsfrånvändning samt samarbetet med post-kommunister. Björn Fries, Thomas Östros med flera är utmärkt exempel på ren Bagdag-Bob kommentarer. Förnyelsen av s som utlovades i förra valet har det blivit noll och inget av. De har trampat på i samma gamla spår med samma gamla figurer. De har ett annat problem och det är att om de nu ska börja förnya sig kommer Vänsterpartiet att slå bakut. De är helt enkelt inlåsta i en panisk situation.



Miljöpartiet: Stora framgångar i valet som dock blev betydligt lägre än vad de räknat med. Det beror antagligen på att många valde att lägga sin röst på alliansen istället för mp för att inte släppa fram Lars Ohly till makten. Men det ska sägas att mp gör ett väldigt bra val. frågan är vad som händer nu? Tar mp ansvar för Sverige eller ska de sura?



Centerpartiet: Jag är ledsen för att partiet backade och får ett sämre resultat än 2006 men vi ska inte glömma att många sade att vi skulle trilla ur Riksdagen och så blev det verkligen inte, vi blev betydligt större än vad man tidigare trott. Vi kommer dessutom att sitta kvar i regeringen och får fortsätta bygga vår gröna företagspolitik.



Folkpartiet: Blir näst största borgerliga parti men gör ett sämre val än 2006. Den förväntade Björklund-effekten kom av sig. Vad kommer Björklund nu att kräva i regeringsförhandlingarna?



Kristdemokraterna De backar, tappar en del från förra valet men kan vara glada att alliansen sitter kvar. Kd hade svårt att sticka ut valrörelsen, och det visade sig.

Moderaterna: det är uppenbart att moderaterna är detta valets stora vinnare. De går kraftigt framåt och är lika stora som socialdemokraterna. Jag är självklart mycket glad över moderaternas framgångar och det som gynnar ett alliansparti gynnar alla allianspartier. Reinfeldt och Borg är antagligen en del av förklaringen till att de går så starkt framåt.

Sverigedemokraterna: Dessa krafter går i Sverige liksom i övriga Europa framåt. Vi har hittils varit förskonade från detta men det är ett faktum och det måste vi förhålla oss till. Jimmie Åkesson är nog riktigt glad idag. Men han kommer inte att få något inflytande.




Slutsatsen är att Alliansen sitter kvar, de rödgröna har förlorat och sd kommer in i Riksdagen. Vad gäller Ronneby kommun väntar jag med att ge några som helst kommentarer, innan vi vet vad som händer.

1 kommentar:

Anonym sa...

bra borjan