onsdag, juli 14, 2010

Vad förlorar du på slopat jobbskatteavdrag?

Jobbskatteavdraget heter det avdrag som funnits sedan 2007 och som alliansregeringen infört. Avdraget innebär att de som arbetar får göra ett avdrag på skatten motsvarande en skattesänkning. Gå gärna in på jobbskatteavdrag.se för att se hur du påverkats av jobbskatteavdraget. Alliansregeringens skattepolitik har inneburit att en person i Ronneby som tjänar 19 000kr/månad har vunnit 1300kr varje månad på jobbskatteavdraget. En annan person i Ronneby med inkomsten 25 000 kr/månad har tjänat 1700kr varje månad på den förda politiken och en med en inkomst på 30 000kr/månad har tjänat 1 800kr/månad. Detta talar sitt tydliga språk. Om Mona Sahlin blir statsminister, Östros blir finansminister och Ohly blir skatteminister riskeras dessa pengar. Vad drar du då in på? Säljer bilen? Medhavd lunch varje dag på jobbet? säger du upp bredbandsabonemanget eller vad gör du? Det är de med låga inkomster som kommer att drabbas värst av Sahlins skattepolitik. Tjänar du 19 000kr/månad så kommer 1 300kr mindre varje månad att göra skillnad.

Men Sahlin och Ohly kommer inte att avskafa jobbskatteavdraget i ett svep. Det kommer givetvis att ta något år innan de tagit dina pengar. De går nämlingen genom ett träsk som heter duga. Eller egentligen heter det inte duga utan marginaleffekter. Marginalskatt är den skatt du betalar på senast intjänade krona. De vill nämligen att jobbskatteavdraget trappas av efter en viss inkomst och helt avskaffas efter en annan inkomst. det innebär att utöver nuvarande skattetrappa kommer ytterligare trappsteg i trappstegen. Det blir mycket brantare att gå upp i trappan.

Det vore inte direkt smart att gå denna vägen. I ett land med redan världens högsta marginalskatter ska det alltså läggas ytterligare marginalskatter. Detta är extremt kontraproduktivt och leder till lägre arbetsvilja och större ofrihet. Det första steget för oss som tror på frihet är alltså att hindra vänsterpartiernas skattechock som kommer svepa över landets löntagare om de vinner valet. Långsiktigt tror jag inte att vi ska gå vidare med jobbksatteavdrag i all oändlighet. Nästa steg bör enligt mig istället bli att omvandla det progressiva skatteystemet till plattskatt. Dvs att alla betalar samma skattesats på inkomst oavsett inkomstnivå. Förutom att verkligen öka friheten över våra egna intjänade pengar skulle administrationen kring skatterna i princip försvinna och möjligheten till skattefiffel vara noll. Jag skrev en artikel om platt skatt i höstas och ska se om jag kan publicera den på bloggen inom kort (det är ju en annan diskussion som bäst förs i ett eget sammanhang).

Inga kommentarer: