söndag, oktober 31, 2010

USA-Val

På tisdag är det mid-term election i USA och mycket talar för att Barack Obama kommer att straffas av amerikanerna för att förändringarna går för slött. Detta varnade jag för när Obama valdes för två år sedan, nämligen att han lyckades entusiasmera amerikaner som inte tidigare varit representerade av någon och att dessa väljargrupper har en låg tålamodströskel. Obama lovade "change we can believe in" och fick människor att tro att detta förändrar vi över en natt. Men ett skenande budgetunderskott och en kraschande banksektor förändrar man inte snabbt. När de eldiga talen och you-tubekampanjerna tystnat är det dags för vardags för den amerikanska presidenten och här någonstans falnar blomman. De som lovats change kräver detta och vill se en ekonomi som repar sig snabbt så att deras problem blir lösta. Så blir det dock inte. Obama har inte lyckats vända ekonomin än och efter att ha blivit rejält vingklippt i health-care-debatten ligger han inte bra till i opinionen. Många institut bedömer hans möjligheter att bli omvald som extremt låga.

Men nu är det inte presidentval utan kongressval och det är dags för lite drygt en tredjedel av senatorplatserna och alla representathusplatserna att sättas på spel. Valet kommer troligtvis användas för att protestera mot de uteblivna förändringarna genom att republikanerna tar hem ett stort antal platser. Efter tisdagens val kommer Obama att få väldigt svårt att få igenom sina förslag och republikanerna har stora möjligheter att hänga på många av sina förslag på Obamas "propositioner" samt initiera en hel del republikanska tankegångar och förslag. Obama har hittils i kampanjen fått använda mycket av sin tid till att försvara många demokraters platser däribland Harry Reid och därigenom hela sin egna politiska framtid. Det finns en stor risk att Obama blir parantes i USAs presidenthistoria om valet går republikanernas väg på tisdag.

Allt är naturligtvis inte nattsvart för demokraterna utan det finns faktiskt något som kan bli Obamas räddning och räddningen stavas tea-party. En extremkonservativ rörelse men Sarah Palin som frontfigur. Tea-party har vunnit enorma framgångar bland republikanerna och i flera delstater ligger deras kandidater väldigt bra till. Men mycket större än så här kan antagligen inte rörelsen bli - average Joe kommer man aldrig att nå, snarare skrämma bort. Beroende på hur stora framgångar dessa gör kommer de att spela olika stora roller i nästa presidentval. Om framgångarna blir stora kommer folket att sluta upp bakom Obama och en ny period kan läggas till hans politiska historia. Efter tisdag har vi nog svaret.

Inga kommentarer: