torsdag, september 09, 2010

konsten att utvärdera en utvärdering och mäta en mätning

Alla mätningar talar sitt klara språk. Alliansen leder och utökar sitt försprång i mätning efter mätning med enbart 9 dagar kvar till valet. Det är viktigt att vi inte tar ut någonting i förskott. Nu måste vi kämpa, kämpa,kämpa och kämpa lite till för att dessa siffror ska hålla i sig. men idag skulle jag vilja uppehålla mig lite extra vid en specifik undersökning, nämligen Aftonbladet/United Minds. En undersökning som presenteras varje dag nu fram till valet. Anledningen till detta återkommer jag strax till men det första vi kan konstatera är att undersökningen verkar ge vissa partier mer luft under vingarna än andra. Vänsterpartier ser ut att ha bättre resultat än i de andra mätningarna och Moderaterna har mindre stöd än i andra undersökningar. Andra opinionsinstitut ringer hem till väljare och frågar lite olika beroende på institut men det vanliga är att de frågar vilket parti de skulle rösta på om det vore val idag eller vilket parti i rikspolitiken som de tycker bäst om. Unitied Minds/Aftonbladet gör inte så de låter ungefär 300 personer svara på en webenkät vad de tänker rösta på. Därmed kommer en del väljargrupper utanför undersökningen varför de måste vikta sina undersökningar mycket. Med tanke på deras magra underlag får vi väldigt märkliga resultat.

Det finns självklart en anledning till detta. Undersökningen är inget annat än ett rent beställningsjobb från Lena melin/Sossarna. I nästa vecka kommer troligtvis rubriker i Aftonbladet om att de rödgröna har kraftig medvind till följd av att v och mp får starta siffror. Det har de redan lagt grunden för genom dagens rubrik om att v nästan är lika stort som mp, medan sanningen snarare är att mp är lika små som v, eller att de har mötts halvvägs. Lena Melin inser naturligtvis att sossarna är förlorade och att hoppet står till v och mp och därmed är det passande rubriker att skicka ut att dessa partier stärker sin ställning. Men eftersom alla andra mätningar visar så klara utslag för en fortsatt alliansregering räcker inte Lena Melins vackra ord om att Sahlin är nära att bli nästa statsminister. Det blir platt fall för deras undersökning.

Nu ska vi också betänka det att väljarna inte är särskilt intresserade av undersökningar hit och undersökningar dit utan vill ha besked i jobbfrågan och vill veta vilket alternativ man kan hålla i handen när världens finansiella orkander drar fram. Till syvende och sist blir valet mycket en förtroendefråga. Är det Mona Sahlin och Lars Ohly i de rödgröna man vill hålla i handen eller är det Fredrik Reinfeldt och Anders Borg med alliansen. Jag vet vad jag väljer. Jag väljer alliansen och röstar på alliansens gröna röst Centerpartiet. Gör det du också.

Inga kommentarer: