söndag, juli 18, 2010

Tankar kring ett framgångsrikt Ronneby

Ett levande Ronneby vill vi ju alla ha. Vi vill ha ett Ronneby där vi med stolthet kan säga att vi är Ronnebybor när vi parat med människor från andra delar av Sverige och världen. Men hur skapar vi detta Ronneby? Ofta handlar diskussionen om att ronnebys krogar ska vara vara öppna längre, vara fler och gärna ha trevliga uteserveringar. Det handlar också om att butikslokalerna på gågatan och resten av centrala Ronneby ska vara fullsatta med gemytliga butiker. Detta är i sig mycket viktiga frågor och får inte på något vis negligeras. Men hur vi skapar ett trevligt uteliv har vi egentligen redan svaret på. gå ned på stan och hör med Ronnebyborna hur de vill ha det. Det finns tusentals olika och lika åsikter och alla är i sig ofta väldigt kloka åsikter. Problemet är snarare när sedan dessa människors idéer ska omsättas till verklighet så stöter de på patrull i stadshuset. Min politiska idé eller grundplåt om man så vill är att varje människa har alla möjligheter att göra vad de vill med sitt liv och deras möjlighet att pröva vingarna inte ska begränsas av politiker eller byråkrater. Som sagt din rätt att göra vad du vill med ditt liv får inte vara beroende av vad politikerna förväntar sig att du ska använda rätten till. Det bestämmer du.

Om man sätter frågan om et levande Ronenby i ett större perspektiv bör vi fråga oss vad det egentligen handlar om. Frågan kan ju inte stanna vid ett levande stadscentrum. Det handlar givetvis också om hur människorna känner att de kan skapa sig ett liv i Ronneby och vad de har för möjligheter att genomföra drömmar. Det handlar också om vilken känsla Ronneby ska förmedla och utstråla gentemot invånare och besökare. Här kommer vi in på svåra frågor som egentligen inte kan besvaras med ökade öppetider för butiker eller krogar eller med nya planteringar längs med ett promenadstråk. Jag tror ändå att här är ett viktigt avsnitt att titta närmare på för oss alla. Det är inte säkert och tillochmed mindre troligt att svaret finns i politiken. Politik får aldrig förståras upp och vara lösningen på all världens problem. Det är vi människor som skapar det samhälle vi vill ha och politiken ska underlätta för oss, inte försvåra. Men att tro att politiken med beslut ska skapa det perfekta samhället är fel.

Något jag också tycker är viktigt är att diskutera hur vi ska göra det attraktivt för unga framgånsrika människor att flytta till vårt Ronneby. Medelinkomsten i Ronneby är mycket låg
(203 000kr/år) och ger oss en 190:e placering bland landets kommuner. Det är uppenbart att vi behöver ha fler med hög inkomst och med akademisk utbildning som väljer att flytta till Ronneby. Förutom att detta är direkt ekonomiskt bra för Ronneby är det dessutom bra såtillvida att fler idéer möts som kan ge ännu fler bra tankar kring hur vi skapar ett bra Ronneby att bo och arbeta i och förmodligen höjer statusen kring Ronneby i akademikers ögon. Då blir också Ronnebys övergång från bruksort till en modern tjänsteekonomi smidigare och mer framgångsrik.

Det är tydligt att vi alla behöver samverka för att komma fram till lösningar för vår stad. Jag känner ändå någonting i luften som tyder på att något håller på att hända. Medvetenheten om vad som behöver göras stiger hela tiden och flera facebook-nätverk tar direkt upp problematiken på ett högst välkommet sätt. Tack för allas insatser.

Inga kommentarer: