torsdag, maj 13, 2010

Två alternativ

Nu har de tre vänsterpartierna presenterat sin skuggbudget. Den var inte direkt något att hänga julgranen om man säger så. Nu vet vi svart på vitt vad en vänsterregering kommer att göra. Höjda skatter för 3 miljoner svenska öntagare, höjd bensinskatt, återgång till bidragslinjen och ökade marginaleffekter. Det är helt enkelt inte sånt som väljarna vill ha. En höjd bensinskatt kommer att slå oerhört hårt mot alla som använder bilen utanför arbetet. Nu ska vi komma ihåg att den föreslagna bensinskattehöjningen bara är början på vänsterpartiernas skattehöjningar. Lars Ohly har själv erkänt att det kan finnas behov av att höja skatten ännu mer längre fram i mandatperioden. Det är också det som är vänsterpartisternas våta dröm; att skatta oss sönder och samman. Ren och skär vänsterideologi, svårare än så är det inte. Miljöpartiet å sin sida har ju sagt sig vilja höja bensinskatten med 2 kronor. Miljöpartisterna ser säkerligen gärna att man går längre redan under mandatperioden.

För mig är det faktiskt helt obegripligt hur man kan föreslå höjd skatt i ett läge där statens ekonomi är otroligt välskött. Det finns liksom inte behov av det.
Nu har vi alltså ett läge där regeringen och alliansen har presenterat sina respektive budgetar. Det finns alltså två alternativ som står emot varandra. Ett tydligt alternativ i alliansen som garanterar att arbetslinjen bibehålls och utvecklas och ett vänsteralternativ som inte kan enas om många av de viktiga frågorna och där de kan enas blir det höjd skatt och mer bidrag.
Den som inte vill ha en skattehöjning på tusenlappar gör klokast i att rösta på alliansen.

Inga kommentarer: