onsdag, juni 30, 2010

Därför ska SD vara med i slutdebatten

Svt har beslutat att Sverigedemokraterna inte ska få delta i slutdebatten inför valet. Helt fel tycker jag. Enligt svt finns det inget som tyder på att sd tar plats i riksdagen och framförallt inte sitter i riksdagen idag och därför inte ska få plats i slutdebatten. Gällande sista punkten så är det helt rätt att sd inte sitter i riksdagen men det gjorde knappast mp 1988 eller 1994, inte heller nyd 1991 eller kds 1991. Men det kan knappast vara det som är poängen. Slutdebatten är till för att väljarna ska få en sammanfattning och en gedigen grund för att fatta ett beslut om vad våra partier vill göra för framtiden, inte en utvärdering av de fyra gångna åren.

Den första punkten är jag ännu mer tveksam till. Opinionsmätningarna visar att sd ligger strax över riksdagsspärren och i svts inex strax under 5 %. Det visar att det finns en reell risk(eller chans för sd) att sd sitter i riksdagen efter valet. Då är det inte mer än rätt att väljarna också får ta del av vad detta partiet tycker och hur de argumenterar. Om partiet kommer in i riksdagen utan att ha varit med i slutdebatten har vi inte fått samma möjligheter att granska deras argument och framförallt inte bemöta dem.

Jag tror att riksdagspartiernas partiledare skulle sköta en debatt gentemot Åkesson på ett mycket bra sätt och på så vis bemöta Sverigedemokratenas argument. Så låt SD medverka i partiledardebatten och våga stå upp för argumenten mot SD

5 kommentarer:

Anonym sa...

Demokratur betecknar ett samhälle som till ytan är, dvs nominellt, en demokrati, men som i praktiken saknar en reell och vidare omfattande yttrandefrihet, som saknar en möjlighet för dissiderande politiska grupper att föra sin talan på lika villkor, som saknar ett fullt ut rättssäkert rättsväsende (där lagar och regler tillämpas och appliceras olika beroende på vilket politiskt läger man tillhör), där man riskerar att bli av med sitt jobb för sina åsikters skull, där man som dissident / dissiderande grupp riskerar att bli utsatt för politiskt våld av politiska motståndare (och där staten ser mellan fingrarna med detta). Ytterligare ett kännetecken för en demokratur är när lagarna som finns inte efterlevs (av staten själv).

Dock skall tilläggas att det i definitionen för demokratur finns med det faktum att majoriteten av människorna i detta samhällstillstånd, själva inte uppfattar att de lever i en demokratur.

"I en demokratur (notera ordet noggrant) råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps."

Simon sa...

Du är en sann demokrat Tim Svanberg.

Tim Svanberg sa...

Jag delar absolut inte SDs åsikter men jag anser också att de med tanke på deras position i opinionen har rätt till samma behandling som övriga riksdagspartier

Martin sa...

Stort av Tim Svanberg att skriva ovantstående, ett nöje att läsa det noggrannt tänkta. Särskilt skönt att se någon stå för vad som är rätt när det till och med missgynnar honom själv. Ger liksom mer trovärdighet så. Lycka till med allt.

LE sa...

Om inte SD får vara med i slutdebatten i SVT bekräftar det jag länge ansett - att Sverige tyvärr är en "skendemokrati".