tisdag, maj 01, 2007

Förnyelsen som kom av sig

Socialdemokraterna lovade efter det sämsta valet genom tiderna att partiet skulle förnya sig och ompröva gamla sanningar. Ny partiledning och en ny regering skulle få partiet att överge den gamla politiken och förnya sig. Idag 1a Maj kan man dock bara konstatera att någon förnyelse blir det antagligen inte tal om. Mona Sahlin ska enligt utsago ha varit självkritisk i sitt tal i Kalmar. Det må så vara men självkritik är ingenting värt om man inte ändrar sitt beteende och ståndpunkt. A-kassan ska tillbaka till samma nivå som innan valet och Wanja Lundby-Wedin ska ha öppnat för skattehöjningar efter valet 2010. Med andra ord är det dags att leda in kärran i samma hjulspår som den alltid har rullat i. Så länge socialdemokraterna tror att den stora frågan för framtiden är om A-kassan ska vara 70,80 eller 90 % kommer partiet alltid att bli framtidsfrågorna svaret skyldiga.

Partiet har inte lärt sig ett dyft att valresultatet och det kommer att bli deras fall. Opinionsmätningarna pekar i dagsläget för en stor övervikt för vänsterblocket. Det är bara bra för oss alliansare. Så länge siffrorna ser ut som de gör ser sossarna ingen anledning att ompröva sin politik och därför kommer ett trött parti med en pigg partiledare att falla på mållinjen 2010.
Annars verkar talen som har ekat över landet idag mest handlat om att häckla regeringen och raljera över alliansens förslag. Före detta statsminister och numera "Brukspatron" Persson skräder inte på orden och kallar regerignen för en näst intill demokratisk katastrof, vad han menar med det har jag ingen aning om men jag anar att det handlar om att sossarna inte sitter vid maktens köttgrytor och det är väl det som bestämmer om vi lever i en demokrati eller ej. Vi har ju alla hört talas om den chockade Marita "Bagdad-bob" Ulvskog som tyckte att den borgerliga valvinsten 1976 kändes som en statskupp.

För övrigt noterar jag att Även andra har festat loss denna dag. Här och här är det fest i massor. Fint gäng att fira en gemensam dag med.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Inte för att jag håller på er men den va bra den där lilla slutklämmen i slutet Cuba Korea haha och bagdad-bob...

Tim Svanberg sa...

Irrelevanta komentarer rederas =)