fredag, april 13, 2007

The European social model

Det har kanske framgått tidigare att jag anser att olika sociala modeller egentligen inte är särskilt sociala utan snarare utestängande och bakåtsträvande. Den så kallade svenska modellen, som egentligen är död i och med att LAS kom till har väl mest hjälpt facket att behålla sina maktpositioner. I Frankrike hur som helst är det dock ett mycket stort problem som landet står inför. Det har väl framgått med all tydlighet på senare tid att Frankrike inte är ett land med strålande tillväxt och blomstrande näringsliv. Ett oerhört stelbent land där facket på ett mycket framgångsrikt sätt lyckats sätta käppar i hjulen för den ekonomiska tillväxten i landet.

Ett exmepel som togs upp på CNN idag är vinproducerarproblematiken. I Frankrike har man en 35-timmars arbetsvecka. I den globala konkurrensen har vin från länder med arbetare som är beredda att arbeta mer än 35 timmar i veckan kommit att börja slå ut exemeplvis Bordeux-vin. Att anställa ytterligare personer kan vara kostsamt för en liten vingård så man struntar i det. Nu riskerar en av Frankrikes flaggskepp att gå om intet på grund av fackföreningar och idiotiska "sociala" konstruktioner. Hotet mot landet är även större än det ser ut vid en första anblick. Om socialistkandidaten segoléne royale vinner har hon lovat att införa extraskatter på företag som importerar och böter till företag som lägger viss del av sin verksamhet utomlands. Socialisterna står för denna tids nationalism där de ständigt sätter den inhemska produktionen i främsta rummet. Det är en ond cirkel som riskerar att leda till ännu mindre flexibilitet och därmed ännu lägre tillväxt.

Jag är ganska säker på att Europa kan bli världsledande på tillväxt och ganska snartgå om USA, men det kräver omfattande omstruktureringar. Förvånansvärt i positiv riktining är att den socialistiske preimiärministern i Italien Romani Prodi påbörat liberaliserande reformer i sitt land som garanterat kommer att leda till högre tillväxt och friare medborgare. Det behövs verkligen i det sönderreglerade Italien, ett land där exempelvis bara en barberare och ett bageri är tillåten i varje liten stad. Låt oss hoppas att nästa president i Frankrike vågar ta ett krafttag för att strukturera om landet i liberalare riktning

2 kommentarer:

Jonathan Robertsson sa...

En annan sjuk grej med Italien är att en taxichaffis måste ärva sin licens eller köpa en för 300 000 €

Tim Svanberg sa...

Yes, det har du alldeles rätt i Jonathan. Glömde ta upp det. Hoppas att Prodi avreglerar taximarkanden