onsdag, maj 01, 2013

1a maj blev inte så lyckat för socialdemokraterna

Idag är det den 1a Maj. Det är traditionellt dagen då arbetarrörelsen går ut och demonstrerar mot sig själva. De senaste åren har de dock fått lite större mening för socialdemokratin då de är i opposition och har möjlighet att demonstrera mot något. Efter att ha följt nyhetsrapporteringen kan jag återigen konstatera att något alternativ till regeringen finns inte.

Socialdemokraterna går ut och pratar om att de vill ha en företagsförmedling. Hur denna ska fungera står skrivet i stjärnorna. Stefan Löfvén låter meddela att denna ska införas om de vinner valet. Frågan är hur vänsterpartiet ställer sig till något sådant. Antalet företag att förmedla kommer dock att vara betydligt färre än idag då Stefan med andra handen klipper till svenska företagare med miljarbelopp i skattehöjningar och arbetsgivareavgiftshöjningar. Med precision siktar de in sig på ungdomar och höjer kostnaden för att anställa dessa. Man vill också kraftigt skära ned på landsbygdsutveckling och matlandet Sverige. I tider med hög ungdomsarbetslöshet och problemet att varannan tugga du äter är importerat kött vill alltså socialdemokraterna höja kostnaden för att ha en ungdom anställd och dra ned på projekt som syftar till att stärka den svenska matproduktionen.

Mona Sahlin höll ett tal där hon mest raljerade över kristdemokraterna och gjorde sig rolig över att de också demonstrerade idag. Hon gillade inte att andra än socialdemokrater yttrar sig.
- Det här är arbetarrörelsens dag, kd kan ha 1a april istället.
Så högt värderar alltså socialdemokraterna demokratin och yttrandefriheten. I nästa andetag menar de att 1a maj är en demokratins högtid. En demokratisk högtid där bara vissa åsikter är välkomna verkar det som.

Karl-Petter Thorwaldsson som är LOs ordförande vill inte vara sämre än Stefan Löfvén utan brassar på med ännu större kanoner. Han lovar att göra av med icke mindre än 70 miljarder av andras pengar för att skapa enorma mängder jobb. Hur detta ska finansieras ville han först inte berätta men vid närmare efterforskning visade det sig att det är lånade pengar. LO vill alltså göra Sverige till ett Nordens Grekland. Bevare oss väl!

Vänsterpartiet demonstrerade också idag även om det inte har synts lika väl. Man lovar att sätta press på Socialdemokraterna för att ingå i en regering med dem. Man kräver kraftiga åtgärder för att ta bort vinsterna i välfärden helt. Gammal skåpmat som inte behöver kommenteras närmare.

Allt detta visar på att oppositionen i detta land är så långt ifrån varandra de kan komma. Hur ska vi få ihop en regering där LO vill satsa 70 miljarder av lånade pengar för att skapa jobb som de säger, vänsterpartiet ställer ultimatum om vinststopp för att medverka i en regering. Miljöpartiet tycker att det är en dum idé att göra som vänsterpartiet utan står istället närmare alliansregeringen. Däremot vill de kraftigt höja kostnaden för att bo utanför storstäderna.  Jag kan bara likt Lena Melin konstatera att något regeringsalternativ på vänstersidan existerar inte. Stefan Löfvén sliter sig nog i håret inför tanken att bilda regering med vänsterpartiet och miljöpartiet.

Inga kommentarer: