torsdag, maj 30, 2013

De kommer och tar våra jobb

Gårdagens utspel från LO upprör mig. De gör gemensam sak med Sverigedemokraterna och kampen för att vinna väljargruppen "conservative workers" tätnar. Genom att fiska i grumligt vatten hoppas man att de väljare som lämnade partiet för SD förra valet ska komma tillbaka till Socialdemokraterna.
Eftersom LO ju är en intresseorganisation så är det ju inte så konstigt att de inte vill ha fler som konkurrerar om deras medlemmars jobb men nog borde de reagera när Jimmie Åkesson jublar över deras ställningstagande.Jag ogillar dessutom tanken på att jobben är en konstant. Med Centerpartiets politik blir de fler.

Detta är att fiska i grumligt vatten. Lena Melin skrev i går en bra krönika där hon menar att LO leker med elden. Officiellt säger man att man ska värna jobben för de som redan bor här och att man vill se till att utländsk arbetskraft inte blir utnyttjade. Men vad man egentligen säger är: Vi vill ha svenskar i arbete i Sverige. Invandrare göre sig icke besvär. Det är klart som sjutton att en sådan hållning ger kritik. Gårdagens twitterflöde var full av storm mot LOs utspel. Lägger man ihop 1 +1 ser man ganska snart att det egentliga syftet med utspelet är dels att se till de egna medlemmarnas intresse och dels att få tillbaka en del av de väljare som gått till Sverigedemokraterna. Argumentet att man inte kan ta hit invandrare som ta jobb som arbetslösa svenskar skulle kunna ta annars är knappas nytt. Socialdemokraterna var det parti, jämte Moderaterna som förlorade mest till SD och självklart ser de en potential att plocka tillbaka dessa väljare. I USA brukar man kalla denna väljargrupp "conservative workers". Det är väljare som arbetar i traditionella arbetaryrken, har relativt låg inkomst, skeptiska mot homosexuella och framförallt inte särskilt positiva till invandring och definitivt inte om de dessutom ska behöva konkurrera med dem om jobben. LO ser att här finns mycket att vinna i form av politisk makt och i form av nya medlemmar.
LO säger att anledningen till att de vill minska invandringen av människor som kommer utanför norden är att de är oroade för att de blir utnyttjade och lurade. Den oron kan jag dela. Vi har ju sett exempel där bärplockare kommit hit med löfte om jobb och en förhållandevis bra betalning. När de kommer hit så är det inte det som väntar. Men att kasta ut barnet med badvattnet genom att sätta sig på tvären för hela systemet för att en del blir utnyttjade håller inte. LO skulle i så fall istället bjudit in till samtal kring hur vi kan säkerställa att ingen blir utnyttjad. Men nu använder man detta som svepskäl för något annat och det oroar mig. Regelverket behöver ständigt ses över för att alla som arbetar i Sverige har det tryggt, lön enligt avtal och inte blir utnyttjade. Men stäng inte Sveriges gränser för det.

LO är ju som bekant en intresseorganisation för sina medlemmar. LO kan aldrig ha ett bredare uppdrag än så. Allt LO gör, genom att pressa Socialdemokraterna, hota regeringen etc är naturligtvis bara för att de vill värna sina medlemmars intressen. Det ligger inte i deras medlemmars intresse att utländsk arbetskraft kommer hit och kan anställas på arbeten som deras arbetslösa medlemmar annars kunde haft. Men då får LO säga detta rakt ut. Internationell solidaritet hamnar långt ned på prioriteringslistan i dessa sammanhang. Det fanns ju trots allt en tid när arbetarrörelsen stod för just internationell solidaritet.

Ett annat problem med Karl-Petter Thorwarlssons resonemang är att om detta hade införts i andra länder hade svenska ungdomar aldrig fått chansen att komma och arbeta i Norge, Storbritannien eller Thailand. Det finns ju norska, brittiska och thailändska ungdomar som är arbetslösa. Undrar när LO ska inse att världen har förändrats något sedan 60-talet?

En som naturligtvis jublar nu är Jimmie Åkesson som har haft den här positionen länge. Sverigedemokraterna driver linjen på ett mer ärligt sätt. De är helt enkelt emot att utländska arbetskraft ska komma hit och delta på den svenska arbetsmarknaden. Jag respekterar denna åsikt även om jag inte delar den. Men LO verkar inte våga säga rakt ut vad anledningen till deras motstånd är.

Inga kommentarer: