tisdag, maj 21, 2013

Stoppa huliganerna i Husby

Det som händer i Husby är inget anat än tragiskt. Till skillnad från många förståsigpåare i Stockholms innerstad gör jag mig på intet sätt till expert på förortssociologi. Men någonting har gått fruktansvärt fel. Vad framkallar detta hat mot samhället och hur kommer det sig att människors negativa handlingar gentemot andras egendom och liv får acceptans genom att tillhöra ett kollektiv?

Många, inte minst rödvinsvänstern går naturligtvis ut och menar att händelserna i Husby är en effekt av nedlagda fritidsgårdar. Man menar att eftersom samhället dragit bort sitt stöd finner de ingen annan utväg än att göra revolt mot hela samhället. Detta demonstrerar man genom att elda upp grannens bil och driva runt i gäng och göra livet allmänt surt för sina medmänniskor. Man förklarar deras beteende med diverse sociopsykologiska klassanalyser. Aldrig i livet att jag accepterar att människor kränker sina medmänniskors liv och egendom utan konsekvenser. Vandaler och ligister är just detta och deras individuella ansvar kan aldrig tas bort ifrån dem. Det är bara ett samhället som kapitulerat som tar bort konsekvenser av enskilda handlingar och förklarar detta med klass eller nedlagda fritidsgårdar. Alla människor ska få leva sina liv hur de själva vill utan att känna oro för sig själv eller sin egendom. Det gäller ju alla människor i Husby också. Varför ska en mycket liten våldsbenägen minoritet få göra sig själva till tolkar för hela området? Samhället måste upprätthålla lag och ordning - Också i Husby!

Grunden för att människor inte ska hamna i utsatthet handlar om jobb och utbildning. Om det inte finns förutsättningar för att skapa arbetstillfällen skapas inte heller framtidstro. Att alla ungdomar får genomföra sin utbildning och komma igenom med slutbetyg är helt avgörande för att sedan komma vidare in i arbetslivet. Det löser naturligtvis inte det akuta problemet i Husby idag men vi måste ha en stenhård målsättning. Lyckas vi ge våra ungdomar en stolthet genom utbildning och arbete finns det inget rekryteringsgrund för huliganism, så enkelt är det.

Inga kommentarer: