fredag, maj 17, 2013

Folkpartiet snurrar till energipolitiken

Idag har folkpartiet gjort ett utspel på temat energipolitik. Känner ni igen den? Så sent som Centerpartiets stämma i Åre 2012 (samma dag som stämman startade) kom Jan Björklund med ett utspel om att energiöverenskommelsen måste göras om eftersom det finns risk att kärnkraften inte kommer att byggas ut. Just detta var antagligen den största segern för Centerpartiet och dåvarande partiledare Maud Olofsson i förhandlingarna om en energiöverenskommelse. Det var ju självklart ingen slump att Björklund valde att släppa en energipolitisk bomb samma dag som Centerpartiet hade partistämma.

Nu vaknar folkpartiet till liv igen. Denna gången är det Eva Flyborg (fp) som attackerar energimyndigheten. Hon går så långt att hon menar att myndigheten ska läggas ned. Anledningen är att de fokuserar för mycket på förnyelsebar energi. Obegriplig kritik menar jag. Under Centerpartiets tid vid energipolitikens maktgrytor har exempelvis vindkraftsproduktionen ökat från 1 till 7 % av energiproduktionen i det här landet. Jag är så stolt över denna utveckling och att vi går i bräschen för en energipolitik som vi faktiskt kan förklara även för de generationer som kommer efter oss. Folkpartiet har alltid varit negativt inställda till förnyelsebar energi och istället kramat kärnkraften. Om Folkpartiet skulle få som de ville skulle vi backa in i framtiden och återgå till en energipolitik som bygger enbart på två ben (kärnkraft och vattenkraft). För Centerpartiets del är det viktigt att vi istället bygger på tre ben (även förnyelsebart). Detta visar hur oerhört viktigt Centerpartiet är för en fortsatt förnuftig energipolitik. Jag rekommenderar Helena Lindahls(c) kommentar i aktuellt ikväll

2 kommentarer:

Peter Christensen sa...

nja mer rätt är att vindkraften står för ca 5 % av produktionen, vilket motsvara 7 Twh . Andel har ökat markant de sista åren, vi börjar klångsam komma i kapp omvärlden.

Tim Svanberg sa...

Du har så rätt så Peter. 7 Twh ska det ju vara. Konklusionen är dock densamma.