tisdag, augusti 27, 2013

Vill du ha 1.000-2.000kr mindre i månaden som pensionär? Stefan Löfvén har i så fall ett förslag för dig

När Socialdemokraterna valde Stefan Löfvén så trodde jag att man valt en man som både var pragmatisk och resonerande. En man som lugnt och sansat sätter sig in i sakfrågorna innan han uttalar sig. Jag hade fel. Nu kommer det ena populistiska utspelet efter det andra. Det får man iofs räkna med i politiken. Det senaste utspelet är inte bara populistiskt - Det är dessutom direkt farligt för såväl svensk ekonomi som för framtida pensioner. Stefan Löfvén säger sig nämligen vilja skrota PPM. Det direkta sakfelet att Premiepensionsmyndigheten inte funnits på några år utan numera ingår i pensionsmyndigheten mår man ha överseende med. Konsekvenserna av att skrota premiepensionssystemet däremot har jag inget överseende med och kommer att stå de som är yngre än 50 år mycket dyrt.

Stefan Löfven resonerar antagligen som så att många av dagens pensionärer har retat upp sig på att pensionsbromsen slår in i dåliga tider och håller tillbaka pensionerna. I goda tider ökar pensionerna i regel. Det finns nog många av dagens pensionärer som är beredda att rösta på någon som säger sig vilja ta bort detta system. Stefan räknar med att dessa är tillräckligt många för att han ska få sin tid i rampljuset och vid maktens grytor. När effekterna av systemet slår in räknar antagligen Stefan Löfvén och Magdalena Andersson med att inte längre behöva ta konsekvenserna av den populistiska retoriken. De tror nog att detta ligger långt framöver.

Det som händer om vi skrotar premiepensionssystemet blir att systemet underfinansieras och morgondagens pensionärers pensioner sänks. Pensionsmyndigheten räknar idag med att framtida generationers pensionärer förlorar mellan 1.000-2.000kr/månad på att avskaffa systemet på det sätt Socialdemokraterna föreslår. Det innebär att pensionen blir mellan 240.000 och 480 0000kr lägre om man räknar att man lever ca 20 år som pensionär. Är detta rättvist? Ska verkligen Stefan Löfvén för att kortsiktigt vinna röster få kosta framtida generationer så mycket pengar. Det är nog många som skulle få svårt att klara vardagen med 2 000kr mindre att röra sig med i månaden.

Frågan är dessutom ännu farligare. När kraschar systemet helt och hållet? Pension är inte uppskjuten lön. De som jobbar idag finansierar dagens pensioner. På detta sätt garanterar vi att finansieringen håller. Om detta system bryts upp och ersätts med Socialdemokraternas förslag är frågan hur länge det dröjer till det blir underfinansierat och briserar. Vad blir i så fall konsekvenserna av detta?

Jag hoppas verkligen att Socialdemokraterna väljer att överge denna populistiska politik. Om de inte gör det kommer framtida generationer av pensionärer att få det knapert!

Inga kommentarer: