tisdag, augusti 20, 2013

Sänkt skatt innebär mer pengar till vård, skola och omsorg

Aftonbladet drar idag igång en kampanj för att motarbeta sänkt skatt. Man vill helt enkelt inte att regeringen ska genomföra ytterligare ett jobbskatteavdrag. Vad det egentligen handlar om är att Aftonbladets ledarredaktion vill förhindra att Socialdemokraterna hamnar i en rävsax inför valet. Parollen Aftonbladet kör med är att man inte ska sänka skatten utan istället satsa de pengarna på välfärd. Men stämmer det verkligen? Innebär sänkt skatt på arbete att det blir mindre pengar för det offentliga att använda?

Jag tycker att utspelet är väldigt fel. Vi lever i ett av världens mest beskattade länder. Självklart finns det fortfarande utrymme för hårt arbetande människor att få mer pengar över i plånboken. Visst kan man fortfarande göra nödvändiga reformer på skatteområdet. Bilden man vill ge att Sverige övergår till en nattväktarstat efter ett femte jobbskatteavdrag har alltså ingenting med verkligheten att göra.

Aftonbladet är däremot rädda för att den Socialdemokratiska partiledningen sätts i en mycket besvärlig sits inför valet. Löfvén (s) säger att samtliga jobbskatteavdrag ska finnas kvar. Mikael Dambeg (s) förklarade detta i tv med att människor måste veta vad (s). S tycker alltså en sak om jobbskatteavdraget när det föreslår och en annan sak när det är genomfört. Vänsterpartiet däremot är helt emot jobbskatteavdragen och skulle gärna höja hårt arbetande människors skatt med ett par tusenlappar i månaden. Detta blir ett dilemma för Löfvén att hantera. Ska vänstersossar och vänsterpartister få sätta dagordningen eller den mer försiktiga linjen från Löfvén som kommer att reta gallfebern på det andra gänget. Man kliar sig nog i huvudet på Sveavägen nu. Kan Aftonbladet bilda opinion mot detta nu slipper sossarna bry sig om detta.

Men stämmer det då verkligen att sänkt skatt innebär mindre pengar till vård, skola och omsorg? Nej det stämmer ju inte. Sedan alliansen tillträde 2006 har 4 jobbskatteavdrag genomförts. Samtidigt har skatteintäkterna ökat med 22%. Vi kan alltså slå hål på denna myt här och nu.

Inga kommentarer: