torsdag, juni 30, 2011

Svensk näringsliv har hoppat i galen tunna

Svenskt näringsliv kommer idag med ett utspel som är lika ogenomtänkt och dåligt. Man tänker sig ett sänkt studiestöd för utbildningar där man har en högre sannolikhet att gå ut i arbetslöshet. De pekar främst ut konst- och humaniorastudenter som ska få lägre studiestöd än exempelvis ingenjörer. Nedan pekar jag på varför det är ett helt sjukt förslag.

Kreativiteten minskar och staten styr framtidens lösningar
Att politiker pekar ut vad som kommer att bli framtidens bransch eller yrkeskår har aldrig blivit särskilt. Politiker kan aldrig veta vad som kommer att efterfrågas imorgon. Det finns inte ett enda gott exempel på politiker som träffat rätt. Många politiker har dessutom starka intresseorganisationer bakom sig och det finns alltid en risk att dessa branscher gynnas framför andra. När staten dessutom berättar för oss vilken utbildning som är bra och vilken som är mindre önskvärd genom att göra den ekonomiskt omöjligt att studera exempelvis konst kommer kreativiteten att försvinna och nya lösningar på dessa områden går om intet. Tänk exempelvis de nya sociala företagen, de hade aldrig blivit till om inte människor hade tillåtits att prova sig fram. Däremot kan kapital och investeringar gå i ena eller andra riktningen för nya företagare men detta är snarare en effekt av efterfrågan på forskning eller efterfrågan.

All kunskap är bra kunskap
Det är farligt att ge sig in i en diskussion kring vilken kunskap som önskas i samhället. Vad jag väljer att lägga min tid och engagemang på bestämmer jag och ingen annan. Humaniora består innehåller kunskapsskatter som är otroligt värdefulla för oss människor. Det borde svenskar förstår med så framgångsrika författare, musiker med mera. Utan studenter som studerar idéhistoria kommer vi att glömma vad som gjort oss framgångsrika och vilka tankar och idéer som ligger till grund för våra värderingar. Kunskap har ett egenvärde och akademiska meriter är en merit i sig och inte bara en inkörsport till ett bättre betalt eller mer intressant arbete. Vi behöver fler akademiker som är just akademiker och vi behöver humanister. Svenskt näringsliv tycks anse att vägen till ett bra liv endast går via naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet, via KTH eller Chalmers ut i industrin. Det är möjligtvis ett sätt att gå igenom livet men definitivt inte det enda.


Förslaget är urbota dumt och bör kastas i papperskorgen snarast.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du är rätt på det! Ska man satsa på något, så är det väl politikerjobbet, det ger ju med sina 40-54 tusen i månaden rätt känsla enligt undersökningar, man blir lyckligare så. Jag själv som konstnär hade varit lycklig nog med 20-25 tusen i månaden, men det är förstås bara en dröm.
Konstnär Christer