onsdag, juni 22, 2011

Centerpartiets ståndpunkt i betygsfrågan får stöd

Centerpartiet har hårt drivit frågan om möjligheten att överklaga betyg. För oss det är det viktigt att betona att betygsättning är en myndighetsutövning och därmed måste det givetvis vara möjligt att överklaga betyg. Riksrevisionen presenterar den 21 juni en granskning och den visar att den svenska betygsättningen inte är rättvis. Betygen ska motsvara likvärdiga kunskaper vart än i landet du får ditt betyg eller vilken lärare som än sätter betyget. Så är inte fallet. När riksrevisionen tydligt visar att betygsättningen är alldeles för subjektiv och orättvis är det viktigt för eleverna som får ett betyg att de kan gå till en högre instans och begära att få saken prövad. Det hör till sunt förnuft och vi är glada att riksrevisonen nu pekar på samma problematik som vi länge framhävt som ett skäl till överklagan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har några frågor.

Hur kan det vara myndighetsutövning när betygen i friskolan sätts av privata företag?

Jag själv som lärare ser detta som en plåsterlösning. Om får punktering på sin bil hjälper det inte att byta ut föraren. Skolan behöver mer standardisering om betygen skall kunna bli likvärdiga.


Ett välplanerat system för överklagande av betyg skulle eventuellt kunna fylla en principiell funktion i en förstatligad skola. I dagens läge med diverse friskolor som använder betyg som konkurrensfördelar blir projektet endast en plåsterlösning som lägger ännu mer arbete på lärarnas redan överfulla bord.

Är det inte bättre att man utformar tydligare betygskriterier och direktiv för hur vi vill att eleverna skall bli bedömda (ett jobb för skolverket, inte politiker) samt ökad granskning av de betyg som sätts?

Tim Svanberg sa...

Tack för synpunkterna. Att betygsättning är en myndighetsutövning slås fast i bland annat Statens offentliga utredningar SOU2010:96 samt i betygsprövningsutredningen. När samhället utöver maktbefogenheter gentemot enskild är detta att anse som myndighetsutvöning. Att utfärda exempelvis ett betygsdokument är i allra högsta grad myndighetsutövning. Även om det är en friskola. Det är skolinspektionen som är tillsynsmyndighet.


Det ena utesluter inte det andra. Det slås också fast i granskningen att likvärdigheten i betygsättningen måste bli bättre. Jag håller helt med dig där.

Men för mig är det oerhört viktigt att i ett förhållande där ena parten (staten eller liknande) ensidigt kan utöva makt mot enskild att den enskilde kan överklaga detta beslut. Det handlar om rättssäkerhet.

MVH
Tim Svanberg

Anonym sa...

Tack för svar. Dock känns det som att du undviker de centrala delarna av kommentaren.