söndag, september 27, 2009

EU , filderlare och Sarkozy

Frankrikes president Nicholas Sarkozy är en mycket speciell person. En president med stora mindervärdighetskomplex. Han vill nämligen bara bli fotograferad med mycket korta personer så att han skall framställas som längre. Ungefär som Berlusconi som enligt rykten låtit sätta in metallbitar under skorna för att det skall eka mer när han går igenom korridorerna.
Sarkozys nationalistiska och trångsynta världsbild har jag dessutom inte mycket till övers för. Oräknerliga gånger har han hotat med förhöjda tullar, importstopp och utspel mot östeuropeiska länder. Så talar en svag ledare som behöver en yttre fiende för att kunna samla folket bakom sig. Det finns åtskilligt mer att säga om denna president men det är inte det som detta inlägg handlar om utan om Sarkozys nyligen införda fildeningslag Hadopi.

Efter två varningar stängs fildelare av från Internet eftersom de enligt Sarkozy inte har på Internet att göra. En president som anser att denna frihet skall kunna inskränkas på detta sätt har för övrigt inte i presidentpalatset att göra. Dessutom är frågan kantad av skandaler. Det är något djupt tragiskt över att landet där Franska revolutionen ägde rum så fullkomligt glömt bort vad revolutionen handlade om.



I det här läget är det dags att lyfta fram EU. Eu skall vara en försvarare av mänskliga rättigheter och frihet. Genom att initiera frågan om detta på EU-nivå kan vi få ett regelverk som garanterar EUs medborgare frihet från dylika lagar.

Inga kommentarer: