tisdag, april 02, 2013

Ska (s) välja den vänsterpopulistiska vägen eller en väg till regeringsduglighet?

För 6 år sedan innehade socialdemokraterna makten i Sverige. Ett parti som valet innan (2002) fick ett valresultat på över 40 %. Ingen tvekade då på att detta Sveriges största parti kunde regera Sverige eftersom det hade gjort så i många år. Socialdemokratern hade ju trots allt lyckats regera landet utan total kollaps. Nu är läget annorlunda och det finns verkligen anledning att fundera på om detta forna regeringsparti reder ut att regera Sverige i framtiden. Populism, inre slitningar och en vänster som är argare än någonsin riskerar att göra slut på socialdemokraternas eventuella regeringsinnehav fortare än det kom till stånd.

För det första har vi sett ett parti som under 6 år i opposition lagt sitt fokus på att till varje pris kritisera regeringen i allt som görs. Antingen är det "för lite och för sent" eller så är det någonting som "riskerar statens finanser och är ofinansierat". Det fascinerande är att det ofta är samma åtgärder som ena månader är det ena och andra månaden det andra. Mona Sahlin och Håkan Juholt var bägge bärare av denna ohämmade populism. Med Stefan Löfvén hoppas många att s-politiken återigen ska bli mer realistisk. Vi får se.

För det andra håller partiet just nu på att slitas isär. På ena sidan har vi vänstern i partiet som vill ha vinststopp i välfärden, ett beslut som skulle skicka Sverige ca 40 år tillbaka i tiden. På andra sidan har vi Löfvén som försöker lugna vänstern och istället säga att hindra vinst i välfärden låter sig inte göras. Här har Löfvén ett enormt problem. Å ena sidan måste han göra vänstern i partiet nöjd och han måste dessutom visa mittenväljare att Socialdemokraterna är min själ ett parti man kan lita på. På kongressen i slutet av veckan får vi veta om de väljer den vänsterpopulistiska vägen eller den mer realistiska. I bägge fallen kommer olika falanger givetvis att bli besvikna.

För det tredje hotar vänstern utanför partiet dvs Vänsterpartiet med att göra valrörelsen till samma mardröm för Löfvén som den var för Mona Sahlin. Redan nu proklamerar Jonas Sjöstedt att de vill regera tillsammans med Löfvén. Om hotet ständigt finns att vänsterpartiet kan komma att vara med i en eventuell rödgrön regering kommer mittenväljarna att fly från Socialdemokraterna och även miljöpartiet.

Slutsatsen måste bli att Socialdemokraterna håller på att förinta sig själva som ett realistiskt regeringsalternativ.

Inga kommentarer: