onsdag, april 24, 2013

Elefanten i rummet

Idag presenterade miljöpartiet sin skuggbudget. Vi kan då konstatera att oppositionspartierna står längre ifrån varandra än någonsin. Det är partiets som kommer få svår att sätta sin ned vid förhandlingsbordet och komma överens om en gemensam politik. Nu verkar ju iofs socialdemokraterna mest lägga sitt krut på härvan i Stockholmsdistriktet så något fokus på budget och sakpolitik har de inte.

Men inte desto mindre presenterade miljöpartiet idag sin skuggbudget. Man påstår att regeringen inte gör tillräckligt för att hantera arbetslösheten. Som svar på detta pumpar man ut pengar till kommunerna för att lösa situationen. Ytterligare pengar är ju alltid välkommet till kommunerna men jag är tveksam till att det är just detta som ska skapa jobb. Om vi med offentliga medel bara kunde pumpa ut pengar och se arbetslösheten sjunka i takt med att pengarna rullade så hade ju arbetslösheten varit väldigt enkel att lösa. Nu är ju inte så fallet. Tvärtom kan vi se att ju mer statliga program ju mer byråkratiserat blir systemet och ju färre blir jobben.

Vi måste våga se att elefanten står i rummet och ingen vågar prata om den. Det handlar om en stel och oflexibel arbetsmarknad med alldeles för stora trösklar. Detta är forskningen tydlig med. Det finns ingen genväg till att få människor i arbete. Ett gott klimat för att bedriva företag kombinerat med en flexibel arbetsmarknad ger bästa förutsättningar för ett råda bot på den höga arbetslösheten. För oss i Centerpartiet är det t.ex viktigt att påpeka att det är bättre med en lite lägre lön i början  av sin karriär än att inte ha någon inkomst alls i år efter år. Jag vill se en arbetsmarknad med betydligt större rörlighet än idag. Jobbpengen skrev jag om i lördagens BLT och onsdagens Sydöstran. Jobbpengen utmanar på allvar arbetsförmedlingens arbete. Det måste också kosta mindre att anställa. Det finns så många där ute som är beredda att anställa om det kostade lite mindre. Ska inte dessa få pröva vingarna? Jag tycker de ska få det.

Vi måste våga prata om elefanten i rummet.

Inga kommentarer: