onsdag, januari 30, 2013

Företagarna trivs bättre i Ronneby

Dagens industri brukar år efter år pryda sitt tidningsomslag med en bild på Ronneby och texten "här är företagandets villkor sämst". Det har naturligtvis varit mycket tråkig läsning. Men förra året började det vända. Ronneby kommun ökade med 14 placeringar. Viss förvarning om att vi låg bätte till än året innan hade jag faktiskt fått. Jag träffade en representant för svenskt näringsliv på Centerpartiets kommundagar förra året och när jag presenterade mig som centerpartist från Ronneby hajade han till med orden "vad kul, där börjar ju hända saker". 

Årets mätning är också munter läsning. Vi har en lång väg att vandra och det är vi fullt medvetna om, men sakta men säkert har Ronnebyalliansen ändrat riktning och det ger utslag i mätningarna. Det ser bätte ut på i stort sett alla områden. Det som är ett litet smolk i glädjebägaren är "skolans attityd till företagande" som Har blivit sämre.  Här har vi ifrån Utbildningsnämnden en hel del att göra. Centerpartiet har tillsammans med alliansen påbörjat detta arbete. Det handlar om mentorsgrupp mot skolan, samarbetsprojekt med lokala företag och liknande. Vi har också fört fram tankar om ett kompetensråd och driver nu detta i Utbildningsnämnden. Så arbetet är redan igång men vi måste växla upp.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det ser bättre ut med företagsklimatet än förra året och bör väl ge någon rankingplacering upp när detta presenteras i April. Skolan är ett område vi måste prioritera när der gäller attityder till företagande.

Inga kommentarer: