söndag, februari 03, 2013

Bättre matchning på Ronnebys arbetsmarknad

Centerpartiet i Ronneby har under hösten presenterat två förslag med anledning av den riktigt höga ungdomsarbetslösheten i Ronneby. Dels presenterade vi vårt förslag om jobbank och dels om kompetensråd. Delen om kompetensråd driver Centerpartiet nu i utbildningsnämnden och på nästa sammanträde kommer förslaget upp som en diskussion. Här kommer förslaget.


CenterPartiet i Ronneby föreslår att kommunen inrättar ett kompetensråd.

 

 

Svenskt Näringsliv presenterade 2013-01-28 sitt resultat från mätningen av näringslivsklimatet i Sveriges kommuner. Ronneby kommun får generellt sett bättre omdömen än förra året men på ett område ser det sämre ut, nämligen skolans attityder till företagande. Centerpartiet ser det som viktigt att satsningar görs för att stärka kopplingen mellan skola och näringsliv. Vi föreslår inrättande av ett kompetensråd.



Bakgrund KOMPETENSRÅD


Många yrkesområden upplever idag en brist på kvalificerad arbetskraft. Med den utbildningsdimensionering som finns idag och om ungdomars studieval inte ändras kommer bristen på arbetskraft att bli omfattande på sikt inom vissa områden. Inom teknikområdet visar beräkningar totalt sett på en relativt balanserad arbetsmarknad men på en brist på rätt kompetenser. Samma trend visas på vissa hantverksyrken. För att motverka en utveckling där framförallt unga skaffar sig en utbildning som inte leder till jobb, alternativt inte utbildar sig alls, vill vi inrätta ett kompetensråd. I detta råd kan finnas representanter för t ex. näringsliv, arbetsförmedling, skola och kommun. Syftet ska vara att löpande föra en dialog om hur kompetensbehovet ser ut och hur skolan kan anpassa sina utbildningar för att möta morgondagens behov inom olika områden.

 

Tim Svanberg (c)

1e Vice Ordförande Utbildningsnämnden Ronneby

Inga kommentarer: