lördag, oktober 31, 2009

Bloggomröstning

Vad är problemet?

Gunvor Engström före detta vd för företagarna och landshövning i Blekinge har hamnat på tapeten efter att man upptäkt att hon inte är skriven i Karlskrona utan i Hedvig Eleonora församling i Stockholm och på detta tjänar hon 2 kronor och 64 öre på per intjänad hundralapp. Att hon inte är skriven i Blekinge ses då som ett problem. Problemet är väl snarare att Karlskrona har 2 kronor och 64 öre högre skatt än i Stockholm.

torsdag, oktober 29, 2009

Mona Sahlins huvudbry


När Mona Sahlin blev vald till sossarnas partiledare var det på ett starkt förändringsmandat. Sossarna var krossade och genom en förudmjukande valförslust tvingades gråsossarna inse att en förnyelse och omprövning av den gamla politiken var ofrånkomlig. Helt logiskt. Samma sak har hänt i flera partier. Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt är andra partiledare som blivit valda på förändringsmandat. Men det finns en mycket tydlig skillnad. Medan de två sistnämnda tog tillfället i akt och drog igång med nödvändiga förändringar lyckades inte den förstnämnda med det. Förklaringen är förståss mycket enkel. Maud och Fredrik representerar partier som till 100 % får sian beslut motiverade genom medlemmarnas vilja på stämmor. Mona Sahlin representerar ett Socialistiskt ok till parti som inte främst styrs på demokratisk väg genom medlemmarnas vilja. Den viktigaste och starkaste beslutsfattaren i socialdemokraterna är naturligtvis LO följt av övriga rörelsen (Fonus, unga örnar, PRO och andra). Lägst ner i prioriteringslistan är medlemmarna.


LO vill inte ha någon förändring på sossepolitiken. Varför skulle de vilja ha en modernisering av sossarnas åsikter. Den socialistiska fågelungen LO blev matad av Tage Erlander, Olof Palme, Ingvar Karlsson och Göran Persson. Genom att ha en direktväg in i maktens epicentrum kunde Wanja och hennes kompisar göda sig själva och genom lagförslag tillse att fackpamparna fick sitt. Tillsynsavgifter som går direkt ner i den egna fickan, LAS och MBL är exempel på detta. Tro inget annat.
Eftervalsanalysen 2006 för sossarnas del pekade på att en av anledningarna till att de förlorade makten var att de förlorade på arbetsfrågan. Sossarna hade tappat förtroendet att få fram underlag för fler jobb. Den logiska slutsatsen för oss andra är då naturligtvis att sossarna borde ompröva politiken och utifrån vad väljarna sade 2006 skapa en ny politik. Så blev det dock inte. Istället har Mona Sahlin glidit tillbaka till gamla gängor och Göran Perssons ande vilar över Sahlins politik. Att opinionsisffrorna dessutom till viss del förbättrat sig efter valet har givit LO argument för att någon förändring inte skulle behövas. Nu gäller det för LO att gripa det halmstrå som finns kvar av makten och se till att sossarna i en ny regering inte slutar mata fågelungen.
LO är självklart inte hela förklaringen till att Mona inte har förändrat sin politik. Medlemmarna i s består till största delen av Per-Albin och Erlander nostalgiker som riskerar att överge s för den främlingsfientliga kopian Sverigedemokraterna. Det gör att Mona inte vågar komma med allt för klara sanningar. Det riskerar naturligtvis att stöta bort kärnväljarna till sd och det vore en mardröm för Mona.


Ytterligare en orsak är att kommunisterna i v måste tillfredsställas med en tydlig vänsterpolitik byggd på ofinansierade utgifter och klassisk kommunistisk DDR-politik. Då finns det inte något utrymme för att ompröva tidigare tagda beslut. Det är ett faktum. Om Sossarna ska samarbeta med ett parti som ligger så fruktansvärt långt ut på vänsterkanten som v så måste självklart sossarna göra en vänstergir och den vänstergiren kommer väljarna 2010 se till att den leder rakt ner i diken för den socialistiska sörjan.

tisdag, oktober 27, 2009

Skolor, vinst drottningar och unioner

Få saker gör mig så förbannad som förbudsivrande och tyvärr lider Sverige verkligen av detta. I dag presenterar svt en undersökning där nästan hälften av svenska folket vill förbjuda vinst i friskolor. Det är den vanliga vägen vi löser saker och ting i Sverige, förbjud allt som vi inte gillar så försvinner alla problem. Det är alltså så enkelt. Ok, men varför förbjuder vi i så fall inte sjukdomar och liknande? Helt enkelt för att det inte är så enkelt.

Men huvudfrågan är faktiskt inte om vi gillar vinst i friskolor eller inte. Det är fullkomligt ointressant om man inte tror på majoritetens diktatur. För faktum är att om jag inte gillar friskolor som går med vinst och delar ut denna till sina ägare för att de riskerat sina besparingar är jag fullständigt fri att ta mina barn ur denna skola eller välja att inte sätta barnen i denna skolan. Svårare än så är det inte. Vi är faktiskt inte tvingade att ha våra barn i skolor som går med vinst. Sossarna är mycket fria att sätta sina barn i skolor som går med förlust om det känns bättre, men tvinga inte på mig era sossiga val. Jag vill göra mina egna val. S har signalerat att de är beredda att lagstifta om detta och att vänsterpartisterna vill förbjuda vinst är ingen hemlighet, de anser t.o.m att all form av vinst är stöld. Med andra ord kan Sveriges företagare hälsa hem vid en vänsterseger i nästa val. Frågan är hur en sådan lagstiftning skulle se ut. Det finns väldigt många sätt att ta sig runt detta. Om det blir verklighet med denna typ av lagstiftning anser jag att vi är väldigt illa ute och ett steg mot ett nytt DDR tas. Jag tycker det är väldigt viktigt att vi ser till att de här partierna inte får något att säga till om efter nästa val. Det är lika vitkigt att hålla Vänsterpartiet som Sverigedemokraterna utanför våde regering och riksdag.


För övrigt måste jag passa på att kommentera dagens utspel om att de nordiska länderna borde gå ihop och bilda en gemensam union med drottning Margaretha som statsöverhuvud. Jag tror inte alls på detta och framförallt har kungar och drottningar ingen plats i framtidens stater.

måndag, oktober 26, 2009

Flat tax igen

Platt skatt (flat tax) är som ni säkert vet ett av mina favoritämnen. Det finns verkligen ingen rättvisa i dagens skattesystem med olika skattesatser för olika personer och inkomster. Det finns bara en anledning till att vi har ett krångligt skattesystem som vi har idag, att sysselsätta byråkraterna på skatteverket. Det är dessutom mycket ineffektivt att behöva använda olika skattetabeller. Om alla betalade samma skattesats skulle skattetabeller och krångel vara ett minne blott. Låt oss skapa en platt skatt och inleda med en skattesats på ca 28 %. Inom 10 år bör vi vara nere runt 20 %.

söndag, oktober 25, 2009

Vinst i friskolor

Tittade på Agenda ikväll om socialdemokraternas inställning till friskolor. Partiledningen å ena sidan som inte tycker att vinst i friskolor är något problem och en massa andra sossar å andra sidan som tycker att vinst inte får finnas i vård, skola och omsorg. I fronten för den uppfattningen går Skellefteås sossar som tycker att alla pengar i skolan ska gå till barnen. Det låter ju bra men resonemanget är en logisk kullerbytta av sällan skådat slag. För det första kan sossarna aldrig redovisa om det är vinst eller utdelning som de inte tycker om. Det är nämligen helt skilda saker. Om det är utdelning till aktieägarna som de inte tycker om borde de heller inte tycka om att vårdpersonalen eller lärare tar ut lön. De pengarna kunde ju ha använts till verksamheten. Det borde också innebära att alla försök från personalen att höja sin lön inskränker på barnens rätt till en god utbildning.

För mig är det väldigt viktigt att skolan utmärker sig som en pluralistisk företeelse där mångfald ses som något mycket positivt och alla krafter som vill hjälpa till med detta borde tas emot med öppna famnar istället för en hård sossesmocka från sosseombudsmän som inte tycker att du själv kan välja.

lördag, oktober 24, 2009

Mahmoud Aldebe

Centerpartisterna i Stockholm har en fantastisk möjlighet att visa prov på stark demokratisyn. Det handlar om Mahmoud Aldebe som ställt upp i Centerpartiets provval. Det har han naturligtvis all rätt att göra. Men på samma vis har vi alla Centerpartister all rätt att säga att han omöjligtvis och aldrig kommer att bli en kandidat för vårt parti. Hans åsikter och värderingar ligger så långt från Centerpartiets man kan komma. Att Aldebe dessutom när han blir kritiskt granskad hotar Elisabeth Thand Ringqvist med polisanmälan om förtal blir saken otrolig. Aldebe hävdar att hon har angripit hans islamiska livsstil. Nu gör hon inte detta , men även om hon hade gjort det så hade det inte ändrat saken. Jag är av den uppfattningen att i ett land med religionsfrihet och yttrandefrihet har man rätt att sälla sig till vilken religion eller livsåskådning man vill, men man måste också vara beredd på att religioner start ifrågasätts och vänds och vrids och kritiseras. Många vill få det till att yttrandefriheten är ett hot mot religionsfriheten men så är det inte, tvärtom. I ett läge då man får vara beredd på att ens religion kritiseras måste man ständigt försvara sitt ställningstagande.

För mig är det fullständigt främmande med en kandidat som Mahmoud Aldebe och min bestämda uppfattning är att han inte kan kandidera till Riksdagen för Centerpartiet.

onsdag, oktober 21, 2009

Lobbyisterna har inget att hämta hos mig

När jag var och besökte EU-parlementet för några år sedan fick jag möjlighet att träffa flertalet lobbyorganisationer och som svensk kändes det ganska märkligt att se hur stor inverkan dessa grupper har på politiken. Det är inte svårt att se att politiker som inte tänker efter särskilt mycket sväljer det som lobbyisterna säger, bara organisationen som står bakom det hela har ett vettigt namn. Robert Aschberg på aftonbladets tv-program 200 sekunder lät ett antal socialdemokratiska Riksdagsledamöter låna hela texter från en påhittad organisation "Välj Vindkraft" med felaktika uppgifter i. De bara skrev på och var glada. Trots att en socialdemokrat som skrev på artikeln dyrt och heligt intygade att lobbyister använder han sig inte av. När Robert konfronterar honom svarar han " Det gör jag inte heller, inte själv ialla fall", han menar att de var flera som skrev under den här artikeln.
Jamen då så. Ja då är det ju helt ok. (Ironi). Det här visar att det finns gott om riksdagsledamöter som inte är lämpliga och kompetenta nog för uppdraget. Låt dem stanna hemma efter nästa riksdagsval och låt oss som verkligen vill uträtta något ta deras platser.

Jag är personligen mycket kritisk till lobbying. Lagförslag skall aldrig fattas på grundval av att någon speciall organisation skall gynnas. Det får bara inte gå till på det viset. Om Riksdagsledamöter behöver ytterligare information i ett ärende är det upp till dem att ta reda på detta, via handläggare på Riksdagen eller via andra vägar. Det skall inte vara intresseorganisationer som tränger sig på med ett påklistrat smile och erbjuder en liten resa för att intyga vikten av att ett visst förslag bifalles eller avslås.

Men låt oss konstatera något angående lobbying. Lobbying kan enbart frodas i ett land där principerna har övergivits för sakfrågorna och särintressena. Om en politik vore mer idé- och principstyrd hade vi inte haft lobbyisterna springande i maktens korridorer. Men en sak är säkert, lobbyisterna har inte mycket att hämta hos mig som riksdagsledamot.

måndag, oktober 19, 2009

Röd-blå regering - Nej tack

Sverigedemokraterna har på två dagar fullkomligt tagit över svensk debatt. Jimmy Åkesson visste antagligen mycket väl vad som väntade när han skrev debattartikeln om muslimer.

Detta har aktualiserat frågan kring vad som händer efter nästa val vid en situation där Sverigedemokraterna blir tungan på vågen. De rödgröna verkar redan ha kastat in handduken och pratar om en mittenregering. Nej tack säger jag. Socialdemokraterna vill gärna få svensk politik att kretsa kring dem själva. När vi ha ett oklart parlamentariskt läge blir den naturliga frågan enligt dem vilka partier som skall ingå i sossarnas regering för att lösa den knepiga läget. Marie Wetterstrant (MP) tycker inte det är något alternativ att mp samarbetar med alliansen. "Jag ser det som ett mycket mer logiskt alternativ att man försöker bilda något i mitten än att dra ut det på kanterna" säger hon. Hoppas att hon skämtar, att ha med v på ett samarbete är knappast vad jag kallar något i mitten.

Att skapa en bred koalition enbart i syfte att hålla borta Sverigedemokraterna är fullständigt vidrigt. En sådan regering skulle blir en administrativ byråkratisk tiger utan förändringsmandat som bara kan komma fram till konsensusförslag. Det skulle gynna Sverigedemokraterna. I andra länder där man försökt med denna modell har resultatet blivit att det man ville stänga ute i vissa fall blivit större än de andra etablerade partierna. Jag kan inte heller ideologiskt försvara en regering med s.

onsdag, oktober 14, 2009

Då var vi där igen FRA 2.1

Fra 2.1 blev antagen idag. Naiva förespråkare utbrister att nu är integriteten säkrad genom att endast regeringen, regeringskansliet och försvarsmakten får beställa signalspaning från FRA. och att efterkontrollen ska bli bättre. Ja men perfekt, då är vår integritet räddad.


..Eller inte. Redan nu kommer uppgifter om att ett nytt lagförslag om att även SÄPO skall få beställa signalspaning är under uppbyggnad. Alltså det som inte kunder hända håller på att hända. Vi kritiker mot den här lagstiftningen menar att detta bara är första steget mot ännu värre saker. Dessutom tackar andra framtida regeringen för att nuvarande regeringen byggt upp möjligheten att utvidga signalspaningen. Detta var ingen fara och kunde inte hända enligt företrädarna. Jag menar med facit i hand att de hade fel. Låt oss sätta stopp för allt detta.

tisdag, oktober 13, 2009

Valprogram

Första versionen av mitt valprogram finns här

söndag, oktober 11, 2009

Socialdemorkaterna säger ja till plattskatt

Inte visste jag att platt skatt blivit anammat av det socialdemokratiska arbetarepartiet så till den milda grad att de kommer att driva frågan i valrörelsen. De anser nämligen att det är orättvist att pensionärerna betalar mer i skatt än de arbetande. Med andra ord tycker de liksom jag att det är viktigt att vi inte har olika skattesatser för olika typer av arbete. Med andra ord accepterar de ju faktiskt platt skatt. Det är precis det det som det handlar om, att alla ska betala samma inkomstskattesats. Detta är en fråga jag kommer att driva mycket hårt i nästa val och det känns ju bra att SAP också driver frågan.

lördag, oktober 03, 2009

Brutalt rånförsök i Sverige

Enligt Thomas Eneroth (s) tror Anders Borg att han har en sedelpress i källaren eftersom han sänker skatterna. Jag får det inte riktigt att gå ihop. Att minska inkomsterna är inte samma sak som att utöka utgifterna.

En rånare blir faktiskt inte fattigare varje gång han inte rånar någon.

Varje förslag om att höja skatterna är att betrakta som ett rånförsök. Den ena parten (skattehöjande politiker) kräver att få pengar av den andra parten (skattebetalarna) utan att den andra parten fått kräva en motprestation. En oschysst avtal, eller rån?välj själv.

torsdag, oktober 01, 2009

FRA 2.0

FRA 2.0 behandlas just nu i Riksdagen och har i försvarsutskottet bifallits av en majoritet av utskottets ledamöter. Inom kort skall frågan avgöras i kammaren. Det är helt fel enligt min mening. Att frågan kring FRA och förändringar i lagstiftningen är kontroversiellt och låg bakom Piratpartiets framgångar är självklart. Därför borde man hänskjuta frågan till efter valet så att väljarna kan få en ärlig chans att fälla ett avgörande i frågan. Troligtvis blir så inte fallet och det är mycket synd.