onsdag, oktober 21, 2009

Lobbyisterna har inget att hämta hos mig

När jag var och besökte EU-parlementet för några år sedan fick jag möjlighet att träffa flertalet lobbyorganisationer och som svensk kändes det ganska märkligt att se hur stor inverkan dessa grupper har på politiken. Det är inte svårt att se att politiker som inte tänker efter särskilt mycket sväljer det som lobbyisterna säger, bara organisationen som står bakom det hela har ett vettigt namn. Robert Aschberg på aftonbladets tv-program 200 sekunder lät ett antal socialdemokratiska Riksdagsledamöter låna hela texter från en påhittad organisation "Välj Vindkraft" med felaktika uppgifter i. De bara skrev på och var glada. Trots att en socialdemokrat som skrev på artikeln dyrt och heligt intygade att lobbyister använder han sig inte av. När Robert konfronterar honom svarar han " Det gör jag inte heller, inte själv ialla fall", han menar att de var flera som skrev under den här artikeln.
Jamen då så. Ja då är det ju helt ok. (Ironi). Det här visar att det finns gott om riksdagsledamöter som inte är lämpliga och kompetenta nog för uppdraget. Låt dem stanna hemma efter nästa riksdagsval och låt oss som verkligen vill uträtta något ta deras platser.

Jag är personligen mycket kritisk till lobbying. Lagförslag skall aldrig fattas på grundval av att någon speciall organisation skall gynnas. Det får bara inte gå till på det viset. Om Riksdagsledamöter behöver ytterligare information i ett ärende är det upp till dem att ta reda på detta, via handläggare på Riksdagen eller via andra vägar. Det skall inte vara intresseorganisationer som tränger sig på med ett påklistrat smile och erbjuder en liten resa för att intyga vikten av att ett visst förslag bifalles eller avslås.

Men låt oss konstatera något angående lobbying. Lobbying kan enbart frodas i ett land där principerna har övergivits för sakfrågorna och särintressena. Om en politik vore mer idé- och principstyrd hade vi inte haft lobbyisterna springande i maktens korridorer. Men en sak är säkert, lobbyisterna har inte mycket att hämta hos mig som riksdagsledamot.

Inga kommentarer: