söndag, januari 27, 2008

Bör barnbidraget behovsprövas?

Jag tycker det är en mycket intressant frågeställning som jag den senaste tiden ägnat betydligt med tid åt. Det är inte helt lätt att avgöra då det finns flera aspekter att ta hansyn till.
Som den liberal jag är är det framförallt två alternativa hänsynstaganden som orsakar mest huvbudbry i frågor. Jag som liberal måste ständigt ifrågasätta statliga utgifter och åtaganden då de ofta (ok, för det mesta) inskränker i människors frihet. Att staten betalar alla, miljonär som fattiglapp strax över lakanet i månaden per barn är naturligtvis inte gratis för oss skattebetalare. Detta är självklart ett argument för att banbidraget kan 1. sänkas, 2. behovsprövas. Alternativ nummer ett är i dagens samhälle otänkbart eftersom samhället önskar fler barn till världen som i framtiden kan bidra till skatteintäkter, framförallt eftersom vi möter en allt mer åldrande befolkning som skall försörjas av någon. Alternativ nummer 2 är ett alternativ som säkerligen har i särklass störst stöd bland allmänheten. Vem har inte hört det skvallras om att grannen tar barnbidraget direkt ner på sparkontot eller åker till bensinmacken om tankar på merzan. Är det verkligen den typen av åtaganden som staten ska göra? Samtidigt är det ett alternativ som liberaler inte kan stödja då staten ska behandla alla lika och bidrag bör i den mån de finns vara generella och omfatta alla i kategorin.


Frågan är inte inte helt lätt. Men det finns självklart andra vinklar på frågan som man måste belysa. Luxemburgs som exempel ger varje person som har barn ett skatteavdrag och efter tre barn är du helt inkomstskattebefriad. Jag tycker iofs inte att det är helt optimalt det heller då jag anser att staten inte ska blanda sig i hur många barn du ska ha. Staten måste ut ur sängkammaren och gå mot en mer generell attityd. Jag kan nog köpa att barnbidraget ligger på den nivå de ligger i dagsläget. Det finns andra typer av bidrag man bör se efter först.


torsdag, januari 24, 2008

Socialdemokratin faller samman


Mona Sahlins tystnad och uteblivande från debatten det senaste åren kan bara tolkas på ett sätt, nämligen; Socialdemokratin faller samman totalt. Mona har inte velat ge svar på hur hennes politik kommer att se ut, vad hon vill göra om hon blir statsminister och med vilka hon ska regera. Svaret på tystnaden är nog mer logiskt än vad man kan tro vid en första anblick. Sossarnas vana att ständigt försöka attackera regeringens arbete är ett försök att få bort fokus från sitt eget tillkortakommande. Vad som egentligen händer är en skräckslagen socialdemokrati som förtvivlat försöker slicka sina sår och sy ihop det spruckna partiet.


Dagens nyhet om att Mona Sahlin sparkar flera av sina talesmän (däribland Per Nuder och Marita Ulvskog) är ett tecken på att sprickan bara blir djupare och djupare i ett socialistiska arbetarpartiet. Det är mycket glädjande för oss som inte vill se en socialistregering efter nästa val. Tro mig, det kommer att komma fler uppgifter som stärker min tes.


Det går också att läsa om dagens händelser här

onsdag, januari 23, 2008

Vitabergspredikan, Latlåtar och "Schyssta Julbord"

Oj oj oj vad mycket matnyttigt det finns att blogga om idag. Så länge LO och dess hejdukar är starka i Sverige kommer det alltid att finnas något att kommentera och dra på smilbanden åt.Först och främst har HRF (Hotell och Restaurang-facket) annordnat en hejdundrans julfest för pamparna som gick lös på icke mindre än 90 lakan. Inte nog med ett detta i sig är väldigt komiskt i en tid då facken fullkomligt rasar i medlemsantal, dessutom gick festen av stapeln på blaxta vingård som inte tecknar kollektivavtal. Spännande att se om det var för att förhandsgranska ett framtida blockadobjekt. Mer detaljer om detta levererar Lazlo Varga. Kommer någon förresten ihåg HRFs kampanj för schyssta julbord?Ett annat spektakel som går av stapeln i det närmaste är Stefan Sundströms "turne för regeringsskifte" som annordnas i samarbete med LO. Är det någon som är förvånad? Att Stefan Sundström går ut och stödjer ett regeringsskifte är för mig ungefär lika mycket nyhet som att Reinfeldt önskar fortsatt Alliansregering. Stefan Sundström är för övrigt ett underbart exempel på popvänster som Erik Zsiga så förträffligt målar upp i sin bok med samma namn (rekommenderas starkt). Det som gör mig så förbannad på popvänstern är att de inte behöver ta något som helst ansvar för sina kommunistiska predikningar. Det är väldigt lätt att haspla ur sig massa ordbajs om "de svaga", "arbetarna" o.s.v osv, så länge man inte själv behöver ta ansvar för den politiken. Federley skriver om dettaTvärt om vad Stefan Sundström säger är det liberala samhället inte alls kallt. Kanske är det kallt för Stefan eftersom hans socialistkompisar som inte får använda sin maktfullkomlighet över människor och slita deras ägodelar ifrån dem. Det liberala samhället ger alla möjlighet att själva forma sitt liv efter egna principer och egna livsval. Det är kanske lite för fritt för en socialist som önskar detaljstyra människors liv.Får återigen puffa för Den liberala misantropen som ger oss en mycket god analys av A-kassan
Update-------------------------------------------------------------------------------------

Vill dessutom passa på att rekommendera bloggen "Hayek-institutet Sverige"

tisdag, januari 22, 2008

Lilla torg-centern

Har inte hunnit blogga sedan i söndags, men då hade vi i alla fall årsmöte med lilla torg-centern, vilket var mycket trevligt. Det är ett piggt gäng som kommer att innebära en rejäl framgång för de liberala idéerna i malmö. För övrigt fick jag årsmötets förtroende att sitta som ledamot i styrelsen, det blir kul och roligt. Det blir spännande att se var lilla torg-centern befinner sig om ett år

onsdag, januari 16, 2008

Uppdaterad blogglista

Har idag uppdaterat blogglistan med ytterligare en mycket läsvärd blogg. Den liberala misantropen är det senaste tillskottet i mina länkar. ´

För övrigt anser jag att förslaget om förbud mot så kallad sexistisk reklam hör hemma i papperskorgen och låter snarare som ett föremål för mullorna i Iran än en del av ett demokratiskt sekulärt västland. Det lär dessutom komma mer förslag från moralisterna i framtiden. All typ av inskränkning i yttrandefriheten och tryckfrihetsförordningen måste bekämpas.

tisdag, januari 15, 2008

Helt otroligt

Läste i dagens sydsvenskan att Malmös finanskommunalråd Ilmar Reepalu med sitt sosseparti, miljöpartiet och vänstern har beslutat att ge bort 3,1 miljoner kronor till ett evenemang som kallas (socialt eller socialistiskt forum) där ett gäng autonoma ljusskygga stenkastande kommunister blandat med sossar och annat vänsterfolk träffas för att ha det trevligt och diskutera hur de ska stoppa liberaliseringen av samhället. Resultatet av deras senaste möte är en mycket dyr nota från Aten där skadegörelsen blev ordentlig på staden. Kommunen har t.o.m anställt en koordinator för att arrangera evenemanget.

Personligen blir jag förbannad. Med vilken rätt kan Ilmar plundra Malmöborna på deras pengar för att ge dem till grupperingar med största syfte att stoppa Ilmars meningsmotståndare. Inte nog med att Malmö centrum rikseras att sättas i brand, stadsinvånarna ska dessutom stå för kalaset. Undrar om Ilmar nästa år anställer en koordinator för att arrangera "nyliberalt forum med agendan att skapa nattväktarstaten".

Samtidigt visar ju faktiskt detta att det finns orderntligt med möjligheter att sänka skatten i Malmö då Ilmar uppenbarligen har svårt att veta var han ska göra av pengarna.

onsdag, januari 09, 2008

Citat från "och världens skälvde"

Här kommer ett litet citat från "och världens skälvde". Som bakgrundsfakta har precis ordförande för fackförbundet "lokförarna" precis sagt åt Dagny Taggart att de inte tänker låta deras medlemmar köra på premiärturen över den nybyggda bron av reardenstål.

"Jag vet vad du är ute efter. Du vill ta struptag på dina medlemmar med hjälp av de jobb jag ger dem - och på mig med hjälp av dina medlemmar. Du vill att jag ska ge dem jobben och du vill göra det omöjligt för mig att ha några jobb att ge dem. Nu ger jag dig möjlighet att välja. Tåget kommer att gå. I det fallet har ni inget val. Men du kan välja om det ska föras av någon av dina medlemmar eller inte. Om du väljer att inte tillåta det kommer tåget att gå i alla fall, även om jag måste tjänstgöra som lokförare själv. Sedan, om bron rasar, finns det ingen järnväg kvar någonstans. Men om den inte rasar får ingen från ditt förbund jobb på John Galt-linjen. Om du tror jag behöver dina medlemmar mer än de behöver mig, väljer du den uppfattningen. Om du vet att jag kan köra ett lok men att dina medlemmar inte kan bygga en järnväg väljer du den insikten"

tisdag, januari 08, 2008

Monopolet faller

Idag kommer den glädjande nyheten att Apoteksmonopolet avvecklas. Jättebra att regeringen vågat ta tag i frågan och ryckt bort apoteket från statens vidriga klor. Som vanligt skall ju naturligtvis sossetv (SVT) komma med ett bissart inslag i frågan. Vinklingen är som så här:
"I Norge har man redan försökt skrota statsmonopolet på apotekstjänster och det gick inte alls bra, priserna är högre än i Sverige". Detta var något av det absolut dummaste jag har hört. I inslaget tas det upp att vissa läkemedel kostar dubbelt så mycket i Norge som i Sverige och i norska kronor. Vad man glömmer att tillägga är att i Norge kostar en kebab 99 NOK, en kopp kaffe 35 NOK och spriten ska vi bara inte prata om. Det är alltså definitivt inte något unikt för läkemedel men snarare något unikt för Norge som för övrigt har en lag som säger att läkemedel som inte längre är patenterade måste ha ett 80 % lägre pris än tidigare (någon som känner igen typen av lagförslag från Ayn Rands "och världen skälvde"

Det är dessutom fullständigt befängt att försöka få situationen att framstå som att Norge är ett av de få länder som försökt avreglera denna marknaden. Snarare är det Sverige som tillsammans med Kuba och Nordkorea är ensamma om att inte ha avregerlat apotekstjänsterna. Som grädde på moset har man bjudit dit Tomas Enerot från sossarna till studion (via länk) som försöker säga att det inte är för inte som vissa apoteksbolag i Norge är föremål för ekobrottsutredningar. Fullständigt befäng uttalande. " Men det är ju inte för inte som Sjödin åtalades och fälldes för krogslagsmålet.

Vi liberaler måste fånga tillfället att ge oss ut och förklara hur sjukt det är med statligt ägande av företag.

Det går att läsa mer om det hela här och här

måndag, januari 07, 2008

Arbetare?

Är det någon som kan definiera begreppet Arbetare för mig? Vad som önskas är en hållbar definition som egentligen åsyftar det abstrakta begrepp sossar, vänsterpartister och andra marxister använder sig av.

tisdag, januari 01, 2008

USA-valet

Nu närmar sig den slutliga nomineringen i det amerikanska valet med stormsteg. Den stora frågan tycks vara om Clinton och Giulliani kommer att bli de som står emot varandra i presidentvalet. Personligen har jag nu hittat den kandidat jag tror skulle få USA på fötter igen. Ron Paul är den mest liberala kandidaten av de alla och har flera gånger röstat emot sitt parti (republikanerna) för sin övertygelses skull. Han vill kraftigt banta staten och återinföra den personliga integriteten. Vi får hoppas att han lyckas bra, det behövs.