tisdag, januari 08, 2008

Monopolet faller

Idag kommer den glädjande nyheten att Apoteksmonopolet avvecklas. Jättebra att regeringen vågat ta tag i frågan och ryckt bort apoteket från statens vidriga klor. Som vanligt skall ju naturligtvis sossetv (SVT) komma med ett bissart inslag i frågan. Vinklingen är som så här:
"I Norge har man redan försökt skrota statsmonopolet på apotekstjänster och det gick inte alls bra, priserna är högre än i Sverige". Detta var något av det absolut dummaste jag har hört. I inslaget tas det upp att vissa läkemedel kostar dubbelt så mycket i Norge som i Sverige och i norska kronor. Vad man glömmer att tillägga är att i Norge kostar en kebab 99 NOK, en kopp kaffe 35 NOK och spriten ska vi bara inte prata om. Det är alltså definitivt inte något unikt för läkemedel men snarare något unikt för Norge som för övrigt har en lag som säger att läkemedel som inte längre är patenterade måste ha ett 80 % lägre pris än tidigare (någon som känner igen typen av lagförslag från Ayn Rands "och världen skälvde"

Det är dessutom fullständigt befängt att försöka få situationen att framstå som att Norge är ett av de få länder som försökt avreglera denna marknaden. Snarare är det Sverige som tillsammans med Kuba och Nordkorea är ensamma om att inte ha avregerlat apotekstjänsterna. Som grädde på moset har man bjudit dit Tomas Enerot från sossarna till studion (via länk) som försöker säga att det inte är för inte som vissa apoteksbolag i Norge är föremål för ekobrottsutredningar. Fullständigt befäng uttalande. " Men det är ju inte för inte som Sjödin åtalades och fälldes för krogslagsmålet.

Vi liberaler måste fånga tillfället att ge oss ut och förklara hur sjukt det är med statligt ägande av företag.

Det går att läsa mer om det hela här och här

Inga kommentarer: