måndag, oktober 28, 2013

Kattskit för 2,5 miljarder

Förbifart Stockholm är ett enormt infrastrukturprojekt som är ett av Sveriges största vägbyggen någonsin. Nu blåser frågan upp till storm och riskerar att bli en riktig knäckfråga för de rödgröna om de skulle vinna valet. Det är en så stor fråga att Miljöpartiet är beredda att kasta 2,5 miljarder i sjön. Alltså de pengar som förväntas ha använts i projektet till årsskiftet 2014/2015. Dessa pengar kallar Miljöpartiets Åsa Romson för kattskit (småpengar). Detta spär naturligtvis på diskussionen om de rödgröna överhuvud taget är kapabla att styra detta land. Förra veckan lyckades de schabbla till den för de rödgröna viktigaste frågan denna mandatperiod genom att vissa ledamöter (Jonas Sjöstedt, Mikael Damberg och Carina Hägg) missade att komma i tid till omröstningen. 

Nu meddelar alltså miljöpartiet att detta är en av deras viktigaste frågor och att förhandlingarna kommer att bli stenhårda. Det betvivlar jag inte alls. Antingen sviker miljöpartiet sina väljare eller så bidrar Socialdemokraterna till att kasta 2,5 miljared i sjön. Kan vi verkligen tillåtta detta resursslöseri? Det är dessutom anmärkningsvärt att de menar att 2,5 miljader är småslantar. För de pengarna får vi rätt mycket uträttat i bland annat den Blekingska infrastukturen.

Sverige förtjänar en regering som satsar på infrastruktur och ansvarsfullt förvaltar våra skattepengar. Sverige förtjänar alltså en fortsatt alliansregering. 

lördag, oktober 26, 2013

Debatt om landsbygdens villkor

Gustav Fridolin (mp) utmanar i gårdagens DN-Debatt Centerpartiets partiledare på debatt om landsbygden. Gustav anser att Centerpartiet skrämmer väljarna när man anklagar miljöpartiet för att höja bensinskatten, införa lastbilsskatt, slakteriavgift m.m m.m. Huruvida det är Centerpartiet som  skrämmer med detta eller miljöpartiets Södermalmspolitik som skrämmer väljarna kommer säkert bli föremål för debatten. Lite roligt i sammanhanget och möjligen symptomatiskt för miljöpartiets landsbygdspolitik att det är i centralorter som Gustav vill ha debatten.

Annie har givetvis tackat ja till en debatt om landsbygden med Gustav men föreslår i sitt svar att detta bör tv-sändas så att hela landsbygden kan få se debatten. 

Jag tycker det är mycket positivt att landsbygdsfrågorna äntligen har kommit upp på agendan. Det har Centerpartiet allt att vinna på. Vi har förbättrat för landsbygden under våra år i regeringsställning. Bredbandsmiljarden, höjning av anslagen i infrastrukturpropositionen och möjliggörande av strandnära bebyggelse är några exempel på vad Centerpartiet har tillfört svensk landsbygd. Jag ser fram emot en debatt!


lördag, oktober 05, 2013

Svar till socialdemokraterna angående "satsningen på landsbygden"

Svar på Anna Hedh, Kerstin Haglö, Christina Mattisson och Hélene Björklunds insändare i BLT den 28 september
 
Den 8e september gick medborgarna i Västerbotten till valurnorna för folkomröstning. Anledningen var att socialdemokraterna och miljöpartiet (som styr landstinget i Västerbotten) för att spara pengar kraftigt ville försämra för landsbygden genom att dra in ambulansen i Åsele och akutvårdsplatserna i Dorotea. Det var alltså med udden riktad mot landsbygden som socialdemokraterna hoppas få ihop sin budget. En förkrossande majoritet valde att gå på Centerpartiets linje och rösta för ett bevarande av ambulansen och akutvårdsplatserna. 89 % röstade emot socialdemokraternas besparingar på landsbygden. Socialdemokraterna deklarerade då redan på valnatten att man inte kommer att följa resultatet. 

Företrädare för samma parti har mage att i BLT den 28 september skriva att (s) satsar på landsbygden. 371 miljoner säger man att man satsar. Men att påstå att detta är en satsning är att nedvärdera Blekingebornas intelligens. För samtidigt som man ”satsar” 371 miljoner lägger man 300 miljoner i handelsgödselskatt, 90 miljoner i slakteriavgifter och 4 miljarder i ”vägslitageavgift”. Socialdemokraterna tänker alltså skinna landsbygdsborna på resurser. Lägg där till miljöpartiets krav på en köttskatt och snart är landsbygden nedmonterad av de rödgröna. Så sent som för ett år sedan ansåg socialdemokraternas finansministerkandidat Magdalena Andersson dessutom att jordbruksstödet måste halveras.  Att för landsbygdens befolkning hålla socialdemokraterna i handen är ungefär lika stabilt som att luta sig mot ett duschdraperi. Jag kan lova Anna Hedh, Kerstin Haglö, Christina Mattisson och Hélene Björklund att jag kommer att jaga er genom hela valrörelsen. Er landsbygdsbluff kommer att avslöjas

Enskild pedagogisk omsorg ökar i omfattning i Ronneby

På nästa nämndssammanträde kommer en ärendetyp upp till behandling som jag väntat på länge. Det handlar nämligen om godkännande av ny "enskild pedagogisk omsorg". Den kommunala motsvarigheten är familjedaghem. I privat regi kan man driva enskild pedagogisk omsorg med upp till 6 barn enligt de så kallade "platsbegreppet". Platsbegreppet innebär att beroende på hur mycket omsorg ett barn förväntas behöva så tar de olika mycket resurser i anspråk. Det innebär att ett litet blöjbarn kanske räknas som 2 barn enligt platsbegreppet. I vilket fall finns det idag en sådan här verksamhet i kommunen och det är i Bräkne-Hoby där Familjedaghemmet luvan ligger.  De har idag tillstånd till 6 barn enligt platsbegreppet.

"Enskild pedagogisk omsorg i hemmet" ger barnen en lugn och trygg miljö där antalet barn är få. Inte minst för barn med särskilda behov är detta utmärkt. Ronnebyalliansens ambition har varit att belysa fördelarna med denna verksamhetstyp och genom förändring i regelverket uppmuntra fler att starta denna typ av verksamhet. Genom att lägga tyngdpunkten av ersättningen mot de yngre barnen uppmuntrar vi startandet av "enskild pedagogisk omsorg".

Nu dyker det alltså upp ett ärende där ytterligare en verksamhet vill dra igång. Denna gång handlar det om Kallinge där man vill ha tillstånd för 6 barn. Det är alldeles utmärkt tycker jag. Förhoppningen är naturligtvis att vi kan få se ännu fler som startar upp det här framöver. En mångfald av utövare vinner nog alla på, inte minst Ronnebys barn och föräldrar.

tisdag, oktober 01, 2013

Dags att rensa i twitterrabatten

jag gick med i politiken för att jag vill förändra världen. Göra världen lite bättre. Jag tycker politik är så roligt. Att företräda medborgarna och arbeta för att de idéer jag tror på och möta de människor som berörs av de beslut vi tar ger mig skön energi. Att få debattera hårt mot meningsmotståndare, att pröva argument mot varandra och försöka hitta svaga punkter i motståndarnas argumentation tror jag de flesta politiker upplever som något roligt. Men hur hårda orden än är kan man alltid ta en kopp kaffe efteråt och prata som vänner. Det är det fina med politiken.

Men politiken har också en mycket ful sida. En sida som twitter belyser på ett utmärkt sätt. Avhuggna budskap ska föras ut på 140 tecken. På tryggt avstånd från sin motståndares ansiktsuttryck utdelas verbala smockor som med tiden blivit allt värre. I början av twitters historia användes instrumentet som ett sätt att berätta vad man som politiker gjorde och ett sätt att föra fram slagkraftiga rubriker. Men så är det inte längre. En allt större del av tweetsen är hårda, trista, personangreppsbetingade och ibland antagligen direkt sårande. Jag har själv bidragit till att förhårda debatten på twitter. Det finns tweet jag skrivit som jag aldrig skulle sagt till en människa i verkligheten och det finns tweets jag fått emot mig som är väldigt tråkiga med personangrepp och härskartekniker.

Jag tycker det får vara nog nu. Visst ska vi kunna debattera sakfrågor hårt och vasst men jag tror det finns anledning för alla att tagga ned. Vi debattörer på twitter och framförallt vi politiker har ett ansvar att hålla rent i debattrabatten. Låt oss hålla en vänlig och trevlig ton även om vi är politiska motståndare. Låt debatten gå het men tänk efter två gånger!