lördag, oktober 05, 2013

Enskild pedagogisk omsorg ökar i omfattning i Ronneby

På nästa nämndssammanträde kommer en ärendetyp upp till behandling som jag väntat på länge. Det handlar nämligen om godkännande av ny "enskild pedagogisk omsorg". Den kommunala motsvarigheten är familjedaghem. I privat regi kan man driva enskild pedagogisk omsorg med upp till 6 barn enligt de så kallade "platsbegreppet". Platsbegreppet innebär att beroende på hur mycket omsorg ett barn förväntas behöva så tar de olika mycket resurser i anspråk. Det innebär att ett litet blöjbarn kanske räknas som 2 barn enligt platsbegreppet. I vilket fall finns det idag en sådan här verksamhet i kommunen och det är i Bräkne-Hoby där Familjedaghemmet luvan ligger.  De har idag tillstånd till 6 barn enligt platsbegreppet.

"Enskild pedagogisk omsorg i hemmet" ger barnen en lugn och trygg miljö där antalet barn är få. Inte minst för barn med särskilda behov är detta utmärkt. Ronnebyalliansens ambition har varit att belysa fördelarna med denna verksamhetstyp och genom förändring i regelverket uppmuntra fler att starta denna typ av verksamhet. Genom att lägga tyngdpunkten av ersättningen mot de yngre barnen uppmuntrar vi startandet av "enskild pedagogisk omsorg".

Nu dyker det alltså upp ett ärende där ytterligare en verksamhet vill dra igång. Denna gång handlar det om Kallinge där man vill ha tillstånd för 6 barn. Det är alldeles utmärkt tycker jag. Förhoppningen är naturligtvis att vi kan få se ännu fler som startar upp det här framöver. En mångfald av utövare vinner nog alla på, inte minst Ronnebys barn och föräldrar.

Inga kommentarer: