fredag, november 02, 2012

Ronnebys opposition Sveriges minst konstruktiva?

Ronnebys socialdemokratiska opposition måste nog slå alla rekord o kategorin "mest destruktiva opposition". Vi har flera gånger sett hur oppositionsrådet Jan-Anders Palmqvist står i fullmäktigestolen och med formalia och teknikaliteter slår ned på Ronnebyalliansen. Det handlar alltså mycket sällan om politiska ställningstaganden eller argumentation om vilken väg Ronneby ska gå. Exempel finns där Jan-Anders förlorat en politisk strid och sedan driver igenom sin politik med hjälp av formalia istället. Fler än en gång har Jan-Anders också ställt sig upp och med brösttoner anfört att alliansen tar olagliga beslut. Otroligt intressanant att ett oppositionsråd i Ronneby tydligen har någon typ av domstols ställning och kan avgöra vad som är lagligt och inte.

Intressant är också hur Jan-Erik Wildros och Malin Norfall, bägge s, gick till attack mot alliansen tidigare i höst med anledning av att vi ville göra det attraktivare att bedriva privata familjedaghem. Att oppositionen är emot att föräldrar ska få välja barnomsorg vet vi sedan tidigare. Man anser helt enkelt att kommunens sätt att bedriva barnomsorg pasar alla lika bra och att (s) vet bäst vilka som ska sköta välfärden. Att exempel efter exempel visar hur bra privata familjedaghem är bryr de sig mindre om. Vid ett par tillfällen har man även hänvisat till hjärnforskare som visar att hjärnaktiviteten är som störst i ålder 3-5 år och att man därför måste gå på kommunal förskola. Den som inte förstår det logiska sambandet kan ju alltid ringa en vän.
Det man reagerade på i samband med utredningen som skulle föreslå förbättringar för de som bedriver privata familjedamhem var att man höjde beloppet som utgår i ersättning för mindre barnn. Detta ansåg socialdemokraterna tar resurser från förskolan. det intressanta i sammanhanget är två saker. För det första är privata familjdaghem inte särskilt vanligt förekommande i Ronneby och kostnaden skulle knappast bli så mycket högre. För det andra ka man knappast påstå att alliansen tar resurser från förskolan när socialdemokraterna i budgeten gav 3 miljoner mindre till Utbildningsnämnden än vad alliansen gjorde innevarande år. Krokodiltårar alltså.

I budgetförslaget till nästa år har nu socialdemokratern gjort det igen. Man svänger hit och dit och nu ska ännu mer krokodiltårar fällas. Nu är man upprörd över att alliansen tillskjuter ca 500 000kr för att vidare förbereda uppstart av flygtekniskt gymnasium i Ronneby. Detta trots att Jan-Erik Wildros i nämnden mycket aktivt drivit på i denna fråga. Nu anser man att dessa pengar istället ska skjutas in i förskolan. Frågan är om Wildros nu ändra uppfattning i frågan eller om det är så att hans engagemang i frågan om flygtekniskt gymnasium har överprövats av Jan-Anders Palmquist?

Detta visar på att vi har en opposition i Ronneby som inte är att lita på. Under de två åren som är kvar av mandatperioden lär vi få ser mer av socialdemokratiskt flip-flopande och antagligen ännu mer krokodiltårar. Nytt oppositionsråd är utsett av socialdemokraterna men frågan är när hon kommer att tillträda och frågan är vilka roll hon kommer att spela fram till valet. Att Jan-Anders kommer att spöka i kulisserna är jag helt övertygad om.

Inga kommentarer: