söndag, november 04, 2012

Varför Löfvén stänger dörren för en rödgrön regering

Löfven har nu lämnat ett besked som ställer ännu fler frågor: Något samarbete med vänsterpartiet och miljöpartiet i utrikespolitiken kommer aldrig att bli aktuellt om de röda partierna får majoritet. Det beskedet är intressant ur flera aspekter. Tidigare har ju just utrikespolitiken varit det som ställt till det för "de rödgröna" även om Mona Sahlin hade en överrenskommelse på området i valmanifestet. Utrikespolitik brukar sägas vara ett område du inte kan vinna val på, men förlora ett val på den är fullt möjligt. Att vänsterpartiet hade fått ett stort inflytande i "de rödgrönas" valmanifest på just utrikesområdet märktes då mycket handlade om inställningen till USA.

Samtidigt som Löfvéns besked naturligtvis är klokt ställer jag mig frågan hur han tänker. Självklart kan man inte låta ett parti som Vänsterpartiet ha något inflytande på utrikespolitiken. Det massiva hatet mot USA kombinerat med stöd till suspekta regimer som kännetecknar vänsterpartiets utrikespolitik gör socialdemokraterna klokt i att avlägsna sig ifrån. Men då är frågan: Hur ser nästa steg ut Löfvén? Vem ska du då regera med? Eftersom alla regeringsbeslut tas kollektivt innebär det att det inte är möjligt för en regering bestående av s, v och mp att frikoppla utrikespolitiken och låta detta avgöras i riksdagen. För det första skulle det inte vara möjligt för en reging att fungera alls då. Utrikesministern skulle få sitta på sitt kontor i Stockholm hela dagarna. Dessutom är just utrikespolitik något som verkligen är handgripligen hanterat av regeringen. Med andra ord kommer utrikespolitiken att avgöras i regeringen och antingen viker v och mp ned sig eller så viker socialdemokraterna ned sig. Alternativet som jag tror att Stefan Löfvén tänker sig är att göra som alla socialdemokratiska ledare gjort hittils i modern tid (med undantag för Mona Sahlin): nämligen att regera i en socialdemokratisk minoritet med hoppande stöd i riksdagen. (Budgeten gör de upp med vänsterpartierna och utrikespolitiken gör de upp med de borgerliga). Det scenariot är inte särksilt troligt. För det första kommer vänsterpartierna aldrig att gå med på att bara ha inflytande på vissa delar av regeringspolitiken. De kommer att kräva att få ingå i regeringen.
För det andra är det inte rimligt för ett parti som ligger mellan 30 och 33 % att själv vilda regering.

Frågan är då: Är det möjligen så att Löfvén tänker sig att bilda regering med något annat parti efter nästa val? Det vet vi inte för Stefan Löfvén styr sitt parti som en fackförening. Ett antal kostymklädda män sitter i ett förhandlingsrum och inte förrän de är överens får man reda på vad de tycker. Så ska inte politik fungera.
Bättre då att rösta på Centerpartiet och alliansen.

Inga kommentarer: