onsdag, december 02, 2009

Tillt för Tilly

Byggnads och elektrikerförbundet fick sig idag en rejäl och välbehövlig käftsmäll i form av ett skadestånd till Laval & Partneri. Ni kommer säkert ihåg historien då facket med maffiametoder hotade ett bygge i Vaxholm. Byggnads ordförande Hans Tilly kommer med lite kommentarer i DN.

"det är ett nederlag för den svenska modellen. De som inte förstått varför vi tog strid för detta får vakna upp nu" säger Hans Tilly.

Eller så kanske det är Tilly som ska vakna upp och inse att det de gjorde i Vaxholm var fult, ohederligt och liknade närmast något av klassisk siciliansk förhandlingsteknik. Att vi som inte accepterar inskränkthet och socialnationalism har en annan uppfattning än Tilly har inte föresvävat honom.

"Människors löner och villkor kommer att bli sämre" fortsätter Hasse"

Eh, nej. Möjligtvis din egen Hasse. För oss andra är det en seger för den fria rörligheten över gränserna.

Tilly fortsätter igen "Arbetsgivarna har gått in för att driva juridiska processer istället för förhandlingar, de har slagit in på ett nytt spår"


Arbetsgivarna har slagit in på ett rättvist spår där utpressning, hot och våld drivs i domstolar. Det är inget nytt med det. Vi kan inte ha en ordning där de starka parterna (facket) hotar den svaga parten (Det lettiska företaget) och sedan kräver en förhandling.

Dagens dom är en mycket stor seger.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Byggnads är också för fri rörlighet, men det ska ske på samma villkor. Varför ska utländska arbetare få en lägre lön än de svenska arbetarena? Är de inte lika mycket värda?

Byggnads och Elektrikerförbundet valde att arbeta för att förhindra lönedumpning och vi valde att strida för de lettiska byggnadsarbetarnas rätt att komma till Sverige och arbeta på lika villkor. Allt som ofta ondgör sig nyliberala politiker och ledarskribenter över Byggnads kamp för de utländska byggnadsarbetarna i Vaxholm.

Det handlar om människors lika värde.

109 kronor per timme var vad byggföretaget Laval sade sig vilja betala de anställda vid bygget i Vaxholm. 145 kronor var Byggnads krav (dåvarande genomsnittslön för byggarbete i stockholmsområdet). 164 kronor är den timförtjänst som NCC:s byggnadsarbetare hade när bygget slutfördes. Cirka 30-35 kronor (4 000 – 6 000 kronor per månad) blev den verkliga timförtjänsten för de lettiska byggnadsarbetarna.

Dan Lundqvist Dahlin
Byggnads

Tim Svanberg sa...

Byggnads stod och skrek "go home". Inget fint sätt. Ni stred verkligen inte för de lettiska byggarbetarnas rätt. Vad hände med dem sedan? Det var startskottet på en ny aggresiv fackföreningsrörelse som valt att ge sig på enskilda individer. Förhoppningsvis kan vi snart påbörja resan mot en fri och mindre reglerad arbetsmarknad.