söndag, juni 24, 2007

Tärningen är kastad

Det verkar som att EU-länderna har enats om ramarna för ett nytt fördrag inom EU. Polen, Nederländerna och Storbrittanien har ju som bekant haft en del invändningar mot fördraget. Polen ville ha mer makt, storbrittanien ville ha mer självstyre till de enskilda parlamenten och Nederländerna ville sätta stopp för ytterligare utvidgningar. Vad som fick dessa länder att ge efter vet jag inte men är glad att så blev fallet. Det finns inget medlemsland som tjänar på att sätta käppar i hjulen för den europeiska processen. Om EU-länderna inte hade kommit överrens och toppmötet slutat i fiasko hade förtroendet för EU i stort minskar drastiskt är jag övertygad om. Behovet av en konstitution eller nytt fördrag om man så vill är stort och livsnödvändigt för ett fortsatt levande europa. En organisation som är bygg för 6 medlemmar drabbas givetvis av växtvärk när medlemsantalet plötsligt är 27.


Nu är det dags för regeringskonferensen som den kallas att sätta sig ner och ta fram ett konkret förslag till konstitution som sedan skall ratificeras i de 27 nationella parlamenten och EU-parlamentet. Jag är lite orolig att överstatligheten minskar i EU och allt mer sätts till stängda rum där ministrar beslutar på egen hand. Regeringskonferensen har chansen att visa att det blir ett EU där allt mer beslutas genom direkta val. Ett första steg vore att låta parlamentet tillsätta kommissionen så att verklig parlamentarisk införs men tyvärr tror jag att det är att hoppas lite för mycket. På sikt hade jag personligen gärna sett EU som är helt uppbyggt på federalismens principer. Nåja, vi får vara nöjda att regerings- och statscheferna kom överrens och nu har påbörjat en process som lagom till parlamentsvalet 2009 ska vara i hamn. Angela Merkel har gjort ett mycket bra jobb och är värden stor eloge.

Sommarpratare

Ni som inte är sådär jätteimponerade av public services sommarpratarprogram bör ta er en titt på Timbros podcast. Ett antal väl genomtänkta program är producerade av samma antal mycket spännande personer som reflekterar över både det ena och det andra. Kan varmt rekommendera sommarens program.

söndag, juni 17, 2007

Kommentarer från blt.se

Det finns människor som driver runt på diverse internetsidor (bland annat denna bloggen) med det enda syftet att kränka mig och andra som individer. Detta blir jag uppriktigt förbannad på. Människor som förhastat drar slutsatser utifrån kassa analyser och verklighetsfrämmande ideal. Jag bryr mig inte om att kommentare på blt.se men kommer att göra det här.

"Inte bra,sånt måste man ju kolla innan man åtar sig uppgifter för sina väljare och anser sig seriös.Men detta är ju en fingervisning till väljarna hur illa de står till med centern i Ronneby dvs. deras hitills största fråga är felplacerade (enligt dom) några soptunnor vid Risanäs skola. Mamma Mu"

För det första säger ju namnet "mamma mu" det mesta om människans omdöme. När jag åtog mig uppdragen var det oktober 2006. När jag fick semestervikariatet var det mars 2007. Jag har alltså åtagit mig uppdragen långt innan jag fick reda på vikariatet. Dessutom är det ett tilfälligt vikariet och jag vet inte vad som händer sedan.

"Att slarviga politiker kickas,sådana vill ju folk inte ha. Kirsten"

Ja du kirsten. Det finns antaligen en anledning till att du aldrig givit dig in i politiken. På vilket vis jag kickas kan jag inte riktigt förstå. Jag kommer med hänvisning till kommunallagen att begära mitt entledigande.

"Bara varit med på ett möte sedan valet ? var väl för tur centern slapp en sådan person som inte är delaktig i kommunens arbete. Percy"

Jag vet antaligen rätt mycket mer om Ronneby kommun än vad Percy gör. Jag har endast deltagit i ett möte efter flytten men ungefär 10 stycken efter valet. Du får gärna läsa
vad som står i texten innan du citerar Percy

"ta uppdrag då man vet att man har lite tid.Självklart blir ens politiska arbete därefter.Hoppas Svanberg har så mycket moral att han betalar tillbaka de arvoden han erhållit då hans arbete ej kan klassas som fullgott. Klykan"

Om klykan hade läst på den kommunala arvodesförfattningen (det har han naturligtvis inte orkat göra) så hade han sett att man får arvode för tjänstgjord tid och inte för en minut mer. Vad gäller min arbetsinsats är den nog bra mycket högre än din klykan.

" vad har en 22-åring i kommunpolitiken att göra och som dessutom studerar och lägger ner sin mesta del utav de samt är med i en massa andra förbund mm. Oansvarigt Centern att ha med en person som bevisligen varken har kunskap eller tid för kommunala uppdrag R-By bo"

Ja du R-By bo. Enligt dig är det alltså bara sjukpensionerade och arbetslösa som kan ta uppdrag.

Samtliga av dessa kommentarer skvallarar en hel del om hur det står till med intellektet i dagens Sverige.

lördag, juni 16, 2007

Skrota spelmonopolet

Som det kanske tidigare framgått är jag inte jätteimponerad av de statliga monopolen vi har i Sverige idag. Apoteket kommer att vara privatiserat innan denna mandatperioden är slut och sex andra statliga bolag kommer att säljas ut. Det är väldigt positivt men vi behöver gå steget längre. Spelmonopolet borde omgående skrotas och ges ut på marknaden. Istället kan man ha en reglerad marknad med licensiering av spelbolagen. I dagens läge när allt fler använder sig av unibet, betson och ladbrokes via internet är det helt omöjligt att bibehålla monopolet. Det finns egentligen bara ett argument för att behålla monopolet och det är det sociala ansvarstagandet. Det argumentet faller dock ganska platt omgående eftersom svenska spel lägger ner olympiska mängder av resurser på att locka till sig fler spelare. Svenska spel kör mycket stora annonskampanjer. Jag tror det är dags att initera en seriös debatt på området. Själva skrotandet av monopolet kan nog bli verklighet under 2009 eller 2010.

tisdag, juni 12, 2007

Ökade klyftor tack

I går presenterade LO en rapport om att löneklyftorna i Sverige har ökat de senaste åren och nu är störst någonsin. LO problemformulerar så här:

" De rika har blivit för rika, då spelar det ingen roll att de fattiga också har blivit rikare. Det är viktigast nu är att få de rika att blir mindre rika"

Det kan ju låta rimligt för det socialistiska människa som på något vis tror att all välfärd är en konstant massa som måste fördelas. För oss som inte har den naiva synen uppstår genast frågan: Var finns problemet? Är det ett problem att människor har blivit rika? Knappast, att människor har lyckats använda slit och goda idéer för att förverkliga sina drömmar och därmed blivit rika på kuppen är allt annat än ett problem. Jantelagen är stark i Sverige fortfarande och det krävs åtskilliga år av liberalt styre för att den skall skrotas.

Är det ett problem att fattiga inte blir rikare i samma takt som de rika? Nej, knappast och detta påminner mig om ett uttalande från en av mina politiska förbilder; Margret Thatcher som sade något i stil med

"Ni socialister skulle gärna se de fattiga fattigare bara de rika blev mindre rika"

Det ligger mycket i det Thatcher säger. Klyftor i sig kan aldrig vara ett problem. Ett problem blir det först om de fattiga blir fattigare och det har de verkligen inte blivit i Sverige. Om jag får en löneökning på 1000 kronor i månaden struntar jag ganska blankt i om min chef får 10 000 eller 20 000 mer i månaden, bara jag också får det bättre. Dessutom får vi inte glömma att klyftor med ett annat ord också kallas "utbildningspremie".

måndag, juni 11, 2007

Det var ett tag sedan

Ber om ursäkt för att jag inte skrivit på ett tag men "att göra-listan" har varit tämligen lång. Sedan sist har jag hunnit lägga fram min uppsats och försvara den, jag har införskaffat bil, börjat jobba och varit på förbundsstyrelsemöte med Centerstudenter.

Det var en riktigt trevlig helg i Stockholm där jag hade förbundsstyrelsemötet. Nu när jag är förbundsordförande och allt är det lite speciellt. Jag är tämligen säker på att Centerstudenter tämligen snart är det största studentförbundet i Sverige

fredag, juni 01, 2007

Samband?

Den största invandringen någonsin hade Sverige förra året. Men de livrädda Sverigedemokraterna kan vara lugna. Den absout största gruppen är svenskar som återvänder till Sverige efter år i utlandet. Kan det ha ett samband med regeringsskiftet förra året?

Uppsats och opinionsmätningar

Det är inte utan att man faktiskt är lite trött idag. I går var det dags att försvara den färdiga uppsatsen som bär titeln: "Prediktioner och förklaringsmodeller för konkurser i aktiebolag". Även om jag väl är parti i målet måste jag säga att det är ett fantastiskt spännande ämne. Nu återstå det bara att se vad bedömare anser om slutprodukten.

För övrigt kan man notera i dagens opinionsmätning att socialdemokraterna backar igen. Det börjar alltså bli en trend att s-partiet tappar mark. Det är inte särskilt förvånande. Ett parti som utlovade förändring och förnyelse istället för återställning blev just det sistnämnda. Människor har kunnat önska in väldigt mycket i Sahlins ledarskap, när nu vägen pekas ut kommer de som inte fått sin tolkning inskriven i sosseledarskapet att överge partiet. Dessutom ser vi nu att den borgerliga politiken ger resultat. Den öppna arbetslösheten är strax under 4 % och människor kan äntligen leva på sin lön. Det är i ett sådant läge naturligt att sossarna sakta men säkert förminskas