tisdag, juni 12, 2007

Ökade klyftor tack

I går presenterade LO en rapport om att löneklyftorna i Sverige har ökat de senaste åren och nu är störst någonsin. LO problemformulerar så här:

" De rika har blivit för rika, då spelar det ingen roll att de fattiga också har blivit rikare. Det är viktigast nu är att få de rika att blir mindre rika"

Det kan ju låta rimligt för det socialistiska människa som på något vis tror att all välfärd är en konstant massa som måste fördelas. För oss som inte har den naiva synen uppstår genast frågan: Var finns problemet? Är det ett problem att människor har blivit rika? Knappast, att människor har lyckats använda slit och goda idéer för att förverkliga sina drömmar och därmed blivit rika på kuppen är allt annat än ett problem. Jantelagen är stark i Sverige fortfarande och det krävs åtskilliga år av liberalt styre för att den skall skrotas.

Är det ett problem att fattiga inte blir rikare i samma takt som de rika? Nej, knappast och detta påminner mig om ett uttalande från en av mina politiska förbilder; Margret Thatcher som sade något i stil med

"Ni socialister skulle gärna se de fattiga fattigare bara de rika blev mindre rika"

Det ligger mycket i det Thatcher säger. Klyftor i sig kan aldrig vara ett problem. Ett problem blir det först om de fattiga blir fattigare och det har de verkligen inte blivit i Sverige. Om jag får en löneökning på 1000 kronor i månaden struntar jag ganska blankt i om min chef får 10 000 eller 20 000 mer i månaden, bara jag också får det bättre. Dessutom får vi inte glömma att klyftor med ett annat ord också kallas "utbildningspremie".

4 kommentarer:

Anonym sa...

Thatcherism är ett samlingsnamn för den politik som bedrevs av Margaret Thatcher under hennes regeringstid i Storbritannien under åren 1979-90.

Generellt kan thatcherismen sägas förespråka fri marknadsekonomi, privatiseringar av statsägda företag och låga direkta skatter, kombinerat med skepticism gentemot byråkrati och stora fackföreningar. Thatcher var även för ett starkt försvar och önskade återupprätta viktorianska dygder . Därmed kombinerar thatcherismen såväl liberala som konservativa drag. Thatchers anhängare framhäver ofta olika aspekter av hennes politik beroende på den egna politiska inriktningen.

Under 1970-talet hade brittisk statsförvaltning uppfattats som allt mer oförmögen att ta itu med landets problem. Thatchers motdrag var att försöka samla en större beslutsmakt hos premiärministern personligen.

På det internationella planet präglas thatcherismen av en betydande skepticism mot samarbete som riskerade att inskränka brittisk självständighet; detta fick konsekvenser främst inom den europeiska politiken. Hon stödde vidare den militära upprustning som skedde särskilt i USA under första hälften av 1980-talet som reaktion på bland annat Sovjetunionens invasion av Afghanistan.

Anonym sa...

http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/power_to_the_people/6615695.stm

Anonym sa...

De politiska partierna i PSU maj 2007

Centerpartiet. Minskar
Vid val i maj 2007 skulle centerpartiet få 6,5 ± 0,5 procent av rösterna. Jämfört med november märks en statistiskt säkerställd minskning på mellan 0,1 och 1,1 procentenheter. Jämfört med riksdagsvalet är minskningen för centerpartiet mellan 0,9 och 1,9 procentenheter.

Anonym sa...

Idag är så centern ytterligare en man kort(i Ronneby) :-) herr Svanberg är en slarver som svikit sina väljare.