lördag, december 07, 2013

Har socialdemokraterna tappat sin ansvarskänsla?

Socialdemokraternas iver att stoppa höjningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt är väldigt oklok. Förutom själva sakfrågan att det är vettigt att höja brytpunkten och att sossarna själva tidigare har höjt just brytpunkten så är det betydligt värre ur en annan aspekt. Socialdemokraterns är just ju på väg att krossa de budgetregler som de tillsammans med oss i Centerpartiet byggt upp och som har tjänat landet väldigt väl. Tragiskt

Budgetreglerna innebär att Sverige ska kunna regeras i minoritet. Det har det här landet gjort seran 70-talet med undantag av 3 regeringar, nämligen Fälldin 1, Fälldin 2 och Reinfelt 1 som alla tre utgjordes av majoritetsregeringar. Budgeten antas i ett klubbslag och hela budgetförslag ställs mot varandra. På detta vis skapar man stabilitet och förhindrar att populistiska partiet får tillfälliga inflytanden över budgeten. Men det som nu hänt är att de röda tillsammans med Sverigedemokraterna drar ut delar av budgeten och förändrar i efterhand. 

Riksdagsförvsltningens jurister skulle då undersöka om detta är i enlighet med riksdagsordningen och Talmannen sade på förhand att han kommer att följa deras rekommendationer, vilka de än blev. Rekommendationen blev att någon omröstning inte ska ske, eftersom detta strider mot just riksdagsordningen. Talmannen vägrade då att ställa proposition, dvs ta upp förlaget och då skickades frågan för avgörande till konsitutionsutskottet som istället får avgörs om en omröstning kan ske. 

Om de röda väljer att fullfölja sitt resonemang så har de därmed dödat den svenska budgetmodellen och frågan är hur de har tänkt att regera landet själva om olyckan skulle vara framme och socilisterna återkommer till regeringstabuletterna. Ansvarskänslan i det socialdemokratiska partiet är inte särskilt hög. 

Jag hoppas verkligen att de tar sitt förnuft tillfånga och avbyter processen omedelbart. I dagens svenska dagbladet uppmanar också en partiveteran Stefan Löfven att sluta med spelet. Klokt. 

måndag, december 02, 2013

Vi fick rätt, sänkt restaurangmoms gav jobb.

En av fördelarna och den stora behållningen med att pendla till jobbet är att man tar sig tid att läsa rapporter, böcker och liknande. Dagens läsning var ljuv. "Effekter av sänkt restaurang- och cateringmoms" heter specialstudien som kojunkturinstitutet gjort. Det är egentligen en delrapport för den utvärdering av sänkt restaurangmoms som ska vara klar 2016. Det står klart redan nu att sänkt moms är en succé.

Rapporten fokuserar främst på utvecklingen av priser, löner och sysselsättning på lång sikt. (Vilket också är uppdraget). Vissa delar är inte möjligt att dra några slutsatser från i dagsläget men de stora dragen är klara. Priserna på restaurang har sänkts, arbetade timmar har ökat och lönerna ser dessutom ut att ha ökat.

Restaurangpriserna har sänkts med ca 4 %, vilket enligt rapporten ger ett prisgenomslag på storleksordningen 40%.  Man behöver inte ha tagit många poäng i nationalekonomi för att inse att sänkta priser leder till större efterfrågan. Man gör bedömningen att priselasticiteten, alltså hur mycket efterfrågan minskar respektive ökar vid 1% ökning eller minskning av priset, är lägre än -1. Alltså att om priset på tjänsterna minskar med 1% leder detta till att efterfrågan ökar med mer än 1 %.

Antalet arbetade timmar i restaurangbranschen har ökat. Eller rättare sagt lönesumman har ökat. Baserat på medellön kan slutsatsen dras att antalet sysselsatta ökat med ca 4 000.

Lönerna har varit svårare att dra några slutsatser kring. Antalet nyanställningar har ökat kraftigt och dessa nyanställda har ofta lägre lön än de som varit anställda längre. En sådan förskjutning i strukturen gör att det är svårt att skatta hur löneutvecklingen varit för branschen.

Konjunkturinstitutet gör bedömningen att reformen sannolikt har en positiv varaktig effekt på sysselsättningen i ekonomin.



Allt detta är naturligtvis roligt att läsa för en Centerpartist som trott på reformen hela vägen. Farhågorna att vi liksom Finland inte skulle se några större positiva effekter visade sig vara fel. Tack vare klok Centerpolitik har vi fått in väldigt många ungdomar och utlandsfödda på arbetsmarknaden. Det är en politik jag vill vara med och utveckla i Riksdagen. Kryssa gärna Tim Svanberg 2014, nr 2 på Centerpartiets riksdagslista i Blekinge

söndag, december 01, 2013

Jobbskaparavdrag

För ett tag sedan presenterade Centerpartiet att man kommer att gå till val på jobbskaparavdrag. Det är klokt. Bättre villkor för de som verkligen skapar jobb i det här landet behövs. Det innebär att vi inte går till val på fler jobbskattevdrag utan nu är det dags att sänka arbetsgivareavgiften för små och medelstora företag. Det kan handla om halverad löneskatt upp till en viss nivå. Vi ser ju nu att sänkningen av restaurangmomsen verkligen har gett många jobb. At slå in på den linjen kommer vara framgångsrikt i ambitionen att få in fler på arbetsmarknaden.

onsdag, november 27, 2013

BTH är värt att kämpa för

Idag har jag haft ett givande samtal/möte om BTH (Blekinge tekniska högskola) och vikten av att vi säkrar en långsiktig finansiering av denna verksamhet. Jag hade blivit inbjuden som riksdagskandidat. För mig som Centerpartist är regionalpolitik viktiga saker och en högskola i Blekinge är i allra högsta grad regionalpolitik. Det finns de som anser att endast universitet och större högskolor har ett berättigande, att mindre högskolor runtom i landet inte håller någon högre kvalité. Jag är fullt medveten om att det finns de som inte vill vår högskola gott. Jag vill ta fighten mot dessa och förklara vikten av koppling närings/arbetslivhögskola, vikten av tillgänglig högre utbildning och decentralisering av de högre utbildningsinsatserna. I Riksdagen kommer jag arbeta för att våra mindre högskolor ska ha långsiktiga spelregler och vettig andel av anslagen. Stöd mig gärna i en kampen.

Det var hursomhelst en trevlig och givande diskussion som vi kan bygga vidare något riktigt bra utav.

tisdag, november 26, 2013

Fastställda listor till kommun och landsting

Så har Ronnebycentern fastslagit listorna till kommunfullmäktige och till landstingsfullmäktige. En process som pågått i ca ett halvår. Vi har haft en öppen nomineringsprocess där vem som helst har kunnat föreslå vem som helst. Dessa namn (förutsatt att de var eller blev medlemmar i Centerpartiet) var sedan med i en medlemsomröstning där samtliga medlemmar fick vara med och poängsätta kandidaterna. 23 kandidater till kommunfullmäktige och 11 till landstingsfullmäktige deltog i omröstningen. Här var det också möjligt att lägga till ytterligare namn. Valberedningen hade sedan denna medlemsomröstning till grund för att presentera förslag till listor inför valen nästa år. Detta förslag behandlades och antogs sedan av vår nomineringsstämma. Kommunfullmäktigelistan toppas av Kenneth Michaelsson som vi också lanserar som partiets kommunalrådskandidat. Därefter kommer undertecknad följd av Hillevi Andersson, Kristina Valtersson, Mats Paulsson och Kerstin Haraldsson. Listan till landstingsfullmäktige toppas denna gång utav mig följt av Ann-Charlotte Johansson och Kerstin Haraldsson. Listorna består av 13 namn till landstinget och 23 namn till kommunfullmäktige

För egen del känns det jättebra. Jag är väldigt glad över att ha fått ett så stort stöd, dels i medlemsomröstningen och dels på nomineringsstämman. Jag är så taggad för en valrörelse där jag kommer att vara en del av det lag som stärker Centerpartiet. Landstingsfrågorna är nya för min del så detta ska bli väldigt spännande.

Någon har frågat hur det är med riksdagslistan. Riksdagslistan fastställdes i våras av Centerpartiet i Blekinge och på denna står jag som nummer 2. Min riksdagskampanj är redan igång för att samla stöd för inkryssning i Riksdagen. Om jag får förmånen att företräda Blekinge i Riksdagen efter valet kommer jag självklart inte släppa de kommunala och landstingsfrågorna. Lokal förankring behövs i Riksdagen. De gruppledare Centerpartiet idag har i Ronneby och i Blekinge landsting kan räkna med stor aktivitet från min sida även efter riksdagsinträdet.

Nu är vi laddade för en valrörelse. Det känns så bra att vara igång!

tisdag, november 05, 2013

Kampanjstart i Karlshamn

I går seneftermiddag startade jag förvalskampanjen inför Riksdagsvalet. Det gjorde jag genom att träffa Karlshamnsbor för att prata om Blekinges utmaningar och dela ut mitt förvalsflygblad. Det är en fantasisk känsla att äntligen vara igång på riktigt med kampanjen. Mycket tid och kraft har gått åt att producera och trycka upp material, planera valkampanjen och liknande aktiviteter. Nu är vi igång "på riktigt". Eftersom jag jobbar i Karlshamnn är det roligt att få börja här. Nästa vecka är en annan Blekingekommun som står för dörren. Vilken avslöjar jag lite senare. Vill du vara med i kampanjen? Tveka då inte att höra av dig till mig. Ingen insats är för liten, all hjälp behövs för en framgångsrik kampanj. 

måndag, oktober 28, 2013

Kattskit för 2,5 miljarder

Förbifart Stockholm är ett enormt infrastrukturprojekt som är ett av Sveriges största vägbyggen någonsin. Nu blåser frågan upp till storm och riskerar att bli en riktig knäckfråga för de rödgröna om de skulle vinna valet. Det är en så stor fråga att Miljöpartiet är beredda att kasta 2,5 miljarder i sjön. Alltså de pengar som förväntas ha använts i projektet till årsskiftet 2014/2015. Dessa pengar kallar Miljöpartiets Åsa Romson för kattskit (småpengar). Detta spär naturligtvis på diskussionen om de rödgröna överhuvud taget är kapabla att styra detta land. Förra veckan lyckades de schabbla till den för de rödgröna viktigaste frågan denna mandatperiod genom att vissa ledamöter (Jonas Sjöstedt, Mikael Damberg och Carina Hägg) missade att komma i tid till omröstningen. 

Nu meddelar alltså miljöpartiet att detta är en av deras viktigaste frågor och att förhandlingarna kommer att bli stenhårda. Det betvivlar jag inte alls. Antingen sviker miljöpartiet sina väljare eller så bidrar Socialdemokraterna till att kasta 2,5 miljared i sjön. Kan vi verkligen tillåtta detta resursslöseri? Det är dessutom anmärkningsvärt att de menar att 2,5 miljader är småslantar. För de pengarna får vi rätt mycket uträttat i bland annat den Blekingska infrastukturen.

Sverige förtjänar en regering som satsar på infrastruktur och ansvarsfullt förvaltar våra skattepengar. Sverige förtjänar alltså en fortsatt alliansregering. 

lördag, oktober 26, 2013

Debatt om landsbygdens villkor

Gustav Fridolin (mp) utmanar i gårdagens DN-Debatt Centerpartiets partiledare på debatt om landsbygden. Gustav anser att Centerpartiet skrämmer väljarna när man anklagar miljöpartiet för att höja bensinskatten, införa lastbilsskatt, slakteriavgift m.m m.m. Huruvida det är Centerpartiet som  skrämmer med detta eller miljöpartiets Södermalmspolitik som skrämmer väljarna kommer säkert bli föremål för debatten. Lite roligt i sammanhanget och möjligen symptomatiskt för miljöpartiets landsbygdspolitik att det är i centralorter som Gustav vill ha debatten.

Annie har givetvis tackat ja till en debatt om landsbygden med Gustav men föreslår i sitt svar att detta bör tv-sändas så att hela landsbygden kan få se debatten. 

Jag tycker det är mycket positivt att landsbygdsfrågorna äntligen har kommit upp på agendan. Det har Centerpartiet allt att vinna på. Vi har förbättrat för landsbygden under våra år i regeringsställning. Bredbandsmiljarden, höjning av anslagen i infrastrukturpropositionen och möjliggörande av strandnära bebyggelse är några exempel på vad Centerpartiet har tillfört svensk landsbygd. Jag ser fram emot en debatt!


lördag, oktober 05, 2013

Svar till socialdemokraterna angående "satsningen på landsbygden"

Svar på Anna Hedh, Kerstin Haglö, Christina Mattisson och Hélene Björklunds insändare i BLT den 28 september
 
Den 8e september gick medborgarna i Västerbotten till valurnorna för folkomröstning. Anledningen var att socialdemokraterna och miljöpartiet (som styr landstinget i Västerbotten) för att spara pengar kraftigt ville försämra för landsbygden genom att dra in ambulansen i Åsele och akutvårdsplatserna i Dorotea. Det var alltså med udden riktad mot landsbygden som socialdemokraterna hoppas få ihop sin budget. En förkrossande majoritet valde att gå på Centerpartiets linje och rösta för ett bevarande av ambulansen och akutvårdsplatserna. 89 % röstade emot socialdemokraternas besparingar på landsbygden. Socialdemokraterna deklarerade då redan på valnatten att man inte kommer att följa resultatet. 

Företrädare för samma parti har mage att i BLT den 28 september skriva att (s) satsar på landsbygden. 371 miljoner säger man att man satsar. Men att påstå att detta är en satsning är att nedvärdera Blekingebornas intelligens. För samtidigt som man ”satsar” 371 miljoner lägger man 300 miljoner i handelsgödselskatt, 90 miljoner i slakteriavgifter och 4 miljarder i ”vägslitageavgift”. Socialdemokraterna tänker alltså skinna landsbygdsborna på resurser. Lägg där till miljöpartiets krav på en köttskatt och snart är landsbygden nedmonterad av de rödgröna. Så sent som för ett år sedan ansåg socialdemokraternas finansministerkandidat Magdalena Andersson dessutom att jordbruksstödet måste halveras.  Att för landsbygdens befolkning hålla socialdemokraterna i handen är ungefär lika stabilt som att luta sig mot ett duschdraperi. Jag kan lova Anna Hedh, Kerstin Haglö, Christina Mattisson och Hélene Björklund att jag kommer att jaga er genom hela valrörelsen. Er landsbygdsbluff kommer att avslöjas

Enskild pedagogisk omsorg ökar i omfattning i Ronneby

På nästa nämndssammanträde kommer en ärendetyp upp till behandling som jag väntat på länge. Det handlar nämligen om godkännande av ny "enskild pedagogisk omsorg". Den kommunala motsvarigheten är familjedaghem. I privat regi kan man driva enskild pedagogisk omsorg med upp till 6 barn enligt de så kallade "platsbegreppet". Platsbegreppet innebär att beroende på hur mycket omsorg ett barn förväntas behöva så tar de olika mycket resurser i anspråk. Det innebär att ett litet blöjbarn kanske räknas som 2 barn enligt platsbegreppet. I vilket fall finns det idag en sådan här verksamhet i kommunen och det är i Bräkne-Hoby där Familjedaghemmet luvan ligger.  De har idag tillstånd till 6 barn enligt platsbegreppet.

"Enskild pedagogisk omsorg i hemmet" ger barnen en lugn och trygg miljö där antalet barn är få. Inte minst för barn med särskilda behov är detta utmärkt. Ronnebyalliansens ambition har varit att belysa fördelarna med denna verksamhetstyp och genom förändring i regelverket uppmuntra fler att starta denna typ av verksamhet. Genom att lägga tyngdpunkten av ersättningen mot de yngre barnen uppmuntrar vi startandet av "enskild pedagogisk omsorg".

Nu dyker det alltså upp ett ärende där ytterligare en verksamhet vill dra igång. Denna gång handlar det om Kallinge där man vill ha tillstånd för 6 barn. Det är alldeles utmärkt tycker jag. Förhoppningen är naturligtvis att vi kan få se ännu fler som startar upp det här framöver. En mångfald av utövare vinner nog alla på, inte minst Ronnebys barn och föräldrar.

tisdag, oktober 01, 2013

Dags att rensa i twitterrabatten

jag gick med i politiken för att jag vill förändra världen. Göra världen lite bättre. Jag tycker politik är så roligt. Att företräda medborgarna och arbeta för att de idéer jag tror på och möta de människor som berörs av de beslut vi tar ger mig skön energi. Att få debattera hårt mot meningsmotståndare, att pröva argument mot varandra och försöka hitta svaga punkter i motståndarnas argumentation tror jag de flesta politiker upplever som något roligt. Men hur hårda orden än är kan man alltid ta en kopp kaffe efteråt och prata som vänner. Det är det fina med politiken.

Men politiken har också en mycket ful sida. En sida som twitter belyser på ett utmärkt sätt. Avhuggna budskap ska föras ut på 140 tecken. På tryggt avstånd från sin motståndares ansiktsuttryck utdelas verbala smockor som med tiden blivit allt värre. I början av twitters historia användes instrumentet som ett sätt att berätta vad man som politiker gjorde och ett sätt att föra fram slagkraftiga rubriker. Men så är det inte längre. En allt större del av tweetsen är hårda, trista, personangreppsbetingade och ibland antagligen direkt sårande. Jag har själv bidragit till att förhårda debatten på twitter. Det finns tweet jag skrivit som jag aldrig skulle sagt till en människa i verkligheten och det finns tweets jag fått emot mig som är väldigt tråkiga med personangrepp och härskartekniker.

Jag tycker det får vara nog nu. Visst ska vi kunna debattera sakfrågor hårt och vasst men jag tror det finns anledning för alla att tagga ned. Vi debattörer på twitter och framförallt vi politiker har ett ansvar att hålla rent i debattrabatten. Låt oss hålla en vänlig och trevlig ton även om vi är politiska motståndare. Låt debatten gå het men tänk efter två gånger!

lördag, september 21, 2013

Möjliggör byggande på landsbygden

Till stämman jag nu sitter på har Knut Svensson i Ronneby skrivit en motion om att ändra miljöbalken så att den överensstämmer med intentionerna i riksdagsbeslutet från 2009. Det är en bra motion. Till och med mycket bra. Men framförallt är de förändringar Knut beskriver nödvändiga. I dagsläget har länsstyrelserna möjlighet att med sin nonchalans stoppa landsbygdens utveckling. 

I Ronneby har alliansstyret och inte minst Centerpartiet genom Knut Svensson drivit en politik för utveckling av landsbygden genom bebyggelse för boende och turism. Striden i kommunen vinner vi med set nya styret. Centerpartiet i Ronneby förverkligar människors byggdrömmar. 

Men när länsstyrelsen sedan väljer att sätta stopp för byggandet grusar de allt detta. Är det verkligen rimligt att byråkraterna på länsstyrelsen har den makt de har? Jag tycker inte det. En institution som helt nonchalerar den politiska viljan. 

Detta måste få ett slut!  Med en förändring i miljöbalken kan lagen tolkas enligt intentionerna och byråkraternas makt begränsas. Jag hoppas att stämman nu tar beslutet att stödja motionen. Det var det jag också pläderade för i talarstolen. 

lördag, september 14, 2013

365 dagar

Om exakt ett år är det val i Sverige. Idag börjar alltså nedräkningen. Jag ställer upp i Riksdagsvalet och kommer att arbeta dag och natt för att efter valet ta plats i Sveriges riksdag för att arbeta med Blekinges framtid. Det behövs någon som driver Blekinges frågor. Det behövs någon som på allvar tar sig an frågorna för att skapa jobb, jobb och jobb i Blekinge. Det behövs skapas förutsättningar för företagande och innovation också i Blekinge. Det är det hela min kampanj handlar om: Blekinges framtid. Blekinge har inte sämre förutsättningar än någon annan plats. Tvärtom tror jag att vi har bättre förutsättningar än många andra. Men vi måste skaka av oss Jante och socialdemokratin. Vi måste kavla upp ärmarna och visa att vi ska vara med i leken.

Du får väldigt gärna vara en del av min kampanj. För att lyckas med det här behöver vi vara många. Jag har redan fantastisk hjälp från många personer men vi behöver vara ännu fler. Det finns många tankar på hur detta ska byggas upp och det förutsätter engagemang för idéerna. Vad kan hjälpen bestå i. Här är lite exempel

  • Hjälpa mig att sprida tankarna om Blekinges framtid
  • Sätta upp en skylt du får av mig
  • Bjuda in dina vänner och grannar för ett politiskt "home-party".
  • Dela ut folder
  • Sprida mina youtube-filmer
  • Gilla "Kryssa TimSvanberg2014" på facebook
  • Donera en summa till mitt plusgirokonto
  • Skriv en insändare
  • Hjälp med grafisk design och hemsida
  • med mera, med mera
Så nu tar vi och kvalar upp ärmarna. Nu väntar ett år av mycket hårt arbete. Ända in i kaklet mina vänner

tisdag, september 03, 2013

Välbesökt möte om busslinje 240/840

Är nyss hemkommen från ett möte i Hallabro. Man kan säga att parollen för kvällen var "Rädda kollektivtrafiken i Vår Landsbygd". Det sammanfattar rätt väl vad det handlade om. I sin ambition att få fler att åka kollektivtrafik avvecklar man stopp längs med turen till Tingsryd för att spara några minuter. Centerpartiavdelningen Backaryd/Öljehult stod som värdar för kvällens möte där politiker från Tingsryd och Ronneby såväl som politiker och tjänstemän på Blekingetrafiken och trafiknämnen i regionen. Det var ett välbesökt möte och mycket information presenterades på första halvan av mötet. Jag var dessvärre tvungen att avvika efter pausen och fick därmed inte möjlighet att närvara på frågestunden.

Vad är det då som har hänt? Jo, Blekingetrafikens styrelse beslutade under våren att införa snabbare busslinje (840) på sträckan Ronneby-Växjö. Man tog då bort flertalet av stoppen som busslinjen 240 annars stannar vid. Den gamla linjen 240 finns numera bara kvar i reducerad form. Självklart har de som bor längsmed sträckan reagerat med ilska mot detta. Ronneby kommun har gjort en skrivelse till trafiknämnden där man kräver att man ger Blekingetrafiken i uppdrag att snarast ta fram alternativa förslag på trafikering på sträckan Ronneby-Tingsryd-Växjö. Från trafiknämnden deltog ikväll endast Gilbert Nilsson (c) som motsagt sig förändringarna. Varken Ordförande eller vice Ordförande i trafiknämnden dök upp på mötet. Det tycker jag är svagt.

Förhoppningen är nu att man ser vilken kraft det finns i landsbygdens ideella krafter och att man tar till sig reaktionerna och ordnar en lösning. Kollektivtrafiken får inte vara ett privilegium endast för oss som bor inne i staden.

måndag, september 02, 2013

Nu sänks skatten ännu mer för Sveriges pensionärer

Glädjande nyheter. Centerpartet och regeringen sänker skatten för landets pensionärer.

Idag presenterade alliansens partiledare att skatten för landets pensionärer sänks för femte gånger sedan maktskiftet 2006. Under socialdemokratins maktdagar sänktes skatten för landets pensionärer totalt 0 gånger. Nu tas alltså ytterligare steg för at förbättra för Sveriges pensionärer. 2,5 miljarder kostar reformen och det innebär att alliansen tillskjuter 1,35 miljarder mer än vad man presenterade i våras som reformambition. Varje gång alliansen sänkt skatten för landets pensionärer kommer socialdemokrater och hånar förslaget genom att säga att 50 eller 100 kronor mer i månader är ju ingenting. Men det argumentet fungerar faktiskt inte. Totalt sett har 99% av alla pensionärer över 65 år fått behålla 500 kr eller mer i månaden. För 75 % av pensionärerna handlar det om hela 700 kr. Regeringen har totalt sett sänkt skatten för landets pensionärer 16,45 miljarder kronor de senaste 7 åren.

PRO är däremot förbannade. Man vill ta bort bromsen i pensionssystemet. Det skulle erodera och krackelera det svenska pensionssystemet. Man är dessutom förbannade för att arbetstagarna får större skattesänkningar än pensionärerna. Det återstår att se om det blir ett ytterligare jobbskatteavdrag och hur stort det i så fall blir. Men frågan PRO måste ställa sig är. Hur mycket sänkte socialdemokraterna deras skatt och hur mycket har alliansen och Centerpartiet sänkt deras skatt. Det är pudelns kärna.

tisdag, augusti 27, 2013

Vill du ha 1.000-2.000kr mindre i månaden som pensionär? Stefan Löfvén har i så fall ett förslag för dig

När Socialdemokraterna valde Stefan Löfvén så trodde jag att man valt en man som både var pragmatisk och resonerande. En man som lugnt och sansat sätter sig in i sakfrågorna innan han uttalar sig. Jag hade fel. Nu kommer det ena populistiska utspelet efter det andra. Det får man iofs räkna med i politiken. Det senaste utspelet är inte bara populistiskt - Det är dessutom direkt farligt för såväl svensk ekonomi som för framtida pensioner. Stefan Löfvén säger sig nämligen vilja skrota PPM. Det direkta sakfelet att Premiepensionsmyndigheten inte funnits på några år utan numera ingår i pensionsmyndigheten mår man ha överseende med. Konsekvenserna av att skrota premiepensionssystemet däremot har jag inget överseende med och kommer att stå de som är yngre än 50 år mycket dyrt.

Stefan Löfven resonerar antagligen som så att många av dagens pensionärer har retat upp sig på att pensionsbromsen slår in i dåliga tider och håller tillbaka pensionerna. I goda tider ökar pensionerna i regel. Det finns nog många av dagens pensionärer som är beredda att rösta på någon som säger sig vilja ta bort detta system. Stefan räknar med att dessa är tillräckligt många för att han ska få sin tid i rampljuset och vid maktens grytor. När effekterna av systemet slår in räknar antagligen Stefan Löfvén och Magdalena Andersson med att inte längre behöva ta konsekvenserna av den populistiska retoriken. De tror nog att detta ligger långt framöver.

Det som händer om vi skrotar premiepensionssystemet blir att systemet underfinansieras och morgondagens pensionärers pensioner sänks. Pensionsmyndigheten räknar idag med att framtida generationers pensionärer förlorar mellan 1.000-2.000kr/månad på att avskaffa systemet på det sätt Socialdemokraterna föreslår. Det innebär att pensionen blir mellan 240.000 och 480 0000kr lägre om man räknar att man lever ca 20 år som pensionär. Är detta rättvist? Ska verkligen Stefan Löfvén för att kortsiktigt vinna röster få kosta framtida generationer så mycket pengar. Det är nog många som skulle få svårt att klara vardagen med 2 000kr mindre att röra sig med i månaden.

Frågan är dessutom ännu farligare. När kraschar systemet helt och hållet? Pension är inte uppskjuten lön. De som jobbar idag finansierar dagens pensioner. På detta sätt garanterar vi att finansieringen håller. Om detta system bryts upp och ersätts med Socialdemokraternas förslag är frågan hur länge det dröjer till det blir underfinansierat och briserar. Vad blir i så fall konsekvenserna av detta?

Jag hoppas verkligen att Socialdemokraterna väljer att överge denna populistiska politik. Om de inte gör det kommer framtida generationer av pensionärer att få det knapert!

fredag, augusti 23, 2013

Det blev ingen debatt!

Idag fick jag svaret på min debattinbjudan. Socialdemokraterna tackar nej till att möta mig i debatt om landsbygdens utveckling. Kanske beror det på att de inte har någon politik för landsbygden, kanske beror det på ren arrogans. Jag tycker i vilket fall tycker jag det är ett svek mot väljarna. De socialdemokratiska riksdagsledamöterna har inte sina riskdagsplatser som en gåva från ovan utan deras uppdragsgivare är de Blekingska väljarna. Då kan man väl förvänta sig lite mer än att man  först ger sig in i en debatt och sedan tackar nej till att debattera området.

Jag kommer i alla fall att jaga dem valrörelsen igenom. Deras politik leder till sämre villkor för landsbygden och det har väljarna rätt att veta. Min debattinbjudan står givetvis kvar och den dag de samlat mot till sig för en debatt är jag redo.

onsdag, augusti 21, 2013

Debattinbjudan till Socialdemokraterna

I hemlighet har Socialdemokraterna på Sveavägen bestämt sig för att sänka Centerpartiet genom att göra oss till huvudmotståndare i nästa valrörelse. Den fighten tar vi så gärna. Jag bjuder därför in Socialdemokraternas riksdagsledamöter i Blekinge till debatt om landsbygdsutveckling och om tillväxt i hela landet.




Debattinbjudan till Socialdemokraterna i Blekinge
 
Via media har jag fått reda på att ni Socialdemokrater utsett oss i Centerpartiet till huvudmotståndare i valrörelsen och att ert mål är att sänka oss. Istället för att sänka Centerpartiet hade man ju kunnat önska att ni lagt fokus på att utveckla en politik för att sänka exempelvis arbetslösheten på landsbygden. Jag välkomnar att ni utsett oss i Centerpartiet till era huvudmotståndare och antar naturligtvis utmaningen. Därför utmanar jag era riksdagsledamöter på debatt om hur vi förstärker landsbygdens förutsättningar. Nu har ni chansen att visa att ert prat om landsbygd inte bara är tomma PR-ord utan att ni verkligen bryr er om att skapa tillväxt i hela landet.
 
Jag välkomnar en debatt om hur vi kan få hela landet att växa och hur vi ger förutsättningar att bo och verka på landsbygden.
Er politik på området imponerar inte och frågan är om det är lastbilsskatt, höjd bensinskatt eller fördubblad arbetsgivareavgift för unga som ni ska försöka locka landsbygdsväljare med. Under er tid vid makten visade ni noll och inget intresse för landsbygdsfrågor.
 
Jag hoppas att ni tar chansen och tackar ja till min debattinbjudan. Former för debatten, tid och plats kan vi diskutera när ni tackat ja.
 
 
 
Med hopp om svar från er
 
 
 
Tim Svanberg (c)
Riksdagskandidat, Centerpartiet Blekinge
0733-91 77 53
tim.svanberg@centerpartiet.se

tisdag, augusti 20, 2013

Sänkt skatt innebär mer pengar till vård, skola och omsorg

Aftonbladet drar idag igång en kampanj för att motarbeta sänkt skatt. Man vill helt enkelt inte att regeringen ska genomföra ytterligare ett jobbskatteavdrag. Vad det egentligen handlar om är att Aftonbladets ledarredaktion vill förhindra att Socialdemokraterna hamnar i en rävsax inför valet. Parollen Aftonbladet kör med är att man inte ska sänka skatten utan istället satsa de pengarna på välfärd. Men stämmer det verkligen? Innebär sänkt skatt på arbete att det blir mindre pengar för det offentliga att använda?

Jag tycker att utspelet är väldigt fel. Vi lever i ett av världens mest beskattade länder. Självklart finns det fortfarande utrymme för hårt arbetande människor att få mer pengar över i plånboken. Visst kan man fortfarande göra nödvändiga reformer på skatteområdet. Bilden man vill ge att Sverige övergår till en nattväktarstat efter ett femte jobbskatteavdrag har alltså ingenting med verkligheten att göra.

Aftonbladet är däremot rädda för att den Socialdemokratiska partiledningen sätts i en mycket besvärlig sits inför valet. Löfvén (s) säger att samtliga jobbskatteavdrag ska finnas kvar. Mikael Dambeg (s) förklarade detta i tv med att människor måste veta vad (s). S tycker alltså en sak om jobbskatteavdraget när det föreslår och en annan sak när det är genomfört. Vänsterpartiet däremot är helt emot jobbskatteavdragen och skulle gärna höja hårt arbetande människors skatt med ett par tusenlappar i månaden. Detta blir ett dilemma för Löfvén att hantera. Ska vänstersossar och vänsterpartister få sätta dagordningen eller den mer försiktiga linjen från Löfvén som kommer att reta gallfebern på det andra gänget. Man kliar sig nog i huvudet på Sveavägen nu. Kan Aftonbladet bilda opinion mot detta nu slipper sossarna bry sig om detta.

Men stämmer det då verkligen att sänkt skatt innebär mindre pengar till vård, skola och omsorg? Nej det stämmer ju inte. Sedan alliansen tillträde 2006 har 4 jobbskatteavdrag genomförts. Samtidigt har skatteintäkterna ökat med 22%. Vi kan alltså slå hål på denna myt här och nu.

måndag, augusti 19, 2013

Några korta tankar från Eringsbodaresan

Igår hade jag förmånen att få följa med på en resa runt Eringsboda. Det var samhällsföreningen som anordnade en rundresa för politiker och chefer inom Ronneby kommun för att diskutera landsbygdsutveckling  utveckling i allmänhet och positiv utveckling för Eringsboda i synnerhet. Jag tycker det var en riktigt bra dag med många upplevelser och många nyttiga diskussioner som vi politiker gör klokt i att ta med in i de diskussioner vi har i våra forum. Bor man på landsbygden och i de mindre orterna runt om i Blekinge och övriga landet så är det inte mycket som kommer gratis utan det handlar om att kämpa och engagera sig för det som många ser som självklarheter. I storstäderna ser man det som självklart att ha en bensinmack runt hörnet (Ja det gör man även i Ronneby tätort). I Eringsboda arbetar man hårt för att få tillbaka möjligheten att tanka på sin ort.

Genom att hitta alla positiva exempel och genom samarbete, hårt arbete och lokalt engagemang tror jag att det är fullt möjligt att utveckla ladsbygden och våra mindre orter. Kan jag på något vis vara delaktig i detta är jag det gärna. Tillsammans kan vi utveckla Eringsboda, Ronneby, Blekinge och Sverige och vända trenden.

tisdag, augusti 13, 2013

Därför ställer jag upp i EU-parlamentsvalet




I maj 2014 är det så dags för val till EU-parlamentet. Det är dessvärre ett val som väcker mindre intresse än våra andra val (med undantag för kyrkovalet) och så har det varit sedan inträdet i unionen. Jag hoppas att nästa års val prioriteras högre av väljare och politiker - Det behövs!

Jag ställer upp i detta valet. Jag vill vara en del av gänget som tar Centerpartiet till nya valframgångar i EU-valet. jag skulle verkligen uppskatta om du som är medlem i Centerpartiet ville ge mig en av dina röster i medlemsomröstningen. Med ditt stöd kan jag verka för att de principer jag står bakom får en röst i valrörelsen.

Jag är för svenskt medlemskap i EU. Det har jag alltid varit. Jag anser att fördelarna med att vara med i EU klart överväger nackdelarna. Genom att underlätta för en gemensam marknad integrerar vi Europas länder vilket gynnar alla som bor i här. Att jag är för ett svenskt medlemskap i unionen innebär dock inte att jag är någon okritisk ja-sägare till EU. Väldigt mycket är galet med EU. Jag anser att unionen måste bli mer öppen, transparent, demokratisk och verklighetsförankrad. Människor tenderar att rösta i mindre utsträckning i EU-valet bl.a p.ga att man anser makten ligga väldigt långt borta. Det gör den också. Dessutom har mycket av den reella makten faktiskt försvunnit bort från Bryssel (och Strasbourg) och de folkvalda parlamentarikerna och istället hamnat i stängda mötesrum mellan Francois Hollande och Angela Merkel (Förvisso folkvalda men inte av ex.vis Svenskar, Danskar eller Slovener). Byråkratin är också enorm inom EU och måste kraftigt begränsas.

För att stärka Europas och medlemsländernas konkurrenskraft krävs det att makt som idag finns centraliserat skickas tillbaka och decentraliseras.

Jag vill arbeta för att göra det enklare att plugga i andra länder. Det är kanske en klyscha men vi lever i en global värld och avstånden krymper. Om vi kan hitta vägar att göra utbildningar giltiga över hela Europa har vi mycket att vinna på det.

Jag säger också Ja till att ha kvar kronan som valuta i Sverige. För 10 år sedan var jag mitt uppe i folkomröstningskampanjen för att byta kronan mot euron. Jag arbetade nästan dygnet runt för att övertyga människor att vi skulle byta ut kronan. Jag kan se att jag hade fel då. Jag tycker att det är en riktigt dålig idé att införa euron i Sverige. Nästan alla regelverk som skulle förhindra en kris har man brutit i just kristider. Man har undergrävt marknadens förtroende för euron genom att mycket ansvarslöst agerande. Jag är rädd för att euron splittrar Europas folk istället för att bygga broar. De som för 10 år sedan sade att Europa inte är ett optimalt valutaområde hade helt rätt. När Irlands ekonomi gick mot överhettning gick Grekland och Portugal istället mot krasch.

Om du är medlem i Centerpartiet kan du vara med och rösta i medlemsomröstningen inför EU-parlamentsvalet. Det finns 90 mycket dugliga kandidater att välja mellan. Jag blir förstås tacksam om kandidat 74 får ditt stöd.

torsdag, juni 20, 2013

Karl-Oskar tillåts inte utöka sin verksamhet - Synd!

På förra nämndssammanträdet i Utbildningsnämnden togs det ett olyckligt beslut. (s),(v) och mp ville inte tillåta Karl-Oskarskolan att utöka sin verksamhet. Dessvärre vann dessa voteringen och Karl-Oskarskolan tillåts inte att utöka. Ett tråkigt och olyckligt beslut tycker jag, inte minst med tanke på att antalet platser inom förskolan behöver öka i Ronneby. Tråkigt beslut

lördag, juni 15, 2013

Socialdemokraterna i Ronneby tycker att alliansen begär för mycket pengar till förskolan!

På förra nämndssammanträdet blev jag förvånad. Socialdemokrater tycker att alliansen begär för mycket pengar till skolan.. Det var nyheten som presenterades under sammanträdet.

Alliansen i utbildningsnämnden presenterade sitt förslag inför höstens budgetberedning. Vi vill göra en rejäl satsning på förskolan genom att tillskjuta 5,7 miljoner kronor och därmed höja personaltätheten till 5,0 barn/anställd. Vi vill starta flyttekniskt gymnasium hösten 2014, tillskjuta ca 1,2 miljoner för kompetensutveckling för personalen i skolan, genomföra ett paket riktat mot högpresterande elever och anställa en samordnare mellan näringsliv och skola. Att socialdemokraterna var emot en samordnare visste vi sedan tidigare men överraskningen kom när Jan-Eric Wildros yrkade på att tillskottet till förskolan skulle strykas och att budgetberedningen istället skulle titta på konsekvenserna av att utbildningsnämnden försöker hitta dessa pengar inom befintlig budget! Detta är minst sagt anmärkningsvärt. Jag och alliansen blev i höstas kritiserade av Wildros och S nya oppositionsråd för att satsa för lite på förskolan, man var till och med orolig för läget. Jag slog då tillbaka och sade att det endast var krokodiltårar då de inte föreslog mer pengar till förskolan än vad alliansen gör. Nu visar det sig alltså att jag hade rätt: socialdemokraterna vill inte satsa mer pengar till skolan utan mindre. Genom att lägga detta förslag har socialdemokraterna sagt att vi har för mycket pengar i andra delar av skolan i Ronneby. Frågan man då måste ställa och vilket jag också gjorde är: Var anser ni socialdemokrater att vi har för mycket pengar? Är det på Snäckebackskolan, Kallingeskolan eller på Naturbruksgymnasiet? Detta måste de presentera. Jag menar att det är fullkomligt orimligt att hitta 5,7 miljoner i övriga delar av utbildningsnämnden utan att detta får katastrofala följder. Om socialdemokraterna är av en annan uppfattning hoppas jag att de snarast berättar hur de tänker sig denna omflyttning i budgeten. Lyckligtvis förlorade socialdemokraterna och alliansens budgetförslag gick vinnande ur striden. Nu ska vi föra detta budgetförslag vidare till kommunstyrelsen och budgetberedningen.

fredag, maj 31, 2013

Hela landet ska vara representerat

På dagens tex-tv läser jag att få riksdagsledamöter bor i "särskilt utsatta områden". Endast 5 av riksdagens riksdagsledamöter bor i dessa områden.

- Om man bor på ett sådant sätt att man dagligen inte får input från ett tvärsnitt av befolkningen kan man få värderingar som en verklighetsuppfattning som skiljer sig kraftigt från resten av befolkningen säger Björn Gustafsson, professor och socialt arbete.

Det är ett intressant påstående. Jag skulle vilja veta vem som bor på ett ställe där man dagligen får input från ett tvärsnitt av befolkningen? Mig veterligen finns det ingen plats i detta land där man träffar ett "tvärsnitt" av befolkningen.

Det finns fler områden som skulle behöva representeras i högre omfattning än idag. Landsbygdens intressen speglas sällan i debatten. Endast Centerpartiet driver idag landsbygdsfrågor i Riksdagen. När våra landsbygdskommuner ständigt minskar i antalet invånare, när normen i debatten är storstadsfokus blir det än viktigare än tidigare att landsbygdens intressen tas tillvara. Centerpartiet ser stad och land hand i hand, men detta är vi tämligen ensamma om. För mig är det viktigt att hela landet är representerat. Men jag tycker det är lite väl mycket storstadsfokus när man menar att olika delar av Stockholm, Göteborg och Malmö ska vara representerade. Jag antar att exempelvis Gotlands valkrets har rätt svårt att välja representanter från "särskilt utsatta områden" till Sveriges Riksdag.

torsdag, maj 30, 2013

De kommer och tar våra jobb

Gårdagens utspel från LO upprör mig. De gör gemensam sak med Sverigedemokraterna och kampen för att vinna väljargruppen "conservative workers" tätnar. Genom att fiska i grumligt vatten hoppas man att de väljare som lämnade partiet för SD förra valet ska komma tillbaka till Socialdemokraterna.
Eftersom LO ju är en intresseorganisation så är det ju inte så konstigt att de inte vill ha fler som konkurrerar om deras medlemmars jobb men nog borde de reagera när Jimmie Åkesson jublar över deras ställningstagande.Jag ogillar dessutom tanken på att jobben är en konstant. Med Centerpartiets politik blir de fler.

Detta är att fiska i grumligt vatten. Lena Melin skrev i går en bra krönika där hon menar att LO leker med elden. Officiellt säger man att man ska värna jobben för de som redan bor här och att man vill se till att utländsk arbetskraft inte blir utnyttjade. Men vad man egentligen säger är: Vi vill ha svenskar i arbete i Sverige. Invandrare göre sig icke besvär. Det är klart som sjutton att en sådan hållning ger kritik. Gårdagens twitterflöde var full av storm mot LOs utspel. Lägger man ihop 1 +1 ser man ganska snart att det egentliga syftet med utspelet är dels att se till de egna medlemmarnas intresse och dels att få tillbaka en del av de väljare som gått till Sverigedemokraterna. Argumentet att man inte kan ta hit invandrare som ta jobb som arbetslösa svenskar skulle kunna ta annars är knappas nytt. Socialdemokraterna var det parti, jämte Moderaterna som förlorade mest till SD och självklart ser de en potential att plocka tillbaka dessa väljare. I USA brukar man kalla denna väljargrupp "conservative workers". Det är väljare som arbetar i traditionella arbetaryrken, har relativt låg inkomst, skeptiska mot homosexuella och framförallt inte särskilt positiva till invandring och definitivt inte om de dessutom ska behöva konkurrera med dem om jobben. LO ser att här finns mycket att vinna i form av politisk makt och i form av nya medlemmar.
LO säger att anledningen till att de vill minska invandringen av människor som kommer utanför norden är att de är oroade för att de blir utnyttjade och lurade. Den oron kan jag dela. Vi har ju sett exempel där bärplockare kommit hit med löfte om jobb och en förhållandevis bra betalning. När de kommer hit så är det inte det som väntar. Men att kasta ut barnet med badvattnet genom att sätta sig på tvären för hela systemet för att en del blir utnyttjade håller inte. LO skulle i så fall istället bjudit in till samtal kring hur vi kan säkerställa att ingen blir utnyttjad. Men nu använder man detta som svepskäl för något annat och det oroar mig. Regelverket behöver ständigt ses över för att alla som arbetar i Sverige har det tryggt, lön enligt avtal och inte blir utnyttjade. Men stäng inte Sveriges gränser för det.

LO är ju som bekant en intresseorganisation för sina medlemmar. LO kan aldrig ha ett bredare uppdrag än så. Allt LO gör, genom att pressa Socialdemokraterna, hota regeringen etc är naturligtvis bara för att de vill värna sina medlemmars intressen. Det ligger inte i deras medlemmars intresse att utländsk arbetskraft kommer hit och kan anställas på arbeten som deras arbetslösa medlemmar annars kunde haft. Men då får LO säga detta rakt ut. Internationell solidaritet hamnar långt ned på prioriteringslistan i dessa sammanhang. Det fanns ju trots allt en tid när arbetarrörelsen stod för just internationell solidaritet.

Ett annat problem med Karl-Petter Thorwarlssons resonemang är att om detta hade införts i andra länder hade svenska ungdomar aldrig fått chansen att komma och arbeta i Norge, Storbritannien eller Thailand. Det finns ju norska, brittiska och thailändska ungdomar som är arbetslösa. Undrar när LO ska inse att världen har förändrats något sedan 60-talet?

En som naturligtvis jublar nu är Jimmie Åkesson som har haft den här positionen länge. Sverigedemokraterna driver linjen på ett mer ärligt sätt. De är helt enkelt emot att utländska arbetskraft ska komma hit och delta på den svenska arbetsmarknaden. Jag respekterar denna åsikt även om jag inte delar den. Men LO verkar inte våga säga rakt ut vad anledningen till deras motstånd är.

söndag, maj 26, 2013

Fridolins längtan efter en ministerpost

Miljöpartiets kongress är så till ända och man kan dra några slutsatser. För det första verkar det som att mp-ledningen är betydligt svagare än ledningen i något annat parti. För det andra har partiet gjort en rejäl vänstersväng och skillnaden mellan mp och v blir allt mindre. För det tredje kan vi konstatera att längtan efter en ministerpost verkar vara det allt överskuggande målet för Fridolin

Det är anmärkningsvärt att partiledningen blivit så överkörda i fråga efter fråga. Fridolin och Romson gick tidigare under våren ut och sade att partiet nu har ändrat sig gällande sänkningen av arbetsgivareavgiften för ungdomar. Man trodde nu på denna idé och det skulle bli ett område de behöver förhandla med s och v. Nu gick kongressen rakt emot detta beslut och vindflöjeln gick tillbaka mot skattehöjarlinjen återigen. Vinster i välfärden ska förbjudas och normalarbetstiden ska vara 35 timmar per vecka. På punkt efter punkt förlorade ledningen. Man valde tydligen att inte ta strid. Eller är det möjligen så att mp-ledningen är konflikträdd och inte vill stöta sig med partiets vänsterflank? Någon sade att detta är ett parti med stor interndemokrati. Så må det vara. Medlemmarna har verkligen fått säga sitt och valt en annan väg än partiledningen. Men har de verkligen en partiledning som står så långt ifrån partiets medlemmar att de inte klarar att ta en fight för sin sak? Hur kan Fridolin och Romson nu med hedern i behåll försvara en politik de själva uppenbarligen inte tror på. Fridolin är känd för att ha i princip alla åsikter och bara vara politisk kommentator. Han kan stå bakom två motsatta delar av en sakfråga och framföra de olika delarna beroende av vem han för stunden diskuterar med. Förhandlingsläget för partiet efter nästa val är inte det bästa.

Förslagen som har klubbats bär en mycket tydlig vänsterstämpel. Det lockar möjligen några vänsterpartister och socialdemokrater som inte vågat rösta på paritet av rädsla för att de efter valet ska gå över till den borgerliga sidan. Med dessa beslut är den risken närmast obefintlig. För de borgerliga och liberala väljarna är det därmed numera helt uteslutet att stöda miljöpartiet. Jag kan inte se någon större skillnad på miljöpartiet och vänsterpartiet. De slåss numera helt och hållet om samma väljarna ute på vänsterkanten.

Det verkar inte bättre än att Fridolin är så tänd på en ministerpost att han är beredd att stå bakom i princip vilka åsikter som helst. Någon stolthet borde väl karln ha? När Tony Blair förändrade sitt parti från ett tydligt vänsterparti till ett socialliberalt mittenparti tog han ställning mot partivänstern och gjorde sina frågor till kabinettsfrågor. Om han inte fick stöd för sin linje fick de leta efter en annan ledare. Här skiljer alltså miljöpartiets språkrör ut sig. De säjer till sina medlemmar: "Gör vad ni vill så stödjer vi detta sedan". Makthunger är bara förnamnet.

tisdag, maj 21, 2013

Stoppa huliganerna i Husby

Det som händer i Husby är inget anat än tragiskt. Till skillnad från många förståsigpåare i Stockholms innerstad gör jag mig på intet sätt till expert på förortssociologi. Men någonting har gått fruktansvärt fel. Vad framkallar detta hat mot samhället och hur kommer det sig att människors negativa handlingar gentemot andras egendom och liv får acceptans genom att tillhöra ett kollektiv?

Många, inte minst rödvinsvänstern går naturligtvis ut och menar att händelserna i Husby är en effekt av nedlagda fritidsgårdar. Man menar att eftersom samhället dragit bort sitt stöd finner de ingen annan utväg än att göra revolt mot hela samhället. Detta demonstrerar man genom att elda upp grannens bil och driva runt i gäng och göra livet allmänt surt för sina medmänniskor. Man förklarar deras beteende med diverse sociopsykologiska klassanalyser. Aldrig i livet att jag accepterar att människor kränker sina medmänniskors liv och egendom utan konsekvenser. Vandaler och ligister är just detta och deras individuella ansvar kan aldrig tas bort ifrån dem. Det är bara ett samhället som kapitulerat som tar bort konsekvenser av enskilda handlingar och förklarar detta med klass eller nedlagda fritidsgårdar. Alla människor ska få leva sina liv hur de själva vill utan att känna oro för sig själv eller sin egendom. Det gäller ju alla människor i Husby också. Varför ska en mycket liten våldsbenägen minoritet få göra sig själva till tolkar för hela området? Samhället måste upprätthålla lag och ordning - Också i Husby!

Grunden för att människor inte ska hamna i utsatthet handlar om jobb och utbildning. Om det inte finns förutsättningar för att skapa arbetstillfällen skapas inte heller framtidstro. Att alla ungdomar får genomföra sin utbildning och komma igenom med slutbetyg är helt avgörande för att sedan komma vidare in i arbetslivet. Det löser naturligtvis inte det akuta problemet i Husby idag men vi måste ha en stenhård målsättning. Lyckas vi ge våra ungdomar en stolthet genom utbildning och arbete finns det inget rekryteringsgrund för huliganism, så enkelt är det.

fredag, maj 17, 2013

Folkpartiet snurrar till energipolitiken

Idag har folkpartiet gjort ett utspel på temat energipolitik. Känner ni igen den? Så sent som Centerpartiets stämma i Åre 2012 (samma dag som stämman startade) kom Jan Björklund med ett utspel om att energiöverenskommelsen måste göras om eftersom det finns risk att kärnkraften inte kommer att byggas ut. Just detta var antagligen den största segern för Centerpartiet och dåvarande partiledare Maud Olofsson i förhandlingarna om en energiöverenskommelse. Det var ju självklart ingen slump att Björklund valde att släppa en energipolitisk bomb samma dag som Centerpartiet hade partistämma.

Nu vaknar folkpartiet till liv igen. Denna gången är det Eva Flyborg (fp) som attackerar energimyndigheten. Hon går så långt att hon menar att myndigheten ska läggas ned. Anledningen är att de fokuserar för mycket på förnyelsebar energi. Obegriplig kritik menar jag. Under Centerpartiets tid vid energipolitikens maktgrytor har exempelvis vindkraftsproduktionen ökat från 1 till 7 % av energiproduktionen i det här landet. Jag är så stolt över denna utveckling och att vi går i bräschen för en energipolitik som vi faktiskt kan förklara även för de generationer som kommer efter oss. Folkpartiet har alltid varit negativt inställda till förnyelsebar energi och istället kramat kärnkraften. Om Folkpartiet skulle få som de ville skulle vi backa in i framtiden och återgå till en energipolitik som bygger enbart på två ben (kärnkraft och vattenkraft). För Centerpartiets del är det viktigt att vi istället bygger på tre ben (även förnyelsebart). Detta visar hur oerhört viktigt Centerpartiet är för en fortsatt förnuftig energipolitik. Jag rekommenderar Helena Lindahls(c) kommentar i aktuellt ikväll

fredag, maj 10, 2013

Nej till legalisering av cannabis

Med anledning av att Centerpartiets ungdomsförbund idag har tagit ett beslut om att de vill verka för att legalisera cannabis vill jag uttrycka mig med några ord. 

För det första är CUF en fristående organisation som Centerpartiet varken ska, kan eller bör styra. De är helt fria att ta vilka beslut de vill. 

Många CUFare är emot en legalisering av cannabis, CUF i Blekinge har röstat emot och reserverat sig mot beslutet. Distriktsordförande Håkan Petersson uttrycker det hela bra i intervjun i Sveriges Radio Blekinge. Patrik Davidsson från Kronoberg har på flera håll förklarat hur fel han tycker beslutet är. 

Centerpartiets ståndpunkt går tvärt emot CUFs besut. Personligen anser jag också att beslutet är väldigt fel och leder helt fel. En legalisering av droger leder till en förskjutning av toleransen, vad blir nästa steg?

onsdag, maj 08, 2013

Fridolin floskar vidare

Gustav Fridolin är en av våra absolut största floskelmaskiner. Det är helt omöjligt att få Gustav Fridolin att svara konkret på frågor och många gånger släpper man honom utan att be honom förklara vad han egentligen menar eller vad han konkret kommer att göra för att genomföra sin politik.
Nedanstående är citat från Gustav Fridolin då han gästade SVT:s Politik i fokus

"Varenda unge ska bli sedd"
"Lärare ska få tid"
"Be kommunerna återanställa lärare"
"Läraren ska få vara just lärare"
"Vi måste ta ett gemensamt ansvar"
"Alla skolor måste vara bra skolor"

Planen för att genomföra alla dessa vackra visioner är dock skrivet i stjärnorna.

onsdag, maj 01, 2013

1a maj blev inte så lyckat för socialdemokraterna

Idag är det den 1a Maj. Det är traditionellt dagen då arbetarrörelsen går ut och demonstrerar mot sig själva. De senaste åren har de dock fått lite större mening för socialdemokratin då de är i opposition och har möjlighet att demonstrera mot något. Efter att ha följt nyhetsrapporteringen kan jag återigen konstatera att något alternativ till regeringen finns inte.

Socialdemokraterna går ut och pratar om att de vill ha en företagsförmedling. Hur denna ska fungera står skrivet i stjärnorna. Stefan Löfvén låter meddela att denna ska införas om de vinner valet. Frågan är hur vänsterpartiet ställer sig till något sådant. Antalet företag att förmedla kommer dock att vara betydligt färre än idag då Stefan med andra handen klipper till svenska företagare med miljarbelopp i skattehöjningar och arbetsgivareavgiftshöjningar. Med precision siktar de in sig på ungdomar och höjer kostnaden för att anställa dessa. Man vill också kraftigt skära ned på landsbygdsutveckling och matlandet Sverige. I tider med hög ungdomsarbetslöshet och problemet att varannan tugga du äter är importerat kött vill alltså socialdemokraterna höja kostnaden för att ha en ungdom anställd och dra ned på projekt som syftar till att stärka den svenska matproduktionen.

Mona Sahlin höll ett tal där hon mest raljerade över kristdemokraterna och gjorde sig rolig över att de också demonstrerade idag. Hon gillade inte att andra än socialdemokrater yttrar sig.
- Det här är arbetarrörelsens dag, kd kan ha 1a april istället.
Så högt värderar alltså socialdemokraterna demokratin och yttrandefriheten. I nästa andetag menar de att 1a maj är en demokratins högtid. En demokratisk högtid där bara vissa åsikter är välkomna verkar det som.

Karl-Petter Thorwaldsson som är LOs ordförande vill inte vara sämre än Stefan Löfvén utan brassar på med ännu större kanoner. Han lovar att göra av med icke mindre än 70 miljarder av andras pengar för att skapa enorma mängder jobb. Hur detta ska finansieras ville han först inte berätta men vid närmare efterforskning visade det sig att det är lånade pengar. LO vill alltså göra Sverige till ett Nordens Grekland. Bevare oss väl!

Vänsterpartiet demonstrerade också idag även om det inte har synts lika väl. Man lovar att sätta press på Socialdemokraterna för att ingå i en regering med dem. Man kräver kraftiga åtgärder för att ta bort vinsterna i välfärden helt. Gammal skåpmat som inte behöver kommenteras närmare.

Allt detta visar på att oppositionen i detta land är så långt ifrån varandra de kan komma. Hur ska vi få ihop en regering där LO vill satsa 70 miljarder av lånade pengar för att skapa jobb som de säger, vänsterpartiet ställer ultimatum om vinststopp för att medverka i en regering. Miljöpartiet tycker att det är en dum idé att göra som vänsterpartiet utan står istället närmare alliansregeringen. Däremot vill de kraftigt höja kostnaden för att bo utanför storstäderna.  Jag kan bara likt Lena Melin konstatera att något regeringsalternativ på vänstersidan existerar inte. Stefan Löfvén sliter sig nog i håret inför tanken att bilda regering med vänsterpartiet och miljöpartiet.

lördag, april 27, 2013

Omodern, odemokratiskt och slutet

Ja den salvan levererar tidigare justitieminister Thomas Bodström mot sitt parti och tillägger att arbetsformerna är "sekteristiska" Det är ord och inga visor och bekräftar den bild jag som utomstående målade upp av Socialdemokraterna i ett tidigare inlägg. Nu borde t.o.m den mest inbitne SSU-are reagera på slutenheten i partiet. Socialdemokraterna är inget öppet parti, de väljer inte sina företrädare på ett öppet sätt och de tar inte fram sin politik på ett öppet sätt. Att ta fram politik lämnar man till mindre förhandlingsdelegationer på sina kongresser. Man tror att politiken fungerar som i fackföreningarna, dvs man lämnar til en mindre grupp att sköta framtaganden av politiken. Framförandet av denna politik låter de däremot hela partiet sköta. Thomas bodström är inte vem som och partiet borde lyssna på honom.

Innebär detta att Socialdemokraterna öppnar upp för en diskussion om öppenhet iallafall? Troligen inte. S-kännaren Christer Isaksson konstaterar att en Socialdemokrati som är öppen kommer att falla sönder. En Socialdemokratisk ledares uppgift är inte att öppna upp påverkansformerna i partiet utan att till varje pris hålla samman partiet, sluta leden som de gamla s-pamparna brukar prata om. Ett sådant parti  har inga förutsättningar att vara öppet.

Det finns enligt mitt sätt att se det inget modernt, rebelliskt, progressivt eller nytänkande att vara medlem i Socialdemokraterna eller dess ungdomsförbund SSU. Tidigare kallades alltid SSU för RUF (regeringens ungdomsförbund). Detta har de fastnat i och SSU känns minst sagt mossigt.

Andra bloggar: Mikael Andersson

onsdag, april 24, 2013

Elefanten i rummet

Idag presenterade miljöpartiet sin skuggbudget. Vi kan då konstatera att oppositionspartierna står längre ifrån varandra än någonsin. Det är partiets som kommer få svår att sätta sin ned vid förhandlingsbordet och komma överens om en gemensam politik. Nu verkar ju iofs socialdemokraterna mest lägga sitt krut på härvan i Stockholmsdistriktet så något fokus på budget och sakpolitik har de inte.

Men inte desto mindre presenterade miljöpartiet idag sin skuggbudget. Man påstår att regeringen inte gör tillräckligt för att hantera arbetslösheten. Som svar på detta pumpar man ut pengar till kommunerna för att lösa situationen. Ytterligare pengar är ju alltid välkommet till kommunerna men jag är tveksam till att det är just detta som ska skapa jobb. Om vi med offentliga medel bara kunde pumpa ut pengar och se arbetslösheten sjunka i takt med att pengarna rullade så hade ju arbetslösheten varit väldigt enkel att lösa. Nu är ju inte så fallet. Tvärtom kan vi se att ju mer statliga program ju mer byråkratiserat blir systemet och ju färre blir jobben.

Vi måste våga se att elefanten står i rummet och ingen vågar prata om den. Det handlar om en stel och oflexibel arbetsmarknad med alldeles för stora trösklar. Detta är forskningen tydlig med. Det finns ingen genväg till att få människor i arbete. Ett gott klimat för att bedriva företag kombinerat med en flexibel arbetsmarknad ger bästa förutsättningar för ett råda bot på den höga arbetslösheten. För oss i Centerpartiet är det t.ex viktigt att påpeka att det är bättre med en lite lägre lön i början  av sin karriär än att inte ha någon inkomst alls i år efter år. Jag vill se en arbetsmarknad med betydligt större rörlighet än idag. Jobbpengen skrev jag om i lördagens BLT och onsdagens Sydöstran. Jobbpengen utmanar på allvar arbetsförmedlingens arbete. Det måste också kosta mindre att anställa. Det finns så många där ute som är beredda att anställa om det kostade lite mindre. Ska inte dessa få pröva vingarna? Jag tycker de ska få det.

Vi måste våga prata om elefanten i rummet.

torsdag, april 18, 2013

Besöker gärna er!

Riksdagskampanjen är redan igång. Och som ni säkert redan märkt har C i Blekinge tagit beslut om hur Riksdagslistan ska se ut. Jag vill då säga att jag vill väldigt gärna besöka din förening eller ditt företag. Skicka ett litet mail eller slå en pling så ska vi nog kunna ordna ett litet möte.

onsdag, april 17, 2013

Amatörpartiet Socialdemokraterna

"Det hanteras av Stockholms arbetarekommun, det är de som nominerat honom till partistyrelsen"
Ja ungefär så sade både Stefan Löfvén och Carin Jämtin om Omar Mustafa för ett tag sedan. Därefter har mycket vatten runnit under broarna. Omar Mustafa fick lämna efter att Stefan Löfvén plötsligt vände och krävde att Omar valde mellan socialdemokraternas partistyrelse och Ordförandeskapet i Islamska förbundet. Diskussionen därefter har varit hur detta över huvud taget kunde hända i ett parti med socialdemorkaternas föreningstradition. Ja det kan man verkligen undra.

För det första verkar det som att Socialdemokratiska valberedningar behöver utbilda sig eller avskaffas. Tydligen är det inte valberedningar som lägger förslaget utan vissa geografiska områden har rätt till en viss representation. Det är sedan de som avgör vilka som besätter dessa platser. Ytterst märkligt. På detta sätt har Stefan Löfvén tydligen inget inflytande över partistyrelsens uttalanden utan deras uttalanden och ställningstaganden är det respektive arbetarekommun som ansvarar för. Då kan man ju dra slutsatsen att någon valberedning behövs inte. Det verkar ju inte heller som att valberedningen ställts särskilt många frågor kring ledamöternas hållning i olika frågor. Den socialdemorkatiska partikongressen är bara ett transportkompani där respektiva ombud inte har något ansvar alls. Då förvandlas konkressen till ett jippo där diverse socialistiska slagord ska hamras ut till folket.

Nu blossar det upp en stor diskussion i Socialdemokraterna som riskerar att splittra hela partiet. Flera socialdemorkater lämnar nu partiet. Vissa gör det för att de anser att det var fel att tvinga Omar att avgå. Vissa andra för att det var fel att över huvud taget välja in honom i styrelsen.

Så klantigt som detta är hanterat är svårslaget. Massor av olika budskap från samma personer i socialdemokratiska partitoppen. Sedan tveksamheter kring valberedningens funktion och nu en efterföljande diskussion där olika fraktioner kritiserar partiet från olika håll.

onsdag, april 10, 2013

Vem vill jobba till 75 år?

Just hemkommer från en härlig joggingtur känner jag mig tvungen att skriva några rader om det jag funderade på under nyss nämnda löprunda. Pensionsutredningen kom ju igår och mycket fokus ligger just på delen som behandlar framtida pensionsålder där man bland annat vill införa ett nytt begrepp -riktålder. Jag menar att fokus bör ligga på annat än pensionsåldern.

Visst är det viktigt att våga diskutera åldern för pensionering. Den demokrafiska utvecklingen, dvs sammansättningen av befolkningen går emot ett läge där allt färre ska försörja allt fler. "Festen" som varit under många decennier där vi har kunnat se ökade reformutrymmen, välfärdsreformer och generösa bidragssystem kommer att få ett brutalt slut. Jag upprepar: Allt färre ska försörja allt fler. Befolkningen blir ju också allt äldre. Med höjt välstånd brukar också barnafödandet sjunka vilket naturligtvis också komplicerar läget. Så visst måste vi diskutera en justerad pensionsålder.

Men problemet idag är att pensionsåldern de facto inte är 65 utan många trillar ur och känner att det går inte en dag till långt innan den tänkta pensionsåldern. samtidigt finns det många pigga 67-åringar som gärna hade jobbat något år till om de fick det. Jag men att vad vi måste fokusera på framöver är

För det första måste arbetsmiljön vara god så att kroppen inte förslits i förtid. Ingen tjänar på att axlar och knän bokstavligt talat är ur led. Ingen tjänar heller på att människor går in i den berömda väggen 5 år efter de kommit in i arbetslivet. En stor del av problematiken bottnar i att det är så få som byter karrirär mitt i arbetslivet. Har du en gång kommit in på en bana så tenderar du att stanna där tills arbetslivet är avklarat. Då riskerar de sista åren att förvandlas till en transportsträcka där man enbart längtar tills man passerar datumet i kalendern markerat med "äntligen pension". Kanske skulle många må bättre om de exempelvis arbetade med skrivbordsarbete ett antal år för att sedan byta karrirär och gå över till att bli florist eller bagare.

För det andra måste vi se till att få bukt med ungdomsarbetslösheten. Vi kan inte på allvar diskutera hur de äldre ska jobba längre samtidigt som de yngre knackar sina knogar vita på arbetsmarknadens dörr utan gensvar. Det går år efter år innan man ens fått in en fot innanför arbetsmarknaden. 2006 när jag kandiderade till riksdagen senast ansåg jag kampen mot ungdomsarbetslösheten vara det viktigaste som låg för oss. Nu 7 år senare anser jag ungdomsarbetslösheten vara en ännu viktigare fråga.

För det tredje måste många heliga kor föras till slakt. Vi har en arbetsmarknad som är överreglerad och en stelbenthet som t.o.m får brittiska byråkrater att dregla över lagboken. Jag och Centerpartiet menar att ingångslönerna är för höga. Är det inte bättre att få en lite lägre lön något år och få arbetslivserfarenhet än att gå arbetslös år efter år och inte få någon lön alls. Vi menar också att arbetsrätten måste ändras. Det handlar inte om att införa en vilda västern på arbetsmarknaden utan att titta över ett system som diskriminerar ungdomar och utlandsfödda. Tryggheten ligger inte i att ha samma jobb hela livet igenom utan att veta att om jag blir av med mitt jobb kommer jag att få ett nytt jobb snart. Detta är forskningen överrens om. Arbetsmarknaden är alldeles för stel i Sverige.


Det finns med andra ord många heta potatisar att titta över innan pensionsåldern blir den högsta prioriteten. Låt oss ta en seriös diskussion om detta!

Men att jobba till 75 tror jag inte det finns någon större risk för. (Om man inte gärna vill)

tisdag, april 09, 2013

Välkommen satsning på Blekinge

Blekinge kommer att få 10 miljoner kronor ur regeringens tillväxtsatsning. Det är iallafall vad som föreslås i vårpropositionen. Blekinge är ju som bekant ett län som drabbats extra hårt av konjunkturnedgången och en extra satsning för att hjälpa till på traven att komma på fötter igen är naturligtvis välkommen. Arbetslösheten i Blekinge är på tok för hög och når egentligen kontinentala nivårer, den måste knäckas!

lördag, april 06, 2013

2a på Riksdagslistan bäddar för framgångar i September 2014

I eftermiddags blev det klart. Jag är en av toppkandidaterna på Riksdagslistan för Centerpartiet i Blekinge. Som 2:a på listan är förutsättningarna inför valet nästa år mycket goda. Jag gick in i medlemsomröstningen med förhoppning om att komma topp 3 i medlemsomröstningen och topp 3 på Riksdagslistan. I medlemsomröstningen lyckades kampanjen samla ett brett stöd för jobb, närhet och framtidens Blekinge. När medlemmarna hade sagt sitt fick jag näst mest röster internt i partiet och det bäddar för en riktigt laddad valrörelse. Tillsammans med de andra på Riksdagslistan är jag nu helt inställd på att Centerpartiet i Blekinge ska återta riksdagsmandatet och genom personvalskampanjen vill jag företräda Blekingarna efter valet. Jag är helnöjd med resultatet.

Låt oss börja med att jämföra med läget för 8 år sedan då jag senaste stod på Riksdagslistan i Blekinge. Då slutade jag som 12 i medlemsomröstningen, nu slutade jag som tvåa. Detta visar att den resa jag gjort genom länet i avdelningar och kretsar givit ett stöd för de idéer och tankar jag fört fram. 2006 gjordes ingen sådan resa. Att bygga kampanjen ur internt engagemang har varit nyckeln i denna framgångsrika interna valrörelse.  Det stöd och den hjälp jag fått från flera i partiet denna gång särskiljer också sig från förra gången. Då stöddes jag i princip bara av ungdomsförbundet i det läge jag offentliggjorde att jag tänkte ställa upp. Denna gång har jag fått ovärderligt stöd och hjälp från såväl erfarna som nya unga medflemmar.

Jag har också använt sociala medier i stor utstäckning och det kommer givetvis att fortsätta. Jag har genom facebook, twitter, youtube med mera fört in kampanjen på arenor som blir väldigt viktiga framöver. jag ser de sociala medierna som ett torg där dialog måste finnas på samma sätt som i verkliga livet. Jag är giventvis tacksam för all spridning av dessa kanaler. Ju fler "gilla" desto bättre.

Nu kommer arbetet att gå in i ett alltmer intensivt skede och med 110 % fokus ser jag fram emot valet. Lita på att ni kommer att få se mig överallt i länet. Nu ska jag tillsammans med kampanjen bygga upp en kampanjorganisation och vill du vara en del av denna ska du inte tveka att höra av dig till mig. Mer information om hur just du kan hjälpa till kommer också längre fram. Det kommer att vara möjligt att bidra ekonomiskt till kampanjen. Det är inte billigt att bedriva kampanj. Det ska tryckas broschyrer, flygblad, annonser ska köpas, webbisida ska byggas upp. Alla bidrag är givetvis välkomna.

Kampanjen kommer precis som hittils att fokusa på Jobb och närhet i framtidens Blekinge. Jag tror på entreprenörer och småföretagare som skapas jobb och förutsättningar för välfärd i såväl Bräkne-Hoby som i Mörrum. Jag tror att makten måste flyttas tillbaka från Bryssel och Stockholm och återgå till oss ute i landet. Endast genom att decentralicera kan vi återfå förtroendet för politiken och skapa möjligheter i hela landet. I Riksdagsbänken kommer jag att kämpa för att just Riksdagen ska bli mindre mäktig till förmån för landets olika delar. Centralmakten vet inte vad som är bäst i Sölvesborg eller Karlskrona, det vet de bäst själva och centralmakten vet inte hur man skapar tillväxt i Olofström, det vet bara Olofströmarna själva.

Våra motståndare tror inte på våra idéer om att mångfald är bra och bidrar till att höja kvalitén. Våra motståndare vill göra dina val åt dig. Det blir ett kallt byråkratiskt samhälle. Vi måste stå upp för att det är när människor med hjärta och engagemang bygger upp sin dröm som det blir verligt bra. Det är dessa människor som skapar välfärd i samhället. Jag kommer att kämpa för dem.

Nu är riksdagsmandatet bara 526 dagar bort. Det är 526 dagar som ägnas åt att kämpa för ytterligare stöd stöd för den politik jag och Centerpartiet i Blekinge vill föra i Riksdagen. Jag är så otroligt taggad inför uppgiften att vinna riksdagsmandatet.

Valrörelsen har börjat!

tisdag, april 02, 2013

Ska (s) välja den vänsterpopulistiska vägen eller en väg till regeringsduglighet?

För 6 år sedan innehade socialdemokraterna makten i Sverige. Ett parti som valet innan (2002) fick ett valresultat på över 40 %. Ingen tvekade då på att detta Sveriges största parti kunde regera Sverige eftersom det hade gjort så i många år. Socialdemokratern hade ju trots allt lyckats regera landet utan total kollaps. Nu är läget annorlunda och det finns verkligen anledning att fundera på om detta forna regeringsparti reder ut att regera Sverige i framtiden. Populism, inre slitningar och en vänster som är argare än någonsin riskerar att göra slut på socialdemokraternas eventuella regeringsinnehav fortare än det kom till stånd.

För det första har vi sett ett parti som under 6 år i opposition lagt sitt fokus på att till varje pris kritisera regeringen i allt som görs. Antingen är det "för lite och för sent" eller så är det någonting som "riskerar statens finanser och är ofinansierat". Det fascinerande är att det ofta är samma åtgärder som ena månader är det ena och andra månaden det andra. Mona Sahlin och Håkan Juholt var bägge bärare av denna ohämmade populism. Med Stefan Löfvén hoppas många att s-politiken återigen ska bli mer realistisk. Vi får se.

För det andra håller partiet just nu på att slitas isär. På ena sidan har vi vänstern i partiet som vill ha vinststopp i välfärden, ett beslut som skulle skicka Sverige ca 40 år tillbaka i tiden. På andra sidan har vi Löfvén som försöker lugna vänstern och istället säga att hindra vinst i välfärden låter sig inte göras. Här har Löfvén ett enormt problem. Å ena sidan måste han göra vänstern i partiet nöjd och han måste dessutom visa mittenväljare att Socialdemokraterna är min själ ett parti man kan lita på. På kongressen i slutet av veckan får vi veta om de väljer den vänsterpopulistiska vägen eller den mer realistiska. I bägge fallen kommer olika falanger givetvis att bli besvikna.

För det tredje hotar vänstern utanför partiet dvs Vänsterpartiet med att göra valrörelsen till samma mardröm för Löfvén som den var för Mona Sahlin. Redan nu proklamerar Jonas Sjöstedt att de vill regera tillsammans med Löfvén. Om hotet ständigt finns att vänsterpartiet kan komma att vara med i en eventuell rödgrön regering kommer mittenväljarna att fly från Socialdemokraterna och även miljöpartiet.

Slutsatsen måste bli att Socialdemokraterna håller på att förinta sig själva som ett realistiskt regeringsalternativ.

lördag, mars 23, 2013

Rapport från centerstämman

Centerstämman är i full gång och är nu inne på sin andra dag. Mediaintresset är naturligtvis enormt efter de diskussioner som varit de senaste månaderna. Men om media trodde att de skulle få se bråk blir de besvikna. Visst finns det områden där åsikterna går i olika riktningar men det är ju detta som skapar dynamiken i politiken. Om man däremot vill vara med i ett likformat parti där alla måste tycka exakt likadant får man leta efter ett annat parti.

Men flera beslut har nu redan fattats och det finns mycket intressant att hitta:

- Vi är liberala. Vår liberalism är social, grön och decentralistisk. Därmed har vi med förkrossande majoritet satt ned foten och kommit ut ur den ideologiska garderoben på riktigt. Liberalismen är inkluderande och bred.

-Vision om ett samhälle utna kärnkraft.

-Behålla arvslotten

Fler beslut kommer med jämna mellanrum under stämman. Jag själv har gjort två inlägg: Ett om frihetsbegreppet och ett om mindre brant skatteskala. Jag ser det som väldigt viktigt att vi inte kör vidare med ett repressivt skattesystem. Beslut i den frågan kommer inom kort.




söndag, mars 03, 2013

Sveriges bästa idépogram

Tror inte att någon missat att Centerpartiet är på gång att anta ett nytt idéprogram. Diskussionerna som varit under vintern/våren har varit de mesta ideologiska i partiet på mycket länge. Samtidigt som sossarnas idéprogram mottagits med en axelryckning och på sin höjd har någon ombudsman försökt länka till programmet men någon diskussion har det verkligen inte blivit. Det visar att medan det trötta gråa sossepartiet inte orkar med idedebatt tar Centerpartiet sig an att bli idémotorn i svensk politik. Det nya förslaget till nytt idéprogram är riktigt bra och kommer att samla centerpartisterna kring en vision om en bättre värld.

För den som inte läst förslaget till idéprogram så rekommenderar jag detta. Det är en trevlig läsning och man märker att det är skrivet av en rörelse som går i takt med sin samtidens frågeställningar samtidigt som vi vågar ta ut svängarna inför framtiden. Jag kommer med stolthet att representera Blekingedistriktet på framtidsstämman. Efter stämman går vi stärkta in emot en valrörelse där vi siktar mot nya valframgångar.

torsdag, februari 07, 2013

Ta nu debatten mot Löfvén Reinfeldt

Jag tyker att Reinfeldt ska tacka ja till en debatt mot Stefan Löfvén. Det finns ingen anledning att bete sig på det sättet de bägge herrarna gör just nu, ett skyttegravskrig utan vinnare. Samtidigt kan man undra vad Stefans nyvunna intresse för debatter kommer ifrån

Vi kommer ju ihåg att Stefan Löfvén sedan han tillträtt som ledare för socialdemokraterna gjort det till sitt signum att hålla sig undan. Under det första halvåret var det inte många gånger man fick en skymt av sosseledaren i media. En bekant till mig körde på E4an i höstas och läste en skylt som satts upp på en åker med texten "undrar om Stefan Löfvén har ljus eller mörk röst".
Varje gång Stefan hade skrivit en debattartikel eller liknande drog han sig genast tillbaka och försvann från offentligheten. Mot denna bakgrund är det svårt att förstå varför Stefan är så angelägen om en debatt nu, när han varit sådan motståndare hittils.

Jag tycker dock att Reinfeldt snarast ska ta debatten mot Stefan Löfvén. Han har givetvis ingenting att förlora på en sådan debatt. Stefan slänger sig med klyschor och är en maskin av floskler. I en debatt tvingas han förklara vad det konkret innebär att "satsa på framtiden" och att "investera ur krisen" Min bedömning är att Stefan Löfvén kommer att förlora en debatt mot Reinfeldt. '

Jag är inte heller helt säker på vilka Löfvén företräder. Är det s, s och v, s v och mp eller s v mp och sd? Det svajar med andra ord rejält i oppositionslägret. Jag tror att Stefan tänker sig att företräda enbart s. Men med strax under 30% av väljarna bakom sig enligt opinionsmätningarna är det märkligt att tro att Stefan kan bilda regering och då frågar man sig vilka han ska samarbeta med. Snart är det dags att fråga oppositionen vem som är deras ledare. Kommer Sjöstedt att acceptera att någon annan företräder dem?


Bloggtips: Mikael Andersson
Andra bloggar om: Reinfeldt, Löfvén, Alliansen






Mot detta står alliansen som visat att vi kan styra Sverige och har så gjort vi snart 8 år. Det är fyra partier som vill och kan regera och har en gemensam politik.

onsdag, februari 06, 2013

Nätomtanke - Deal?

Dessvärre hade jag inte möjlighet att se uppdrag granskning ikväll som behandlade ämnet näthat, men jag ska se det så snart jag har möjlighet.
Näthatet har funnits så länge internet har funnits. Denna typ av hat är precis som annat hat avskyvärt. Många av de som sprider hatet på nätet är anonyma eller gömmer sig bakom fiktiga namn i kommentatorsfält eller liknande. Andra använder sina riktiga namn och sprider sin dynga. Men det gemensamma är att det är någon som på tryggt avstånd sprider hatkommentarer om andra. Kommentarer dessa fega ynkryggar aldrig skulle våga säga rakt till personen de ger sig på. Men på nätet är det lättare att skriva något eftersom man inte kan se reaktionen eller måste försvara sitt uttalande. 

Många är de bloggar och twitterkonton som producerar hyllmetervis med dynga varje dag vars enda syfte är att smutskasta andra eller att få upprättelse för egna misslyckanden genom att hoppas att omgivningen också misslyckas. Inte sällan uppenbarar de sig på twitter genom tecknade profilbilder, olika typer av korsriddarsymboler eller liknande. Frågan vad man ska göra åt detta är inte så lätt. Rättshaverister är så upptagna av detta att de inte ser något fel i det de gör och sporras naturligtvis av att man bemöter det de säger, väldigt klassiskt. Ska man polisanmäla? Jag vet inte. 

Jag tycker att vi istället för näthat börjar med lite nätomtanke istället. Deal?

måndag, februari 04, 2013

Annie visar vägen

Igår kväll satt vi ett gäng centerpartister och tittade på Annie Lööfs tal från kommundagarna. Det är ett helt fantastiskt tal som tar upp allt som vi Centerpartister tycker är viktigt. Många var de goda kommentarerna om talet och alla var eniga om att hon verkligen tog revansch. Vilket tal! Jag skulle vilja gå så långt som att säga att Annie är den partiledare med bäst retorisk förmåga och det har bara blivit bättre av all smutskastning mot henne. Vi är verkligen fulla av arbetsglädje efter ett sådant ta. Talet är en vitamininjektion av sällan skådat slag. Den som räknar ut C gör ett ödesdigert misstag, det är en sak som är säker.

Andra bloggare: Mikael Andersson , Anna-Karin Sjölander , Christian Ottosson

söndag, februari 03, 2013

Bättre matchning på Ronnebys arbetsmarknad

Centerpartiet i Ronneby har under hösten presenterat två förslag med anledning av den riktigt höga ungdomsarbetslösheten i Ronneby. Dels presenterade vi vårt förslag om jobbank och dels om kompetensråd. Delen om kompetensråd driver Centerpartiet nu i utbildningsnämnden och på nästa sammanträde kommer förslaget upp som en diskussion. Här kommer förslaget.


CenterPartiet i Ronneby föreslår att kommunen inrättar ett kompetensråd.

 

 

Svenskt Näringsliv presenterade 2013-01-28 sitt resultat från mätningen av näringslivsklimatet i Sveriges kommuner. Ronneby kommun får generellt sett bättre omdömen än förra året men på ett område ser det sämre ut, nämligen skolans attityder till företagande. Centerpartiet ser det som viktigt att satsningar görs för att stärka kopplingen mellan skola och näringsliv. Vi föreslår inrättande av ett kompetensråd.



Bakgrund KOMPETENSRÅD


Många yrkesområden upplever idag en brist på kvalificerad arbetskraft. Med den utbildningsdimensionering som finns idag och om ungdomars studieval inte ändras kommer bristen på arbetskraft att bli omfattande på sikt inom vissa områden. Inom teknikområdet visar beräkningar totalt sett på en relativt balanserad arbetsmarknad men på en brist på rätt kompetenser. Samma trend visas på vissa hantverksyrken. För att motverka en utveckling där framförallt unga skaffar sig en utbildning som inte leder till jobb, alternativt inte utbildar sig alls, vill vi inrätta ett kompetensråd. I detta råd kan finnas representanter för t ex. näringsliv, arbetsförmedling, skola och kommun. Syftet ska vara att löpande föra en dialog om hur kompetensbehovet ser ut och hur skolan kan anpassa sina utbildningar för att möta morgondagens behov inom olika områden.

 

Tim Svanberg (c)

1e Vice Ordförande Utbildningsnämnden Ronneby

onsdag, januari 30, 2013

Företagarna trivs bättre i Ronneby

Dagens industri brukar år efter år pryda sitt tidningsomslag med en bild på Ronneby och texten "här är företagandets villkor sämst". Det har naturligtvis varit mycket tråkig läsning. Men förra året började det vända. Ronneby kommun ökade med 14 placeringar. Viss förvarning om att vi låg bätte till än året innan hade jag faktiskt fått. Jag träffade en representant för svenskt näringsliv på Centerpartiets kommundagar förra året och när jag presenterade mig som centerpartist från Ronneby hajade han till med orden "vad kul, där börjar ju hända saker". 

Årets mätning är också munter läsning. Vi har en lång väg att vandra och det är vi fullt medvetna om, men sakta men säkert har Ronnebyalliansen ändrat riktning och det ger utslag i mätningarna. Det ser bätte ut på i stort sett alla områden. Det som är ett litet smolk i glädjebägaren är "skolans attityd till företagande" som Har blivit sämre.  Här har vi ifrån Utbildningsnämnden en hel del att göra. Centerpartiet har tillsammans med alliansen påbörjat detta arbete. Det handlar om mentorsgrupp mot skolan, samarbetsprojekt med lokala företag och liknande. Vi har också fört fram tankar om ett kompetensråd och driver nu detta i Utbildningsnämnden. Så arbetet är redan igång men vi måste växla upp.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det ser bättre ut med företagsklimatet än förra året och bör väl ge någon rankingplacering upp när detta presenteras i April. Skolan är ett område vi måste prioritera när der gäller attityder till företagande.

tisdag, januari 29, 2013

Är det en öppning gentemot sd Löfven?

Socialdemokraterna närmar sig återigen Sverigedemokraterna såväl politiskt som retoriskt. Nu handlar det om arbetskraftsinvandring som socialdemokraterna propagerar emot på beställning från LO. Att socialdemokraterna och LO oroar sig över att människor kommer hit och tar jobben är väl knappast någon nyhet. Med svepskäl som att det handlar om de utländska arbetarnas arbetsvillkor vill man med alla till buds stående medel stoppa arbetskraftsinvandringen. Problemet med det argumentet är att de utländska arbetarna knappast får det bättre av att bli kvar i sitt land. Vem tror att exempelvis de Thailändska arbetsvillkoren är bättre än svenska?
Det börjar bli dags för Löfvén att skapa en egen politik och inte bara göra beställningsjobb från LO-borgen. Kanske får vi återigen höra slagord som "Go home" från den socialdemokratiska maktsfären i nästa valrörelse. Jimmie och Stefan har hamnat i samma ringhörna

Media: Expressen ledare, Svd, Aftonbladet, DN
Bloggar: Mikael Andersson 1, Mikael Andersson 2 Martin Moberg, Knuff om arbetskraftsinvandring


måndag, januari 28, 2013

Framtiden stakas ut i Maramö

Nu är det bestämt att det blir ett möte för alliansen hos Annie Lööf i Maramö. När Annie tog upp diskussionen om alliansen 2.0 förra sommaren var det en och annan folkpartist och kristdemokrat som surnade till, men moderaternas Fredrik Reinfeldt tackade ja till inbjudan och sedan följde då Björklund och Hägglund. Mötet är viktigt för att gjuta nytt hopp i alliansen som faktskt på många sätt gått in i en lägre reformtakt på senare tid. Nu behövs det en rejäl omstart i Alliansen och jag är övertygad om att Annie kommer att dra igång det arbetet med bravur. Valrörelsen 2014 kommer att stå mellan en allians med nya vitamininjektioner och en splittrad opposition bestående av fyra starkt olika viljor.

Läs även: Mikael Andersson