tisdag, september 03, 2013

Välbesökt möte om busslinje 240/840

Är nyss hemkommen från ett möte i Hallabro. Man kan säga att parollen för kvällen var "Rädda kollektivtrafiken i Vår Landsbygd". Det sammanfattar rätt väl vad det handlade om. I sin ambition att få fler att åka kollektivtrafik avvecklar man stopp längs med turen till Tingsryd för att spara några minuter. Centerpartiavdelningen Backaryd/Öljehult stod som värdar för kvällens möte där politiker från Tingsryd och Ronneby såväl som politiker och tjänstemän på Blekingetrafiken och trafiknämnen i regionen. Det var ett välbesökt möte och mycket information presenterades på första halvan av mötet. Jag var dessvärre tvungen att avvika efter pausen och fick därmed inte möjlighet att närvara på frågestunden.

Vad är det då som har hänt? Jo, Blekingetrafikens styrelse beslutade under våren att införa snabbare busslinje (840) på sträckan Ronneby-Växjö. Man tog då bort flertalet av stoppen som busslinjen 240 annars stannar vid. Den gamla linjen 240 finns numera bara kvar i reducerad form. Självklart har de som bor längsmed sträckan reagerat med ilska mot detta. Ronneby kommun har gjort en skrivelse till trafiknämnden där man kräver att man ger Blekingetrafiken i uppdrag att snarast ta fram alternativa förslag på trafikering på sträckan Ronneby-Tingsryd-Växjö. Från trafiknämnden deltog ikväll endast Gilbert Nilsson (c) som motsagt sig förändringarna. Varken Ordförande eller vice Ordförande i trafiknämnden dök upp på mötet. Det tycker jag är svagt.

Förhoppningen är nu att man ser vilken kraft det finns i landsbygdens ideella krafter och att man tar till sig reaktionerna och ordnar en lösning. Kollektivtrafiken får inte vara ett privilegium endast för oss som bor inne i staden.

Inga kommentarer: