söndag, mars 04, 2012

Nya områdes- och ledningsorganisation

Jag tittade för ett tag sedan på senaste kommunfullmäktige i Ronneby. Eftersom jag själv dessvärre inte sitter i kommunfullmäktige får jag följa debatten som åhörare. Det jag framförallt tittade på är diskussionen om den nya områdes- och organisation inom utbildningsförvaltningen. Jan-Anders Palmqvist (s) går upp i talarstolen och stormar mot förslaget, med framförallt två argument.

1. I förslaget har nämnden skrivit ordet "allokera", vilket enligt Jan-Anders borgar för att demokratin sätts ur spel.
2. Det blir kostnadsdrivande

Det första argumentet är så dumt så jag tänker faktiskt inte bemöta det. Jag trodde att en person som varit kommunalråd i inte mindre än 16 år faktiskt förde samtalet på en något högre nivå.

Att förslaget skulle vara kostnadsdrivande kan han heller inte ge några argument för. Åtminstone inte några hållbara. Genom att de som blir skolområdeschefer får högre lön än de idag har som rektorer påstår man från socialdemokraterna och vänstern att organisationen blir 3-4 miljoner dyrare. Allt annat lika är det självklart så att om samma mängd personer utgör en lönelista men att några får högre lön så kommer löneutbetalningssumman att öka. Men här begår den gode Palmqvist ett tankefel som han med lätthet hade kunnat undvika om han hört sig för innan han klev upp i talarstolen.
Jag har själv i nämnden ställt frågan hur det kan komma sig att förvaltningschefen säger att organisationen blir kostnadsneutral om vissa ska ha högre lön. Svaret blev att om vissa rektorer som varit detta länge och ligger på en högre lönenivå idag aviserat ex pension simultant med att nya rektorer anställs på lägre lönenivå än de som går i pension kommer nettokostnadsökningen att utebli. Från alliansens sida i utbildningsnämnden har vi varit ytterst noga med garantier från förvaltningen att organisationsförändringen inte ska vara kostnadsdrivande.

Jan-Anders upprepar samma argument och Vänsterpartiet sällar sig till det skeptiska gänget. Frågan man då måste ställa till Jan-Anders (s) och Peter Bowin (v) är:

* Vilka belägg har ni för att det liggande förslaget till ny områdes- och ledningsorganisation är kostnadsdrivande? Var hittar ni de kostnadsdrivande posterna och i vilken mån skulle dessa öka?

* Hur ser ert alternativ ut? Är alternativet till alliansens förslag ett status quo som låter allt var som det är?

Inga kommentarer: