fredag, februari 03, 2012

Centerpartiets kommundagar i Västerås

Efter en kall resa hit igår kväll börjar idag centerpartiets kommundagar. Det är alltid roligt att träffa alla dessa centerpartister. Marie-Louise Wernersson och partiets gruppledare i Västerås, Lars Kallsäby inledde med att tala om olika framtidsutmaningar och vad vi kräver i förhandlingar i regeringen. Centerpartiet är på väg att ta allt mer plats i regeringen och det är positivt. Mycket av det regeringen genomfört är resultat av centerpartiets enträgna arbete. Men det är helt klart att vi måste bli bättre på att visa vad vi har gjort och åstadkommit. Moderaterna har fått alldeles för mycket beröm för det som varit rena centerfrågor. Sänkt moms på restauranger och RUT är just centerpartiets politik och hade inte kommit till utan att vi hade drivit dem så hårt.

Annie pratar i sitt tal om värderingar och visioner. De politiska motståndarna brukar som Annie säger beskylla henne för att ha för mycket visioner. Det säger allt. Det är väldigt tydligt att det är vi Centerpartister som har visionerna och idéerna för framtiden. Partiet rivstartar nu arbetet inför valet 2014 på den kommunala nivån och Centerpartiet på riksnivå kommer att ge ett ordentligt stöd för detta.

Framtidsresan är nu påbörjad och Annie reser runt i landet för att träffa centerpartister, vardagshjältar och den "vanliga människan". Hon besökte bland annat Blekinge under hösten. På sin framtidsresa pratar Annie om valfrihet i välfärdssektorn. Det handlar om att flytta makten från administratörer och byråkrater till äldre och anhöriga, elever och föräldrar.

Annie kritiserar användningen av lagen om offentlig upphandling. Vi vill inte se ett samhälle där man jagar kostnader via LoU, vi vill istället öka valfriheten via LOV ( lagen om valfrihet för äldre). Det viktiga är inte vem som äger huset där omsorgen sker, det viktiga är vad som sker innanför väggarna. De överlägset bästa granskarna är de som blir omhändertagna. Varför ska valfrihet bara råda fram till de sista åren i livet?

Nybyggarlandet Sverige är ett begrepp som alltmer får fäste i svensk politik. Diskussionen om några år kommer inte handla om arbetskraftsinvandringens vara eller inte vara. Istället måste vi kunna förklara varför världens främsta arbetskraft ska välja just landet Sverige att arbeta i. Detta är en förutsättning för att vi ska kunna säkra välfärden i framtiden.

Värderingar styr den kommunala politiken avslutar Annie med. I Centerkommuner ska man kunna lita på att man får bestämma själv. Rungande applåder.

Inga kommentarer: