tisdag, december 06, 2011

Satsning på Ronnebys utbildning

Även om dagens twitter i sydöstran faktiskt blev lite fel (egentligen var det min telefon som skrev om 3 miljoner till 33 miljoner kronor) så är resonemanget och slutsatsen helt rätt. Alliansen satsar nästan 3 miljoner mer än socialdemokraterna på utbildningsområdet. Varför de andra oppositionspartierna (v,mp och sd) inte skrivit någon budget kan man ju alltid undra. Detta tydliggör att enda oppositionen som finns i Ronneby är alltså ett socialdemokratiskt parti på ca 30 % av väljarstöder. I övrigt är det inte mycket med alternativ till alliansen.
Nåja åter till saken. Alliansen utökar Utbildningsnämndens rambelopp till 529 320 000 kr medan socialdemokraterna med lägre ambitioner på utbildningsområdet väljer att lägga ramen på 527 014 000 kr. Det är tydligt att utbildning inte är socialdemokraternas högsta prioritet i sin budget och det slår oerhört hårt mot alla barn och unga i Ronneby.

Alliansens budget är bra vill jag säga. Naturligtvis innehåller inte budgetförslaget så mycket pengar som nämnden hade önskat. Vi hade äskat en ram på 534 000 000kr inför 2012. Men det är ett faktum att kommunens ekonomiska läge följer rikstrenden och det är tuffa tider. Att i detta läge få en utökad ram med 3 728 000 kr är välkommet. Detta innebär att nattis, skolbion och KPC (kulturpedagogiskt centrum) blir kvar i Ronneby. Vi kommer nu att sätta oss ned och titta på effekterna av förslaget till budget och därefter vidta åtgärder inför 2012. Att vi dessutom under nästa år kommer att titta över vilka nyckeltal och styrtal vi behöver följa närmare för att undvika den situation vi haft i år med skenande budgetunderskott.

Det är tydligt att alliansen satsar på utbildning och det glädjer mig. Utbildningsområdet är så oerhört viktigt för att göra Ronneby till en attraktiv kommun att bo i.

Inga kommentarer: