torsdag, december 01, 2011

Privat omsorg contra offentlig

Ikväll var jag på distriktsstyrelsemöte för Centerpartiet och Centerkvinnorna i Blekinge. Kvällens styrelsemöte utspelade sig i Bräkne-Hoby och kvällens gäst var ingen mindre än Centerpartiets 1:e Vice Ordförande Anders W Jonsson som dessutom nyligen valdes till Centerpartiets gruppledare i Riksdagen. Anders jobbade under förra mandatperioden på regeringskansliet men blev efter valet förra hösten alltså riksdagsledamot. Anders är en enorm tillgång för vårt parti och kompletterar mycket bra tillsammans med Anna-Karin Hatt, Annie Lööf som ledare för partiet.

Anders hade tidigare idag besökt Blekinge Tekniska högskola för att redogöra för regeringens och Centerpartiets syn på våra högskolor. För Centerpartiets del är utgångspunkten självklar. De små högskolorna erbjuder någonting som de större universiteten faktiskt inte kan erbjuda på samma sätt. Våra små högskolor har en fantastiskt fin möjlighet att jobba tillsammans med det lokala näringslivet på ett sätt som gör att både näringsliv och högskola ser samarbetet som konstruktivt. Beslutsvägarna är många gånger betydligt kortare på en mindre högskola och svängrummet för högskolan är vidare än på exempelvis Universitetet i Lund och Uppsala. Det sitter inte gamla invanda mönster och traditioner i våra regionala högskolor som förvisso kan vara charmigt men i arbetet med det lokala dynamiska näringslivet är det ingen fördel att starka gamla kulturer sitter i väggarna och skapar en vall emot världen utanför lärosätet. För vår del är det alltså självklart att slå vakt om våra mindre regionala lärosäten. Detta innebär naturligtvis inte att vi ger avkall på kvalite. Högskolor som inte klarar att leverera utbildningar som också är högkvalitativa är inte önskvärt.

Under kvällen hade vi som inte var med på dagen möjlighet att ställa frågor till Anders. Mycket av frågorna handlade om privat äldreomsorg, då Anders har bakgrund som läkare så vet han självklart mycket om detta. Låt oss en gång för alla slå fast detta: Kommunal vård och omsorg är på inget sätt bättre än privat. Av årets tre egentliga vårdskandaler så är utspelar sig två i kommunal omsorg och en i privat regi. Det viktiga för oss centerpartister är att det är LOV som ska råda och inte LOU. När lagen om offentlig upphandling blir rådande blir det konkurrens om priset men när lagen om valfrihet blir rådande blir det konkurrens om kvalité. Det finns väldigt många människor som anser att de kan tillhandahålla omsorg om våra äldre på ett bättre sätt än vad kommunen gör och är beredda att ge kommunerna en match i kvalitén i omsorgen. Anders berättar om en kvinna som var upprörd över dåligt kvalité i den kommunala omsorgen och startade ett privat omsorgsbolag med löftet om att här ska de äldre endast ha kontakt med tre olika händer i omsorgen. Inom offentlig omsorg kan en äldre ibland träffa upp till 22 olika personer från personalen. Varför ska denna typ av hjärtligt engagemang motarbetas ? Jag förstår inte detta.
Det finns mycket mer att skriva om Anders samtal ikväll, men jag stannar nog här. Det var med andra ord en mycket bra kväll.

Inga kommentarer: