torsdag, oktober 27, 2011

Småskolor och oppositionspolitik

Jag blev smått förundrad när jag i går läste sydöstran och fann "nyheten" att socialdemokraterna vill slå samman skolorna i hallabro/backryd till en. Detta är ingen nyhet och att socialdemokraterna inte ser värdet av en levande landsbygd är definitivt ingen nyhet. Det som är förvånande är snarare vinklingen på artikeln. Det står att en sammanslagning av skolorna kan bli verklighet eftersom socialdemokraterna i Ronneby möjligtvis kommer att driva denna fråga. Värt att tillägga till artikeln som som definitivt inte framgick av texten är att socialdemokraterna i Ronneby är ett oppositionsparti och per definition inte får gehör för sin politik när den ställs emot de styrande partiernas. Artikeln är skriven två år för sent helt enkelt.

Nu är det Ronnebyalliansen som styr i Ronneby och i förhandlingar i bland annat alliansgruppen i utbildningsnämnen har överrenskommelsen landat i att någon nedläggning av skolor på landsbygden inte är aktuellt. Vi hade i inledningen av diskussionerna olika ingångsvärden i detta och ett annat parti var av motsatt uppfattning jämfört med undetecknad. Men som det är i alla förhandlingar handlar det om att ge och ta. För Centerpartiets del är det mycket viktigt att utveckla landsbygden och en levande skolpolitik är en förutsättning för detta. Det är ett gott samtalsklimat i Ronnebyalliansen och som de kloka politiker alliansföreträdarna är så har kompromissen i UN blivit att någon nedläggning av landsbygdsskolor inte står på dagordningen.

Med dessa rader är min förhoppning av döda de rykten som ett tag florerat att socialdemokraterna och folkpartiet skulle ha nått en överenskommelse i frågan. Ronnebyalliansen är en dynamisk rörelse där vi lyssnar, ger och tar och socialdemokraterna förblir just ett oppositionsparti som inte får igenom de förslag de lägger mot alliansens politik.

Inga kommentarer: