söndag, oktober 30, 2011

Juholt slirar på sanningen

Juholt har gång på gång hävdat att Sverigedemokraterna skulle vara en del av regeringsunderlaget. Detta säger Juholt i varedna partiledardebatt och till Jimmie Åkesson brukar han säga att det är ren och skär högerpolitik han för på varenda punkt. Som stöd för sitt påstående brukar sosseriet hänvisa till att sd stödjer regeringen i 9 av 10 omröstningar. Här snubblar Juholt således direkt. Det är måhända sant att sd stödjer regeringen i 9 av 10 omröstningar. Men det gör s också. Då måste ju s också vara en del av regeringsunderlaget? De allra flesta omröstningarna i riksdagen är okontroversiella och här sluter hela riksdagen upp och stödjer det enda förslag som finns. Med hjälp av sådan statistik kan man då med lätthet bevisa att sd stödjer regeringen ofta, men då måste man också redovisa att också s stödjer regeringen lika ofta. I de kontroversiella omröstningarna är det dock så att sverigedemokraterna i all väsentlig grad stödjer socialdemokraterna och vänsterpartiet. De vill inte ha någon arbetskraftsinvandring, inga fler jobbskatteavdrag, röstade bort 300 miljoner från ambassadspersonalen med mera med mera. Hela grunden för regeringens jobbpolitik är både socialdemokraterna och sverigedemokraterna emot. Om de enas om detta i omröstningarna finns det faktiskt en risk att dessa partier fäller regeringen då regeringen inte kan föra grunden av sin politik. Men i det fall oppositionen fäller regeringen ska de också veta att dessa fyra partier (socialdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet och sverigedemokraterna) har ett ansvar att sedan tillsammans bilda en ny regering. Knappast realistiskt och därmed är alliansregeringen det enda alternativ vi idag har i svenskt politik. Med tanke på det rådande opinionsläget är det väl heller inte särskilt attraktivt för Juholt att pressa fram ett nyval.

Det man måste bära med sig i diskussionerna är att alliansregeringen vinner alla omröstningar utan sd:s stöd men socialdemokraterna kan inte vinna en enda omröstning utan sd:s stöd. Detta är otroligt viktigt att beakta. Det är bara när hela oppositionen från vänsterpartiet till sverigedemokraterna sluter sig samman och röstar likadant som oppositionens politik kan vinna gehör. Men alliansregeringens politik vinner utan någon annans stöd om inte samtliga oppositionspartier går samman gentemot regeringen.
Jag är övertygad om att sanningen bakom Juholts utspel i grund och botten handlar om att sverigedemokraternas politik egentligen är en kopia av socialdemokraternas politik fast med en främlingsfientlig utgångspunkt. Hela arbetsmarknadspolitiken är i stort identisk i de båda partierna. Sverigedemokraternas idealbild av det svenska samhället kommer från en svunnen tid. Sverigedemokraterna ser med nostalgi och längtan tillbaka till socialdemokraten Per-Albin Hanssons folkhemsbygge. Detta är nog obehagliga fakta för Juholt då hans väljare rinner iväg till sverigedemokraterna.

Men jag hoppas att vi nu kan

Inga kommentarer: