söndag, november 01, 2009

Lobbying igen

På Agenda iväll diskuterades det som jag för några dagar sedan tog upp här på bloggen Lobbyism var ämnet. Utgångspunkten var att lobbyism mot Riksdagsledamöter förekommer i mycket stor skala och att detta kan vara ett problem. Jag håller med. I samband med att IPRED skulle klubbas igenom besöktes våra folkvalda ledamöter frekvent av lobbyisterna. Lobbyisterna har ett enda syfte med sina möten med våra politiker: Att få sin fråga igenom. Det kan ske med hjälp av övertalning, middagsbjudningar eller andra förmåner. Jag säger inte att det är fel att träffa lobyister och lyssna på deras åsikter och därefter bilda sig en uppfattning. Vad som däremot inte är särskilt bra är att mäktiga intressen får florera helt fritt bland våra förtroendevalda utan att detta registreras.

Det är väldigt viktigt att väljarna kan granska det de folkvalda har uträttat och vilka intresseorganisationer de träffat. Lobbyisterna går ju faktiskt inte att ställa till svars i allmänna val men de folkvalda kan vi ställa till svars. Om vi kan se vilka de träffat och vilka intressen de som träffat dem företräder kan vi som väljare bilda oss en mer klarsynt uppfattning om våra folkvalda. Detta system ser vi idag i USA och jag tycker det är något att ta efter.

Alltså

Alla riksdagsledamöter skall registrera vilka lobbyister de träffat

Lobbyisterna skall redovisa vilka intressen de företräder och viilka resurser de har bakom sig.

2 kommentarer:

Andreas Kent Eriksson sa...

Nej.

En sådan regel skulle bland annat göra det mycket enklare att misskreditera riksdagsmäns ställningstaganden i frågor grundat i att de mottagit information från särskilda organisationer. Det skulle lägga en konstant misstanke om duperad partiskhet till varje politiskt beslut där det finns engagerade organisationer med intressen, vilket är nästan ALLA beslut.
Att bilda opinion är en rättighet för var individ i en deomkrati, att sammarbeta i grupper för att sprida opinionen på alla nivåer är också en rättighet. Att genom lag försvåra sådan opinionsspridning är ett effektivt sätt att gå miste om värdeful information och kompetens inom flera politiska områden. Lobbyorganisationerna är otroligt viktiga för det politiska arbetet, det är inte meningen att politikerna skall utgöra en enda gigantisk tankesmedja som sedan gör verklighet av sina idéer, andra får också vara med. Om man inte uppskattar en lobbyorganisations arbete, bilda en organisation med motsatt budskap.

Tim Svanberg sa...

Andreas: Jag håller inte med dig. Misstanke om partiskhet uppkommer i ett läge när vi inte vet vilka intressen som verkligen ligger bakom. Jag kan inte se hur ett system med transparens skulle öka misstänksamheten.

Självklart har alla rätt att bilda opinion och vi har alla också rätt att ha ett transaprent politiskt system.