söndag, november 08, 2009

2 grader


Jag vill passa på att uppmana er alla att skriva under 2-grader. Det är ett klimatupprop där de som skriver under stödjer följande punkter

Jag skriver under för att:

• Vi vill ha ett globalt klimatavtal
• Alla världens länder ska delta
• Temperaturen får öka högst 2 grader
• Säkerställa de fattigaste ländernas rätt till utveckling

Inför klimattoppmötet i December finns det enorma utmaningar som man måste ta hand om. Ett problem är USA och Obama. Obama har fått någon form av messiasstämpel, vår frälsare som med sina tal bringar ljus över världen. Att Obama givit många hopp är helt rätt men nu måste de stora talens tid vara förbi. Obamas tid vid makten kan faktiskt sammanfattas som mycket snack och lite verkstad. Vad har Obama åstadkommit på miljöområdet? Nada. Det är naturligtvis en stor besvikelse att Obama inte tar större allvar än han gör på klimatförändringarna. I USA hänvisar man ofta till att olika särintressen skulle skadas av ett bindande klimatavtal. Dessutom har vi stundande val i USA. Ett val där många som söker om sitt förtroende riskerar att bli utan förtroendeplats om de säger ja till ett klimatavtal. Det är dessvärre ofta så det fungerar i USA. Normalt löser man det i USA genom att i förslaget lägga till en massa regionala åtgärder strategiskt placerade i kritikernas valkretsar.

Ett annat problem är Kina, Indien, Ryssland etc, etc. Länder som i dagsläget är fullständigt ointresserade av de här frågorna.

Ett tredje problem är den globala finanskrisen som skapat ursäkter från världens ledare att inget göra pga att de måste lägga resurserna på att stötta den inhemska industrin. För den som inget klimatavtal vill ha finns det givetvis tusentals ursäkter och undanflykter.

Om världens ledare ska kunna enas om ett bindande klimatavtal i Köpenhamn i December gäller det att vi alla sätter press på dem. Gör som jag har gjort och skriv under uppropet om 2 grader.

Inga kommentarer: