tisdag, maj 20, 2008

Författningssnack

Idag läser vi i DN vad alliansen + mp har för ståndpunkt i debatten om den svenska grundlagen. Grundlagsfrågor diskuteras i allmänhet inte alls i Sverige. Politiker i Sverige har alltid kunnat hänvisa till överrenskommelser från 60, och 70-talen och i värsta fall från början av 1900-talet. Det finns mycket spännande materia i förslagen men de två punkter som jag spontant fastnade för direkt är följande:*Skilda valdagar för kommun, landstingsvalen respektive Riksdagsvalet. Det är jättebra. På allvar kan man då diskutera lokala och regionala frågor i de valet och riksangelägenheter i riksdagsvalet. Stora pluspoäng till den biten.*Författningsdomstol. En domstol som prövar hur tilllämpningen av lagar överrensstämmer med grundlagen. Detta är en punkt som vi liberaler länge slagits förr. Det är extremt viktigt med större maktdelning och en sorts kraft som bromsar upp populistiska förslag som genomdrivs av en tillfällig majoritet. Lars Ohly blir genast livrädd och talar om koppeltvång på demokratin. Det är klart att Ohly är rädd för en frfattningsdomstol, då kan han ju inte driva igenom exempelvis socialism som statsideologi och liknande förslag hur som helst.Det finns gott om fler förslag men det finns andra som refererar dessa bättre.I går var jag för övrigt med Lilla Torg Centern på Grappa i Malmö för att diskutera författning, demokrati och den svenska partipolitiken med Ann-Marie Pålsson, riksdagsledamot från moderaterna. Hon har en mycket sund inställning i dessa frågor och skrev bland annat en debattartikel i DN om den svenska maktkoncentrationen.

Vad gäller översynen av grundlagen har jag säkert anledning att återkomma i ämnet framöver.

tisdag, maj 13, 2008

Lögn, förbannad lögn och statistik (eller?)

Idag vill jag passa på att komma med ett länk-tips. factlab.se rekommenderas starkt. Förutom att få fram rankinglistor över världens länder och Sveriges kommuner vad gäller olika variabler kan man få fram samband och analyser av olika fakta samt jämföra dessa. Jättespännande för en statistiknörd. Jag roade mig med att hitta ett positivt samband mellan andelen socialbidragstagare och vänsterblockets väljarandel i kommunvalet 2006. Om man slår in den borgerliga alliansen så är sambandet negativt. Som sagt, gå in och lek med er på sidan.


www.factlab.se

måndag, maj 12, 2008

(S)VT del 2

SVTs missar inte en chans att misskreditera den borgerliga regeringen. Med siffror som socialdemokraterna letat fram om hur dålig alliansregeringen är så behöver vi ju inte själva bekosta några undersökningar verkar de resonera i ledningsrummet på SVT. Så fort ett förslag läggs från antingen Regeringen eller Sossarna så är SVT där med ett inslag. Numera börjar mönstret kännas igen:

1. Huvudnyhet "Ännu en flopp för Reinfeldts regering", "Regeringen mer inpopulär än någonsin" och "Socialdemokraterna populärare än någonsin" är alla typexempel på rubruker i Aktuellt och Rapport.
2. Programledaren (ofta Anna Hedenmo) berättar med ett förakt i rösten och blicken att den borgerliga regeringen har lagt ett förslag, som direkt kan klassas som århundradets sämsta (plötsligt mycket gladare i blicken). Här skall det också synas en bild i bakgrunden som på ett humoristiskt alternativt pedagosiskt sätt visar hur dålig regeringen är.
3. En eller två personer som har drabbats av regeringen (ofta besviken, överkörd eller sparkad på) besöks av SVT där olyckan kavlas ut till hela Svenska folket.
4. Avsluta med en politisk kommentator som kan fastställa hur dåligt förslaget är och hur illa ute regeringen är.

Sådär ja. Två till tre nyheter i veckan som går i den jargongen så är vi snart av med den där j-a borgarregeringen tycker SVT tydligen.

söndag, maj 11, 2008

(S)VT

Ikväll är Mona Sahlin inbjuden till Agenda i SVT1. "Det här låter ju väldigt bra" säger programledaren Hübinette lite då och då medan Mona får prata helt fritt. "Kan inte det här betyda att ni gjorde väldigt rätt i förra regeringen"? är en annan fråga. Det är vad man brukar kalla kritisk journalistik (ironi). I påannonsen till inslagen intervjuar man en kvinna som har blivit drabbad av Alliansen, ingen med god erfarenhet av alliansen får uttala sig. Det hela slutar med att tre socialdemokrater får recensera Sahlin. Anmälan till Granskningsnämnden väntar imorgon.

Ska bli spännande att se hur det blir med Anders Borg som också kommer dit ikväll. Får han tala helt ostört i en kvart?

måndag, maj 05, 2008

Om förmögenhetsskatten

Dagens arbete presenterar en rapport om att klyftorna i Sverige har ökat, detta genom att slopandet av förmögenhetsskatten skall ha gynnat de rika mest och gjort de mer förmögna än de var innan. Detta samtidigt som de utan förmögenhet inte har vunnit något på slopandet av förmögenhetsskatt. Den rapporten är ingen annat än en ren och skär populistskrift som på ett cyniskt sätt försöker lura lättlurade svenskar att se världen ur deras förenklade perspektiv.

I det korta perspektivet är det en självklarhet att om man tar bort en skattebörda från förmögna och ser till att de betalar exempelvis 0 % istället för 2% i skatt på deras förmögenhet så kommer självklart deras förmögenhet att vara större än vid ett skattemässigt status-quo. De som inte har någon förmögenhet kommer efter skattens borttagande inte ha berörts alls. De betalade 0 % innan och 0 % efter. Alltså har de förmögna gynnats och de oförmögna befinna sig i samma sits som innan.

Någonstans här befinner vi oss idag och det är också här analysen från dagens arbete tar slut. Det är knappast intellektuellt hederligt att stoppa analysen i detta skedet. Låt oss nu analysera det som dagens arbete inte förmådde göra.

Om de som tidigare hade förmögenheter på totalt 10 000 000 000 000 kronor (mycket lågt räknat) inte längre betalar förmögenhetsskatten kommmer de att ha ytterligare 200 000 miljoner att använda. Detta skulle innebära ett bra tillskott i det ekonomiska kugghjulet och många människor skulle få ett nytt jobb att gå till varje dag. Dessutom vet man att oerhörda summor pengar har funnits utomlands på grund av förmögenhetsskatten. Det är alltså rejält med pengar som kommer tillbaka till Sverige och svenska folket. Effekterna av slopandet av fastighetsskatten blir alltså att de förmögna gynnas i det första skedet och hela Sverige i det andra skedet. Att stanna analysen efter det första skedet är direkt korkat.

torsdag, maj 01, 2008

1a maj

Idag är det första maj, de bortskämda överklassnorvalparnas dag, sossepamparna och hycklarnas dag. När jag idag varit ute och hört kommunistiska ledare talat i fjärran kan jag inte låta bli att slås av hur det hela låter som nazityskland. Det är skrämmande. Gallskrikande gälla röster som förkunnar ett budskap som man mycket väl kan hämta från auktoritära länder. Det man kan notera i första maj tågen som kommunsiterna håller är att det främst är bortskämnda överklasslynglar som tycker det är lite "street" att gå och bära banderoller med flashiga budskap som PR-byråer slipat på i veckovis. Det måste vara oerhört beklämmande för sossarna att behöva förknippas med allehanda kommunister och Sverigedemokrater idag.