måndag, maj 05, 2008

Om förmögenhetsskatten

Dagens arbete presenterar en rapport om att klyftorna i Sverige har ökat, detta genom att slopandet av förmögenhetsskatten skall ha gynnat de rika mest och gjort de mer förmögna än de var innan. Detta samtidigt som de utan förmögenhet inte har vunnit något på slopandet av förmögenhetsskatt. Den rapporten är ingen annat än en ren och skär populistskrift som på ett cyniskt sätt försöker lura lättlurade svenskar att se världen ur deras förenklade perspektiv.

I det korta perspektivet är det en självklarhet att om man tar bort en skattebörda från förmögna och ser till att de betalar exempelvis 0 % istället för 2% i skatt på deras förmögenhet så kommer självklart deras förmögenhet att vara större än vid ett skattemässigt status-quo. De som inte har någon förmögenhet kommer efter skattens borttagande inte ha berörts alls. De betalade 0 % innan och 0 % efter. Alltså har de förmögna gynnats och de oförmögna befinna sig i samma sits som innan.

Någonstans här befinner vi oss idag och det är också här analysen från dagens arbete tar slut. Det är knappast intellektuellt hederligt att stoppa analysen i detta skedet. Låt oss nu analysera det som dagens arbete inte förmådde göra.

Om de som tidigare hade förmögenheter på totalt 10 000 000 000 000 kronor (mycket lågt räknat) inte längre betalar förmögenhetsskatten kommmer de att ha ytterligare 200 000 miljoner att använda. Detta skulle innebära ett bra tillskott i det ekonomiska kugghjulet och många människor skulle få ett nytt jobb att gå till varje dag. Dessutom vet man att oerhörda summor pengar har funnits utomlands på grund av förmögenhetsskatten. Det är alltså rejält med pengar som kommer tillbaka till Sverige och svenska folket. Effekterna av slopandet av fastighetsskatten blir alltså att de förmögna gynnas i det första skedet och hela Sverige i det andra skedet. Att stanna analysen efter det första skedet är direkt korkat.

Inga kommentarer: