söndag, augusti 24, 2008

Ett genuint dåligt förslag

Socialdemokraternas arbetsgrupp för bostadsfrågor har presenterat ett förslag som går ut på att fastighetsavgiften bör slopas för hyreshus. Detta för att minska segregationen. Personligen betackar jag mig för socialdemorkaternas selektiva privilegiumspolitik där vissa grupper skall "gynnas". Varför skall staten (politikerna) bestämma vilken bostadsform som skall gynnas? Det är ganska roligt att läsa ordföranden Carina Mobergs uttalanden:

"- Det måste ju vara rimliga boendekostnader för människor så att man har en möjlighet att efterfråga det man har behov av"

Vad menar hon egentligen? Det som människor har behov av brukar faktiskt efterfrågas och inget resultat av sossepolitik. Vad är förresten en rimlig boendekostnad? När politiker brukar ge sig in i sådant resonemang resulterar det nästan alltid i godtycklig myndighetspolitik. För att bedöma vad som är rimligt kan man exempelvis titta på kvadratmeterpris. Men vad som är ett rimligt kvadratmeterpris i Centrala Stockholm eller Malmö bör ju vara bra mycket högre än i exempelvis Gnosjö eller Hässleholm. Då kommer vi i ett läge då politiker måste bedömma vad som är ett rimligt kvadratmeterpris i olika områden och det betackar jag mig ifrån. Men detta är ju rättså kännetecknande för sossepolitik; de vill ju så väl men ack så fel det blir. Rimligt boendekostnader för olika områden, standarder på lägenheterna och så vidare har redan reglerats av markanden och behöver inga klåfingriga sossetassar.

Även om detta förslaget bara handlade om en generell sänkning/avskaffande av fastighetsavgiften för hyresrätter tyder uttalandet att boendekostnaderna måste vara så rimliga att man mer eller mindre får bo var man vill (har behov av). Bevare oss väl

2 kommentarer:

Anonym sa...

Förslaget är gammal socialistisk planekonomi !
Sånt ska stoppas!!
/E

Tim Svanberg sa...

Kan inte annat än instämma