onsdag, januari 31, 2007

Homogiftemål?

Ska komosexuella få gifta sig i kyrkan? Skall äktenskapet vara könsneutralt? Ska präster själva få välja om de vill viga homosexuella? Flera personer har de senaste dagarna frågat mig kring dessa frågor och jag tyckte att det kunde vara en finess att svara på detta här. Om homosexuella ska få gifta sig i kyrkan är en icke-fråga då den redan är avgjord. Men på frågan 0m präster själva ska få välja om de vill viga homosexuella eller ej svarar jag Ja. Det är en självklarhet att präster som har en religiös övertygelse som motsätter sig detta måste få välja om de vill viga eller ej. Allt annat är förkastligt.

Vad gäller sista frågan om äktenskapet ska vara könsneutralt svarar jag Nej, det ska inte vara könsneutralt. Och detta på grund av att äktenskapet per definition är en institution mellan en man och en kvinna. Därför är det inte möjligt att klassa äktenskapet som könsneutralt. Men däremot är det min bestämda uppfattning att registrerat partnerskap mellan homosexuella ska ge precis samma rättigheter som äktenskapet för med sig.

Det är ganska viktigt dock att jag betonar att detta är min personliga uppfattning och inte CUFs.

tisdag, januari 30, 2007

Vad gjorde Lars Danielsson

Ja det kan man faktiskt fråga sig. Det verkar som att pressen på Lars Danielsson (s) blir allt större. Nu har uppgifter från videobanden som hittades undangömda kommit fram. Det har framkommit att Danielsson hade angivit fel uppgifter till KU. Så nu vill Hirschfeldt återuppta undersökningen för att ta reda på vad Lars Danielsson verkligen gjorde. Demokratin i Sverige förtjänar ett klargörande.

fredag, januari 26, 2007

Christer Fuglesang kan tänka sig att bli minister om ett par år. Det säger han i Aftonbladet i dag där han tillkännager att han hör hemma i Alliansen. Det vore ju fantastiskt häftigt att ha Christer som minister.

Första fullmäktige

I går var jag på mitt första kommunfullmäktige. Ett fullmäktige som beräknades vara det kortaste i historien. Och nog blev det kort men jag är tveksam till att det skulle vara det kortaste. Det som var speciellt för gårdagen var att församlingen hade blivit utsatt för hot där vi uppmanades att hålla koll på Sverigedemokraternas ledamöter. Detta hot hade kommit till BLT tillsammans med en pistolkula.

Det är enligt mig djupt beklagligt att man genom hot och våld försöker påverka politiken. Sverigedemokraterna är ett parti med åsikter som inte ligger i linje med öppenhet, liberalism och frihet och jag anser att partiet gör skillnad på folk och folk. Det var dessutom inte länge sedan partiet hade "Bevara Sverige Svenskt" som slagord. Det har ju av naturliga skäl tonats ner på senare tid. Alla partiet som tror på öppenhet och ett välkomnande mot övriga världen måste kraftsamla för att Sverigedemokraternas ideer inte ska få genomslag på framtiden. Men vi får aldrig hänge oss åt våld och hot. De organisationer och personer på vänsterkanten, bland annat det så kallade "Jämshög folkhögskolas direkta kommando" som stört Sverigedemokraternas möten och manifestationer på senare tid begriper antagligen inte att de är SDs bästa vänner. För varje manifestion och demonstration de förstör, så ökar de stödet för Sveridemokraterna.

SD har blivit demokratiskt valda till fullmäktigeförsamlingar runt om i landet på precis samma premisser som vi andra. Därför ska vi också bemöta de på samma sätt. Det vill säga genom debatter och diskussioner.

torsdag, januari 25, 2007

Moberg ute och cyklar

Martin Moberg (s) svarar idag på mitt svar på hans första insändare om privat sjukvård. Enligt Moberg är mitt resonemnag om att vinstmaximering är ett mått på hur bra man är på att erbjuda vård är ett felaktigt sätt att se på världen. Jag menar dock att Moberg har fel. Om inte ett vårdbolag kan erbjuda vård på ett nöjaktigt sätt kommer självklart kundunderlaget att kraftigt minska vilket leder till att vinsten sjunker. När de dock ger bra vård kommer vinsten att öka (maximeras). Ekomomiska teorier stödjer mina tankar. Men för Moberg som antagligen är otroligt rädd för att andra än statens händer ska ge vård spelar det nog ingen roll vad teorierna och empirin säger. Hatet mot privata vårdgivare överskuggar nog rationaliteten.

onsdag, januari 24, 2007

Ägarlägenhter

Igårdagens BLT fanns en artikel om mig där jag föreslår att Ronneby kommun ska bli försökskommun för ägarlägenheter. Det handlar om ytterligare en upplåtelseform för boendet, där man faktiskt äger sin lägenhet. Jag tror det är extremt viktigt att mixa upplåtelseformerna för att skapa en pluralism.

måndag, januari 22, 2007

25e

Den 25e Januari närmar sig med stormsteg och med det kommer den första lönen för året. I år blir lönen inte vad den varit innan. De som arbetar får en rejäl skattesänkning i form av ett grundavdrag.

fredag, januari 12, 2007

Beredningen för Internationell samverkan

Vid Region blekinges sammanträde tidigare i veckan har jag valt som ledamot i beredningen för internationell samverkan. Det ska bli fantastiskt trevligt att få arbeta med de internationella frågeställningarna. Jag tror att Blekinge är ett skyltfönster mot Östeuropa och östersjön. Om vi bara tar chansen att vara med på arenan så är jag övertygad om att Blekinge kommer att stå som en vinnare av globaliseringen. Om du har tankar på hur regionen ska arbeta med internationella frågor så tveka inte att höra av dig till mig
mailto:tim.svanberg@centerpartiet.se

Tenta med mera

Då har jag precis haft min tenta i "Corporate Finance, Investment Theory and Behavioural Finance. " Med detta kan jag återigen påbörja bloggandet.

I tisdags hade vi första mötet med nya kommunstyrelsen. För första gången sitter Sverigedemokraterna med runt bordet. Något som jag tycker är mycket bra. När Sverigedemorkaterna fått det starka stöd de faktiskt fått är det extremt viktigt att vi inte låter de smita ifrån det ansvar det faktiskt innebär att vara förtroendevald. Ronneby styrs just nu av en minoritet bestående av s,fp och kd som tvingas söka stöd hos andra partier i alla frågor de vill få igenom. Det ger ks och fullmäktige ett helt annat mandat än de tidigare haft. Det är naturligtvis vädligt bra för demokratin.

För övrigt har jag precis läst färdigt Johan Norbergs bok "När människan skapade världen" Ett fantastiskt verk som borde få den mest inbitne förändringsskeptiska kommunisten och protektionisten att hylla globaliseringen. Jag har för avsikt att resonera lite kring Norbergs funderingar på bloggen, ett sätt att ge boken ett ytterligare mervärde för mig själv. Avslutningen på boken tycker jag sammanfattar mycket av vår tids vägval

"Vi har bara ett liv. Ska vi bejaka det, måla upp visioner och satsa hela vår själv på att förverkliga dem, eller ska vi tillbringa deta i klagokören, som förklarar att ingenting är möjligt och att de som lyckas måste vara skurkar och fridstörare"


Ha en riktigt skön helg

måndag, januari 08, 2007

Carl bildts optioner

Carl Bildt har fått utstå massiv kritik från oppositionshåll. Det är väldigt intressant att se hur s,v och mp nu kräver ministrars avgång för att de fått ersättning för det arbete de utfört samtidigt som sosseministrar satt kvar trots mycket mycket hård kritik. Men det intressanta är inte huruvida sossarna klagar eller inte, det kommer de alltid att göra i opposition. Snarare är det ju så att så länge de inte kan kritisera Carl Bildts utrikespolitik måste man väl ge sig på personen.

Det intressanta är om Bildt gör moraliskt rätt när han utnyttjar sina optioner. Optioner är för de som inte vet det en rättighet men inte skyldighet att efter en bestämd tid köpa aktier till ett i förväg bestämt pris. Optionsprogrammet för Carl Bildt i styrelsen för Novstok Nafta påbörjade när han satte sig i styrelsen. Om det hade varit en negativ utveckling för bolaget hade optionerna inte varit värt ett jota. När bolaget nu istället under åren gått mycket bra skall detta även avspeglas i deras ersättning. Optionsbonusar är inget annat än ersättning efter arbetsinsats. Dessa optioner speglar den tid som varit och inte den som är. Carl Bildt har suttit i styrelsen och är enligt mig precis lika berättigad till optionerna som de andra i styrelsen.

torsdag, januari 04, 2007

Ny S-Ledare?

Nu börjar det alltmer dra ihop sig till extrakongressen för socialdemokraterna där en ny ledare skall väljas. Det är spännande måste jag säga. Den som blir ny ledare är säkerligen medveten om att det väntar ett vägval för sossarna. Antingen kommer man att fortsätta på den inslagna linjen och ligga på den opinionsmässiga nivå de ligger nu, eller svänger de vänsterut och drar ner sig till de europeiska sossarnas nivå kring 15-20 %. Ett tredje alternativ finns, nämligen att påbörja en modernisering av betongpartiet i en mer liberal rikting och kanske se en opinionsmässig framgång. Jag tror dock ej på det tredje alternativet. Det ska bli spännande att se

onsdag, januari 03, 2007

FNs nya generalsekreterare Ban Ki-Moon säger att det är upp till varje land att avgöra om man vill ha dödsstraff eller ej. Det är tragiskt att se hur FN för att inte stöta sig med de värsta mördardiktaturerna tappat all sin slagkraft. Det är inte upp till varje land att avgöra. Att ta någon annan människas liv är ett av de största brott man kan begå. Om inte världssamfundet FN har kraft att avstånd från mord och tortyr förtjänar de inget annat än svidande kritik.

Vinstintresse i vården

Sossen Martin Moberg från Ronneby tar varje tillfälle som ges att agera Marita Ulvskogs eller Mona Sahlins megafon. Nu senast är det om vinstintresse i vården som är det mest frukansvärda människosläktet sett till sedan Djingis Kahn typ. Självklart måste man genast agera och reda ut begreppen när sossarna virrar till det.

Vinstintresse i vården viktigt

Martin Moberg (s) skriver i sin insändare i Sydöstran att sjukvårdsdebatten i grund och botten handlar om vilket sjukvårdssystem vi vill ha. Det är alldeles rätt. Sjukvård som drivs i privat regi drivs av något som kallas vinstintresse. Det vill säga, man kan bara fortsätta existera under förutsättning att människor är belåtna med den vård man gett dem. När människor upplever att de inte får tillräcklig vård i ett privat bolag sticker de därifrån och söker sig till bättre aktörer. Detta är tvärtemot den offentliga sjukvården. När människor känner att vården de får där inte är tillfredsställande har de ingen annanstans att ta vägen. Där finns inget vinstintresse som förklarar om de har lyckats ge människor den vård de efterfrågar eller ej. Systemskiftet står vi för. Bort från långa köer, byråkrati och missbelåtenhet till pluralism, kortade köer och en vård med människan i centrum.

Tim Svanberg
Förbundsstyrelseledamot CUF

måndag, januari 01, 2007


Starta eget bidrag

Radio Blekinge rapporterar idag om att Starta-eget-bidragen skall dras ner i Blekinge, något som tydligen har upprört. Jag tycker att man ska vara väldigt försiktig med den typen av bidrag. Jag är inte säker på att en affärsidé som någon inte tror på tillräckligt mycket för att ta lån eller använda sina egna pengar skall omsättas i verkligen med hjälp av statliga bidrag. Jag tycker det är bra att man går bort ifrån detta.