tisdag, november 21, 2006

Platt skatt är möjlig

När CUF för ett och ett halvt år sedan som första politiska ungdomsförbund förespråkade platt skatt (samma skattestats på alla inkomster) var det många som höjde på ögonbrynen. Många var kritikerna som pekade på att införande av en platt skatt inte är något annat än förmögenhetsomfördelning från dem som har lite pengar till dem som har mycket. Svensk skattepolitik skulle gå från att vara solidarisk till att vara rent låginkomsttagarfientlig. Kritiken som framförs är ofta både obefogad och direkt felaktig. Det känns fantastiskt att tillhöra det ungdomsförbund som initierade en mycket viktig debatt om hur en liberal skattepolitik skulle kunna fungera i Sverige.


Skattepolitiken idag är långt ifrån rättvis. Människor som investerar tid och pengar i att få en universitetsutbildning straffas med extra skatt. Det "progressiva" skattesystem vi har idag som innebär att den som tjänar mer också åläggs att betala större procentandel av sin inkomst till staten är inget annat än en straffavgift för arbete och flit. Det har också visat sig att de som ligger i inkomstskiktet precis under brytpunkten för statlig inkomstskatt ofta tjänar mycket lite på att arbeta extra.
Med detta i bagaget påbörjade CUF en nödvändig diskussion om hur vi kan utforma ett skattesystem som uppmuntrar flit, utbildning och höga ambitioner. Slutsatsen landade i att titta på platt skatt eller flat tax som det heter på engelska. Facit från de länder som infört flat tax är fascinerande. Estland var först med att införa platt skatt och Slovakien är det land som anses ha den plattaste skatten. Nio länder i Europa har infört platt skatt. Det har visat sig vara mycket lyckat att införa platt skatt. Det har ökat incitamenten att utbilda sig och länderna har en mycket hög tillväxt. Med en skattesats någonstans kring 20 % som är det riktvärde kommunerna idag använder sig av och ett grundavdrag på 40~000 kommer skattesystemet att bli mycket mer rättvist än det är idag. Det finns ingen som helst anledning att försvara ett progressivt skattesystem som låser fast människor i inkomstskikt och nedvärderar utbildning och flitigt arbete.


Att införa platt skatt är långt ifrån en utopi och verklighetsfrämmande dröm. Det är fullt möjligt. Ekonomisk forskning pekar på att den offentliga sektorn under senare år tillåtits växa mycket starkt och över de mål som regeringen satt upp. Att offentlig sektor ska växa har inget som helst egenvärde och bör ses med mycket skeptiska ögon. Om man såg till att offentlig sektor inte fick sväva ut och växa över en viss takt är jag övertygad om att man skulle kunna sjösätta ett fullt ut finansierat platt skattesystem inom några år.


Vi måste vara fullt medvetna om att skattekonkurrensen mellan världens länder framöver kommer att öka och bli mer betydelsefull. I ett sådant läge är det oklokt att ha kvar ett progressivt skattesystem. Det är viktigt att den borgerliga regeringen snart börjar titta över hela skattesystemet och funderar över hur en rättvis skatt skulle vara konstruerad. Vi i CUF kommer hårt driva frågan om att platt skatt ska vara verklighet även i Sverige inom en snar framtid.

Tim Svanberg
Förbundsstyrelseledamot, CUF

Inga kommentarer: