lördag, december 15, 2012

Populistisk opposition i Ronneby

På Utbildningsnämdens sammanträde i torsdags ägnade socialdemokraterna sig åt populism. Kommunfullmäktige har i sin budget beslutat att barnomsorgsavgiften ska tas ut 12 månader om året. Som en följd av detta ska utbildningsnämnden besluta om tillämpningsregler för detta.
Att det är lätt att vara i opposition märkte vi då. Socialdemokraterna är emot att ta ut avgift 12 månader om året. Detta är naturligtvis enkelt när man är i opposition. Vid sammanträdet yrkade socialdemokraterna på att avgift ska tas ut 11 månader om året. Problemet är att det inte är det som frågan gäller. Fullmäktige har beslutat att avgiften ska tas ut 12 månader. Detta kan man inte tillämpa genom att ta ut avgift 11 månader. Detta gör de dessutom utan att ha någon finansiering. Det är självklart lätt att tycka att avgiften ska vara lägre eller tas ut färre månader om året. Men om man samtidigt inte finansierar detta (1,2 miljoner kronor) så faller det platt. Men som sagt, finansierat eller ej så är det ändå ett beslut man inte kan fatta i nämnden. Resultatet blev i slutetänden att (s) lade ned sina röster. Man hänvisar till att alliansens politik leder till barnfattigdom pga att avgift tas ut 12 månader om året. Du kan vi ju undra hur det kommer sig att i Olofström där (s) har egen majoritet tas avgiften ut 12 månader om året. Kommer (s) i Ronneby att ta (s) i Olofström i örat. Även Sölvesborg där Socialdemokraterna styr tas avgiften ut 12 månader om året.

Vi kan då konstatera att oppositionen i Ronneby hänger sig åt populism och inte på något vis är mogna att axla ansvaret för kommunen. Kanske beror det på det maktvakum som just nu råder i det socialdemokratiska partiet i Ronneby. Jan-Anders Palmqvist har fått en ersättare utsedd men är ändå den som för talan utåt. Det är nog fler än jag som funderar över vem som styr det partiet. Det vet de nog inte själva. Min förhoppning är att partiet ska bli mindre populistiskt och mer ansvarstagande när makten övergår från Jan-Anders Palmqvist till Malin Norfall.

Inga kommentarer: